NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

De relatie met Israel

De Israelische autoriteiten weigerden informatie te verstrekken over een deel van de militaire lading. Bovendien werkten ze pas in een laat stadium mee om de vrachtpapieren openbaar te krijgen. De vraag is of en op welke manier de speciale relatie tussen Nederland en Israel is aangetast.


Den Haag, 16 februari 1999 Persconferentie over de Bijlmerramp en de lading van het El Al toestel door de Israëlische ambassadeur in Nederland Gal en het hoofd van de Israëlische burgerluchtvaart Yarkani (r). Foto NRC Handelsblad, Roel Rozenburg

Tel Aviv is opgelucht over rapport
(23 april 1999)
De Israelische regering en El Al hebben het Bijlmerrapport met instemming begroet. Het dreigement om juridische stappen tegen de commissie te ondernemen heeft El Al echter nog niet ingetrokken.

Nederland teleurgesteld
(16 maart 1999)
In de verhoren door de enquêtecommissie is veel kritiek geuit op Israel. Is de goede relatie met Israel hiertegen bestand?

Grote zorgen Israel
(16 maart 1999)
In Israel getuigen politici van hun grote zorgen over de relatie met Nederland, dat voor Israel ,,niet zomaar een land'' is.

Kok en Lubbers laken houding Israel na ramp
(12 maart 1999)
Premier Kok en zijn voorganger Lubbers hebben voor de enquêtecommissie hun ontevredenheid geuit over de opstelling van Israel in de nasleep van de Bijlmerramp. Vooral de mededeling van de commissie dat El Al nu pas vrachtdocumenten overhandigt die ruim een jaar geleden vanuit New York naar Israel zijn gestuurd, wekte gisteren de verontwaardiging van Kok. ,,De conclusie die ik hieruit trek is dat men het in Israel pas serieus is gaan nemen toen het bloedserieus werd'', aldus Kok, doelend op de parlementaire enquête.

Bijlmersyndroom nog niet bewezen; Auto-immuunziekte
(6 maart 1999)
De enquetecommissie Bijlmerramp kreeg deze week informatie over risico's voor de gezondheid. Er was verontrustend materiaal bij. Maar het biedt de slachtoffers met soms ernstige klachten nog geen duidelijkheid.

Emotie krijgt snel overhand in Israel
(11 februari 1999)
De Israelische minister van Transport en de directeur van El Al spraken gisteren van antisemitische tendensen in Nederland.

Jeruzalem vreest sfeer in Nederland
(10 februari 1999)
Israel maakt zich zeer ernstige zorgen over de anti-Israelische stemming die zich in Nederland ontwikkelt tijdens het onderzoek naar de Bijlmerramp. El-Al-vertegenwoordigers spraken vanmorgen over `een antisemitische sfeer in Nederland'.

`Israel moet openheid betrachten': Oproep vanuit Jeruzalem
(8 februari 1999)
,,Israel moet alle feiten over het neerstorten van het El Al-vliegtuig in de Bijlmer op tafel leggen en een regeringsdelegatie naar Nederland sturen om deze aan de Nederlandse regering en het parlement voor te leggen.''

`Relatie met Israel staat onder druk'
(8 februari 1999)
De voorzitter van het Cidi is ,,uiterst nerveus'', de hoogleraar economie verwijt El Al ,,misdadig'' gedrag, de oud-journaliste stelt verwonderd vast dat de Israelische pers nauwelijks belangstelling heeft voor de Bijlmer-enquete: zes meningen over de breekbare relatie Nederland-Israel.

NRC Webpagina's
23 april 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad