NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 11 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Discussie: Is een museum hoeder van het cultureel erfgoed van een provincie?
bolletje Straatgeweld onder de loep genomen in Profiel.
bolletje Uitspraak Raad van State over de bonnetjes van Peper.
bolletje Volgens Paul Scheffer voltrekt zich in Nederland een 'multicultureel drama': een discussie.
bolletje De koning van Jordanië lijkt op Elvis in de Digitale Leestafel.
bolletje Uit overzicht rendement Beleggingsfondsen blijkt alle indices daalden.
bolletje In het nieuws:
Dossier Oostenrijk
Dossier Shell
Dossier Computerbeveiliging
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier EK 2000
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Deen winnaar World Press Photo
AMSTERDAM - Deze foto van Albanese Kosovaren in Kukës, Albanië, is gekozen tot World Press Photo van het jaar 1999. De zwartwitfoto is op 5 april 1999 gemaakt door de Deense fotograaf Claus Bjørn Larsen, verbonden aan de krant Berlingske Tidende. Aan de door de stichting World Press Photo georganiseerde wedstrijd namen dit jaar 3.981 fotografen deel met 42.215 foto's. De foto's zijn te bekijken op www.worldpressphoto.nl

Rol CDU in Hessen in opspraak
De positie van de CDU'er Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen, wankelt. Het hoofdkwartier van de liberale FDP heeft zijn afdeling in de deelstaat opgeroepen de coalitie met de CDU te verbreken.

* Hilversum heeft VARA-kater
Net toen het publieke bestel enthousiast raakte over de schat aan zendtijd die een commerciële VARA zou nalaten, keerde de omroep op zijn schreden terug. De ontvangst is koel.

* Levenslang wegens moord op Chanel
Jan S., de moordenaar van de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld, is vanmorgen door de rechtbank in Assen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De rechtbank heeft geen tbs met dwangverpleging opgelegd, wat door het openbaar ministerie wel was geëist.

* Londen wil ex-gijzelaars allemaal kwijt
De Britse minister van Bin nenlandse Zaken, Jack Straw, wil dat de inzittenden van het gekaapte vliegtuig van Ariana Afghan Airways allemaal zo snel mogelijk Groot-Brittannië verlaten.

* Zuid-Afrika ziet nieuwkomers liever gaan
Het relatief welvarende Zuid- Afrika werkt als een magneet op inwoners van andere Afrikaanse landen. In grote drommen, legaal en illegaal, komen ze hun geluk beproeven in het zuiden. Veel zwarte Afrikanen zien hun zwarte buren liever gaan.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Is die fotoprijs nu
weer aan uw neus
voorbij gegaan?

 

( a d v e r t e n t i e s )

* 'Crackers' hinderen nieuwe economie
eveiligingsdeskundigen waarschuwen al jaren dat het Internet niet veilig genoeg is voor vertrouwelijke correspondentie en personeelsadministratie. Ook als ruggengraat voor de nieuwe economie is deze week het netwerk erg instabiel gebleken. Door opeenvolgende aanvallen van hackers hebben de Amerikaanse webwinkels Yahoo, eBay en Amazon miljoenen dollars verlies geleden.

* Shell trots op discipline
Trots presenteerde financiële man Maarten van den Bergh gisteren voor de laatste keer de jaarcijfers van energieconcern Shell. De financiële discipline waar hij op heeft gehamerd zorgde voor fraaie getallen.

* Akkoord over veiling pompstations
De vier grote oliemaatschappijen en het kabinet hebben een convenant gesloten over de veiling van locaties voor pompstations langs de snelwegen. Op korte termijn zullen de grote vier (Shell, Esso, Texaco en BP/ Mobil) vijftig locaties verkopen aan kleine partijen of nieuwe toetreders op de benzinemarkt.

* PSV loopt zwak Ajax onder de voet
De stand op de ranglijst van een zwakke competitie kon nog veel verbloemen, maar na de nieuwe afstraffing door PSV (4-0) hoeft er geen enkele twijfel over te bestaan dat Ajax dit seizoen geen recht heeft op de landstitel.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* De kater
De VARA blijft dus toch in het publieke omroepbestel. Deze uitslag is een schoolvoorbeeld van wat de Amerikaanse socioloog Daniel J.Boorstein ooit in zijn boek The Image fraai betitelde als een 'pseudo-event'. Echt nieuw was het geweest als de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs de stap naar de commerciële omroep wél had gezet.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Scholte of stamboekvee
Wim van Krimpen, directeur van Het Fries Museum, wordt beticht van het verkwanselen van het regionale erfgoed. "Iedere beslissing die ik neem wordt hier als crisis ervaren."

B O E K E N
* De Barbarij
De Franstalige Algerijnse literatuur van dit moment wordt geschreven 'contre l'oubli', tegen het vergeten. Ieder boek heeft een politieke lading. Woede, angst en verdriet bepalen stijl en toon. Als er ooit uit noodzaak is geschreven, dan wel door de huidige generatie Algerijnse auteurs. Schrijven betekent hoop op verandering.

B O E K E N
* Flink zijn en niet omkijken
De Nederlandse regering heeft haar excuses gemaakt voor de kille ontvangst van in 1945 teruggekeerde ex-gevangenen, maar hoeveel ging er nu werkelijk mis, vergeleken met andere landen. In een vergelijkende studie komt Nederland er niet best af.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )