NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

De betekenis van deze enquête

Een parlementaire enquête is de belangrijkste bevoegdheid van de Tweede Kamer om een netelige kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Wat zijn de gevolgen van deze enquête voor de politiek?


Foto Roel Rozenburg
De enquête commissie in zitting

Meijer gaat nogmaals diep door het stof
(20 mei 1999)
De commissie Vliegramp Bijlmermeer betuigde vanmorgen in de Kamer spijt over tijdens de verhoren ontstane misverstanden.

Forse kritiek op werk Bijlmer-commissie
(19 mei 1999)
In de Tweede Kamer is een eerste debat gewijd aan de uitkomsten van de parlementaire enquête naar de vliegramp in de Bijlmer. De kritiek uit de Kamer op de collega's van de enquêtecommissie waren niet van lucht.

Nieuwe munitie voor debat over ramp in Bijlmermeer
(18 mei 1999)
Vandaag begint de Kamer aan de behandeling van het eindrapport van de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer.

'Werkwijze van commissie onterecht en onacceptabel'
(12 mei 1999)
In het rapport van de commissie Bijlmerramp krijgt de Raad voor de Luchtvaart scherpe kritiek. Voorzitter Müller reageert.

Kritiek RvdL op rapport Bijlmer
(12 mei 1999)
De Raad voor de Luchtvaart (RvdL) vindt dat de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer "uitgegaan is van onjuiste veronderstellingen" voor de onderbouwing van een aantal conclusies in haar eindrapport.

'Alles was slecht. Iedereen moet weg'
(23 april 1999)
Strak geregisseerd door de media volgden inwoners van de Bijlmermeer gisteren in buurthuizen de live presentatie van het rapport over 'hun' ramp. Vanmiddag ontvangen ze één exemplaar.

VVD bezint zich op nut enquêtes
(23 april 1999)
De commissie beschikte over de tape sinds 18 januari maar had volgens Meijer niet eerder tijd gehad de waarheid ervan te checken. Deze kritiek maakt deel uit van breder ongenoegen over het functioneren van de enquêtecommissie.

'Er blijven witte vlekken over'
(22 april 1999)
De voorzitter van de enquêtecommissie, Th. Meijer (CDA) is tevreden over het eindrapport, maar boos op minister Borst. Balans van de man die het ,,Bijlmerboek wilde sluiten''.

Bijlmerdossier nog steeds niet dicht
(22 april 1999)
Na ruim zes maanden onderzoek is vandaag het eindrapport van de Bijlmercommissie openbaar geworden. Sommige prangende vragen weet de commissie te beantwoorden maar veel ook blijft ongewis.

Techniek
(22 april 1999)
Kloppen de conclusies over de technische oorzaak van de ramp?

Toedracht
(22 april 1999)
Heeft de verkeersleiding op Schiphol op de juiste wijze gereageerd op de 'may day-call' vanuit de cockpit? Of had men de bemanning naar een andere landingsbaan moeten sturen of naar het IJsselmeer?

Witte pakken
(22 april 1999)
Waren er mannen in witte pakken op de rampplek en heeft de commissie hun identitieit achterhaald?

'Onnauwkeurig'
(22 april 1999)
,,De rolverdeling, ten tijde van de ramp, tussen de vooronderzoeker en de RvdL (Raad voor de Luchtvaart, red.) met betrekking tot de uitvoering van het ongevalonderzoek geeft een redelijke maar geen volledige garantie tot onafhankelijkheid.''

Ons kent ons niet meer in de nationale luchtvaart
(12 april 1999)
Het eindrapport van de parlementaire enquetecommissie Bijlmerramp, dat volgende week verschijnt, zal vermoedelijk kritisch zijn over de rol van de Rijksluchtvaartdienst, ook wel de laatste ambtelijke `staat in de staat' genoemd.

Meer tijd nodig voor rapport Bijlmerramp
(23 maart 1999)
De parlementaire enquetecommissie Vliegramp Bijlmermeer kampt met een aantal problemen en heeft de Tweede Kamer opnieuw meer tijd gevraagd.

Going down, going down
(18 maart 1999)
Ook al weer zo'n modewoord: proces. Alles is tegenwoordig een proces. Het straalt het onvermijdelijke uit. Niet voor niets is het woord proces dan ook heel vaak gekoppeld aan het begrip onbeheersbaar.

Verontrusting en verwarring in parlementaire enquête
(20 februari 1999)
De parlementaire enquête naar de Bijlmerramp zette het land de afgelopen weken op de kop.

Belangrijkste nog openstaande vragen:
(20 februari 1999)
Slaagt de commissie erin de vele tegenstrijdige verklaringen te ontzenuwen?

Belangrijkste nog openstaande vragen:
(20 februari 1999)
Slaagt de commissie erin de vele tegenstrijdige verklaringen te ontzenuwen?

Het extra van de Bijlmer
(17 februari 1999)
De parlementaire enquête, `het zwaarste wapen', wordt alleen gebruikt als alle andere middelen hebben gefaald terwijl de behoefte aan volstrekte openbaarheid onweerstaanbaar is geworden. Eigenlijk is het dan al te laat.

Bedrijven en overheden gevangen in collusie
(11 februari 1999)
Waarom ontstelt de Bijlmerenquete ons? Omdat we van schandalen nooit willen weten, zegt hoogleraar criminologie G. van den Heuvel. Over collusie: verstoppertje spelen met ernstige gevolgen.

`Overreactie op enquete': VVD en CDA nemen Kok onder vuur
(9 februari 1999)
Zowel VVD-leider Dijkstal als zijn CDA-collega De Hoop Scheffer vindt dat premier Kok vorige week vrijdag met zijn reacties op de verhoren in de Bijlmerenquête te snel heeft gereageerd.

Bijlmerenquete moet macht ambtenaren aansnijden
(8 februari 1999)
De Bijlmerenquete moet zich niet alleen richten op de verantwoordelijkheid van de politiek, maar vooral op de machtspositie van de bureaucratie, vindt Hubert Smeets. Ambtenaren denken vrij spel te hebben.

In het hart van de staat
(4 februari 1999)
De parlementaire enquête naar de Bijlmerramp is nog maar een week aan de gang of het onderzoek raakt al het hart van de staat der Nederlanden en dus onze democratie.

Enquête Bijlmerramp gaat `de diepte in'
(30 januari 1999)
In de gisteren afgesloten eerste week van openbare verhoren door de enquêtecommissie Bijlmerramp was veel ruimte voor de ervaringen en theorien van de slachtoffers. Het maakte de waarheidsvinding er niet makkelijker op.

NRC Webpagina's
20 mei 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad