U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Ik vind dat ik het goed gedaan heb'


De suggestie dat het een wat naïef idee was, een private VARA met behoud van autonomie in een keihard commercieel internationaal bedrijf, wijst Vera Keur van de hand: "Anders waren Fons van Westerloo en ik er echt wel eerder mee opgehouden."

Wanneer bent u begonnen?

"Eind oktober. Toen de regering een antwoord formuleerde op het wetsontwerp van de nieuwe concessiewet. Dat bevestigde mijn indruk dat over vijf jaar de omroepen niet meer het programma-aanbod bepalen, maar de NOS."

Waarom heeft u in september ingestemd met de verdergaande mogelijkheid tot netoverschrijdend programmeren terwijl de VARA haar programma's juist op één net wil ?

"Ik heb getekend, maar daarbij duidelijk laten weten dat ik het inhoudelijk een slecht plan vond."

Was het niet correcter geweest als u toen meteen gezegd had: hiermee ga ik niet accoord?

"De raad van bestuur kwam niet met een alternatief plan, en de politiek liet weten dat als wij niet accoord zouden gaan, de VARA over een jaar niet meer in de raad van toezicht zou mogen zitten. Overigens, ook heel wat andere omroepen waren het niet eens met het voorstel."

Andere omroepen voelden zich verraden toen zij via de media hoorden dat u zich aan het oriënteren was.

"Zij voelden zich niet verraden."

Frans Slangen van de KRO, Sybren Piersma van de VPRO en Frits Brink van de NCRV hebben duidelijk hun ongenoegen laten blijken.

"Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke emotie. Maar formeel heeft iedereen steeds geweten dat ik het niet eens was met de kant die de publieke omroep opgaat."

Er is veel kritiek op de manier waarop u opereerde. U zweeg steeds, ook naar uw personeel. Dat heeft veel onrust veroorzaakt.

"Ik vind dat ik het goed gedaan heb. Wat ik ook gezegd had, had een grotere bijdrage tot de onrust gegeven dan mijn zwijgen. "

Marcel van Dam noemde het publieke bestel een 'sterfhuis', u zelf had het erover dat de omroepen op termijn gereduceerd worden tot productiehuizen. Hoe geloofwaardig is het dan toch te blijven ?

"Een alternatief is er niet. Ik ben niet anders tegen het bestel gaan aankijken, ongeacht alle mooie woorden die sindsdien door de politiek gesproken zijn. In de tussentijd maken we er het beste van. Vanaf morgen gaan we terug naar de normale verhoudingen in Hilversum."

Is dat nog mogelijk?

"Er zullen goede gesprekken moeten worden gevoerd."

Hangende pootjes ?

"Ik heb te veel begrip ontmoet om zulke termen serieus te nemen. Op leedvermaak heb ik me voorbereid."

Ziet u er tegenop terug te keren aan de publieke onderhandelingstafel? De VARA moet nu een toontje lager zingen, hoor je links en rechts.

"Dat begrijp ik niet. Ik hoor steeds dat de publieke omroep de VARA vreselijk hard nodig heeft. Dan kan het niet zó zijn, dat onze programma's een slecht plaatsje krijgen. Dat vinden meer mensen belangrijk dan de VARA alleen. "

Is uw eigen positie onhoudbaar ?

"Alleen de media zeggen dat. Noch intern, noch binnen de vereniging, noch op eigen titel is dat aan de orde."

Heeft u formeel om vertrouwen gevraagd binnen uw eigen omroep?

"Nee. Het personeel heeft steeds begrip getoond voor onze oriëntatie. Maar er zullen best een paar VARA-mensen zeggen: van mij mag ze wel weg."

Blijft de VARA nu echt ?

"We hebben er nu een streep onder gezet. De oriëntatie is afgerond."

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)