U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VARA's Vera Keur voelt wel enige spijt
Een dag na het nieuws dat de VARA toch in het publieke bestel blijft, wil voorzitter Vera Keur optimistisch blijven. Op de vraag hoe ze zich voelt over het mislukken van het samengaan van VARA en Net5, antwoordt ze ferm: "Er is niets mislukt. We hebben slechts een oriëntatie afgesloten waarbij de vraag was: is er voor de VARA een toekomst mogelijk buiten het publieke bestel. Binnen de huidige situatie is het antwoord daarop nee. Dat is een koele constatering."

'Crackers' hinderen nieuwe economie
Beveiligingsdeskundigen waarschuwen al jaren dat het Internet niet veilig genoeg is voor vertrouwelijke correspondentie en personeelsadministratie. Ook als ruggengraat voor de nieuwe economie is deze week het netwerk erg instabiel gebleken. Door opeenvolgende aanvallen van hackers hebben de Amerikaanse webwinkels Yahoo, eBay en Amazon miljoenen dollars verlies geleden.

Hilversum heeft VARA-kater
Net toen het publieke bestel enthousiast raakte over de schat aan zendtijd die een commerciële VARA zou nalaten, keerde de omroep op zijn schreden terug. De ontvangst is koel.

Vera Keur: 'Ik vind dat ik het goed gedaan heb'
De suggestie dat het een wat naïef idee was, een private VARA met behoud van autonomie in een keihard commercieel internationaal bedrijf, wijst Vera Keur van de hand: "Anders waren Fons van Westerloo en ik er echt wel eerder mee opgehouden."

Servische leider dreigt journalisten met 'liquidatie'
De Servische vice-premier Vojislav Seselj heeft journalisten van de onafhankelijke media in Joegoslavië voor "verraders" uitgemaakt en hen met "liquidatie" bedreigd.

De kater
DE VARA BLIJFT dus toch in het publieke omroepbestel. Deze uitslag is een schoolvoorbeeld van wat de Amerikaanse socioloog Daniel J.Boorstein ooit in zijn boek The Image fraai betitelde als een 'pseudo- event'. Echt nieuw was het geweest als de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs de stap naar de commerciële omroep wél had gezet. Dan pas had de wezenlijke beleidsvraag aan de orde kunnen komen of de controverse tussen de VARA en het bestel ook leidt tot een ommekeer bij de publieke omroep.

Nieuw leven voor Pac-Man
Een van de meest succesvolle arcadekasten uit de begintijd van het videospel was Pac-Man (1980). Je bestuurde een geel rond mannetje dat in een doolhof verzeild was geraakt en de uitgang zocht. Onderweg moest je power-ups met nieuwe krachten verzamelen en vijanden vermijden. Het spel had maar één level (speelveld), telde slechts enkele kleuren en je speelde het in een simpel bovenaanzicht. Leuk voor toen, maar of het in deze tijd van grafisch versnelde 3D-spelwerelden en geavanceerde kunstmatige intelligentie (denk aan Unreal Tournament en Quake III: Arena) nog leuk is?

Magere winstgroei voor Dell
Het Amerikaanse Dell Computer, na Compaq de grootste pc-fabrikant ter wereld, heeft in zijn eind januari afgesloten vierde kwartaal de winst zien stijgen met 3 procent tot 436 miljoen dollar (972 miljoen gulden). Dat is het gevolg van een tekort aan onderdelen en lagere verkoopcijfers tijdens de eeuwwisseling. Dell had twee weken geleden al gewaarschuwd dat de resultaten zouden tegenvallen. De omzet nam toe met 31 procent tot 6,8 miljard dollar. Over het hele boekjaar steeg de winst met 28 procent tot 2,5 miljard dollar bij een omzetgroei met 38 procent tot 25,2 miljard dollar.

Seagram weer op winst
Het Canadese dranken-, film- en muziekconcern Seagram heeft in het tweede kwartaal van zijn op 1 juli 1999 begonnen boekjaar een nettowinst geboekt van 557 dollar (1,2 miljard gulden). Een jaar eerder noteerde het concern nog een verlies van 226 miljoen dollar. De kwartaalomzet daalde licht van 5 tot 4,9 miljard dollar.

Winstsprong voor MCI Worldcom
De nettowinst van het Amerikaanse telecomconcern MCI WorldCom is vorig jaar gestegen van 1,2 naar 3,85 miljard dollar (8,6 miljard gulden). De omzet nam toe van 30,86 miljard tot 37,12 miljard dollar. De cijfers zijn inclusief overgenomen bedrijven.

Silicon Valley minder in trek
Het zou kunnen dat Silicon Valley zijn langste tijd heeft gehad als broedplaats van de Amerikaanse computerwereld. Voor het eerst in vijf jaar zijn er meer mensen naar elders verhuisd dan er zijn komen wonen, zo blijkt uit cijfers van het bevolkingsregister in San Jose, Californië. Ongeveer 13.000 mensen hebben er vorig jaar hun woning verlaten en er zijn er 11.800 voor teruggekomen.


Op de site 2600. The Hackers' Journal wordt schande gesproken van de cyberaanvallen op onder meer Yahoo en CNN. "We feel sorry for the major Internet commerce sites that have been inconvenienced by the Denial of Service attacks." Maar de hackers hebben er schoon genoeg van de schuld te krijgen. Op de site veel informatie over wat hacken nu wel is, en een lijst van recent gehackte sites, waaronder die van de Columbiaanse regering. (www.2600.com)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)