U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Servische leider dreigt journalisten met 'liquidatie'


BELGRADO, 11 FEBR. De Servische vice-premier Vojislav Seselj heeft journalisten van de onafhankelijke media in Joegoslavië voor "verraders" uitgemaakt en hen met "liquidatie" bedreigd.

Seselj, naast vice-premier ook leider van de ultra-nationalistische Radicale Partij, herhaalde op een persconferentie in Belgrado dat de Joegoslavische minister van Defensie, Pavle Bulatovic, maandagavond is vermoord door "de Amerikaanse, de Britse en de Franse geheime dienst". Maar in een adem door stelde hij de onafhankelijke media medeverantwoordelijk, omdat ze "met Amerikaans geld" opereren en zich tegenover het bewind in Belgrado als "verraders" opstellen. "Jullie werken in het belang van diegenen die Servië's kinderen hebben gebombardeerd", aldus Seselj, refererend aan de NAVO- bombardementscampagne van vorig jaar. Daarvoor kondigde hij alvast consequenties aan: "Diegenen die voor de Amerikanen werken zullen de gevolgen dragen. Misschien de ergste gevolgen. Jullie allemaal die worden betaald met Amerikaans geld zijn erger dan de ergste criminelen. Jullie denken toch niet dat jullie aan liquidatie zullen ontkomen? Het aannemen van geld van de Amerikanen is hetzelfde als het vermoorden van een minister van Defensie. Jullie zijn medeplichtig aan de moord." Volgens de vice-premier werken de onafhankelijke media "tegen de staat". "Jullie worden betaald om de staat te vernietigen. Jullie zijn verraders, jullie zijn het ergste dat er is. Er is niets erger dan jullie." Het "Westerse terrorisme" is volgens Seselj "waarschijnlijk het laatste middel" waarover het Westen beschikt om "in het binnenland [van Joegoslavië] chaos, onzekerheid en uiteindelijk een burgeroorlog te zaaien."

De weinige onafhankelijke media die Servië nog heeft - de bladen Danas, Glas, Blic en NIN en het radiostation B2-92 - staan bloot aan een voortdurende druk van de autoriteiten, die daarvoor een uiterst restrictieve mediawet gebruiken. Zo worden druk-, verspreidings- of zendvergunningen regelmatig ingetrokken en worden op grond van die mediawet de onafhankelijke media voortdurend wegens vermeende belediging of laster veroordeeld tot boetes die hen aan de rand van het faillissement brengen. Gisteren werd het onafhankelijke blad NIN door een rechter in Novi Sad veroordeeld tot een relatief zware boete van omgerekend 13.000 dollar wegens het afdrukken van een vraaggesprek met een hoogleraar, die in dat gesprek een collega beschuldigde van het ontslaan van universiteitspersoneel dat niet op de hand van het regime zou zijn. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)