Klik hier
Zaterdag 28 - Zondag 29 - Maandag 30 april 2001
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad wordt dagelijks om 10.00 en 16.00 uur geactualiseerd (zaterdag en zondag om 11.00 uur)
Vers Nieuws


Lintjesregen 2001

Webradio: Iedereen zijn eigen radiostation op internet.
Kan ik vijf jaar teren op twee ton? Adriaan Hiele beantwoordt vragen van lezers.
De Haagse Staat: Een kloof van 15 miljard gaapt.
De pil van Drion: Bent u het eens met minister Borst dat een zelfdodingsmiddel verstrekt mag worden? Discussier mee.
@: Het einde van de privacy?.
Aids als nieuwe beul. Zie Cahier Aids in Afrika.
Achtergronden en links over het 'Dover-transport'.
Achtergronden en links over Mond- en Klauwzeer.
In het nieuws:
Dossier Enschede
Dossier Spoorwegen
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Vanaf dinsdag 1 mei krijgen ook fietser voorrang van rechts. In Profiel: verkeersveiligheid.

Het politieke web ontrafeld op
www.nrc.nl/DenHaag

Financieel-economische achtergronden op
www.nrc.nl/Economie

Coalitie tevreden, oppositie afwijzend over akkoord
Het begrotingsakkoord heeft de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen zijn ingenomen met de overeenstemming die Paars II heeft bereikt over zijn laatste begroting.

Zorgen voor Feyenoord na onnodige nederlaag
Telkens als Feyenoord het idee krijgt dat de crisis in de Kuip bezworen is, dient zich nieuwe rampspoed aan voor de Rotterdamse voetbalclub. Gisteravond leed de ploeg van coach Bert van Marwijk een even pijnlijke als onnodige 1-0 nederlaag tegen naaste concurrent Roda JC, waardoor het zelfs de onaantastbaar lijkende tweede plaats in de eredivisie dreigt te verspelen.

Wilhelmina week uit, Mengelberg bleef onverzettelijk
Tal van cd's, uitgekomen bij de 50ste sterfdag van Willem Mengelberg, bewijzen opnieuw de muzikale grootheid van de dirigent, die in de oorlog de foute beslissing nam om in Amsterdam te blijven.


Anil Ramdas: Dinner Party
Als vijf Indiërs bij elkaar zijn, zal er gegeten worden. Vroeger gebeurde dat in restaurants, maar restaurants zijn niet meer in. Ten eerste omdat je bijna nergens meer mag roken; van de ene op de andere dag is roken in publieke plaatsen verboden.

Eerste ruimtetoerist gelanceerd
De Russische kosmonaut Talgat Musabaev (boven) en de Amerikaanse ruimtetoerist Dennis Tito (onder) zwaaien naar het publiek voor ze aan boord gaan van de Soyuz-raket.
(Foto AP)

Met een enorme knal werd zaterdag vanaf de barre steppen van Centraal Azië de Russische raket Soyuz gelanceerd met aan boord Dennis Tito, de eerste ruimtetoerist, en twee Russische cosmonauten. Naar verwachting zullen zij maandag het International Space Station (ISS) bereiken.

Huisartsen ontevreden, oproep tot staking
De huisartsen dreigen opnieuw te gaan staken. Het dagelijks bestuur van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV) is zwaar teleurgesteld over het begrotingsakkoord van het kabinet. Het LHV-bestuur adviseert de leden voorbereidingen te treffen voor een staking op 2, 3 en 4 mei.
Lees ook:
Akkoord kabinet over extra uitgaven
De laatste hobbel van Paars-II

Acht Macedonische soldaten gedood bij Kosovo
In het noorden van Macedonië aan de grens met Kosovo zijn zaterdag bij een schietpartij acht Macedonische militairen om het leven gekomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Skopje kwamen ze in een hinderlaag van Albanese rebellen terecht.

Den Bosch pakt titel
Voetbalclub FC den Bosch is kampioen van de eerste divisie. De Bosschenaren speelden gelijk tegen Eindhoven: 2-2. Omdat concurrent Excelsior tegen Heracles ook niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel, bleef het verschil tussen beide ploegen dertien punten. Daardoor kan Den Bosch vier wedstrijden voor het eind van het seizoen de kampioensvlag hijsen.

Erik Dekker wint Amstel Gold Race
Wielrenner Erik Dekker heeft zaterdag de 36e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. Na ruim 254 kilometer versloeg de Nederlander uit de Raboploeg de Amerikaan Lance Armstrong in de sprint. Het tweetal was in de laatste 30 kilometer op kop gekomen.

'Mijn familie heeft een traditie in zelfdodingen'
Ook hij hielp mensen die 'klaar met leven' waren aan de dood. Toch werd hij niet vervolgd. F.P. Wibaut over willekeur en de traditie van zelfgekozen dood in zijn beroemde familie. "We hebben een beetje geëxperimenteerd met de Drion- pil."

VS eisen Toorops op uit Nederland
De Amerikaanse regering heeft via de Nederlandse ambassade in Washington kenbaar gemaakt dat twee schilderijen en een tekening van Jan Toorop uit Nederlandse musea moeten worden afgestaan aan de New-Yorkse bankier Walter Eberstadt. Eberstadt is een kleinzoon van het in de oorlog omgekomen joodse echtpaar Ernst en Gertrud Flersheim.

  • Kok wil geen Nederlandse EU-minister
  • Rijk geeft getroffen veehouders geen geld
  • Debat-Enschede: hoop wol, weinig actie
  • Kort nieuws
    Medianieuws
    Radio en televisie
    Dossiers
    Documenten
    Economie voor jou
    Digitale Leestafel
    Apestaartje
    Film en Video - premières
    Beeldverslagen
    Muziekarchief
    Profiel
    Gastenboek
    Vacatures


    Het digitale krantenarchief
    voor abonnees

    Klik hier


    Krekel
    Krekel
    Cor Boonstra:
    'Geen lintje?
    Ik had het
    kunnen weten'


    De hypnose van een bokser
    Nog twee weken en dan kiest Italië zijn parlement, maar bovenal zijn premier. Forza Italia gaat op die toer met zijn slogan: Berlusconi presidente. Hoe een bankierszoon zijn publiek leerde bespelen op een cruiseschip en het Italiaanse volk heeft betoverd. 'Hij is een clown, een enorme leugenaar.'
    Lees ook:
    Berlusconi klaagt The Economist aan

    Amerikanen geven Bush voldoende
    Een meerderheid van de Amerikanen is redelijk tevreden over hoe president Bush het de eerste honderd dagen in het ambt heeft gedaan. In dat opzicht is hij beter begonnen dan zijn voorganger Clinton.



    Niet voor dreuzels:

    het Harry Potterhoekje

     

    Duits debat over euthanasie mist elke nuance
    De Nederlandse euthanasie- wet heeft in Duitsland een heftig debat losgemaakt waarbij de emoties hoog oplopen. Het E-woord herinnert Duitsland aan zijn ontspoorde verleden.

    Buren niet gerust op Hongaarse ambities
    Hongarije wil de Hongaarse minderheden in de buurlanden een speciale status geven. Oude reflexen in een nieuw Europa, vinden de Roemenen en de Slowaken.
    Lees ook:
    'Wie zich Hongaar voelt'

    Mooi, licht en lekker in de hand
    Met de aanschaf van een mobiele telefoon kan de gebruiker vandaag de dag zijn sexy, avontuurlijke of verfijnde levensstijl onderstrepen. Nokia en Siemens zijn favoriet. Waarom eigenlijk?

    Economie
    Economie
  • Groei economie VS verrassend hoog: 2 procent
  • CNN: kijkcijfer vermoordt nieuws
  • Boonstra kocht, zweeg en biechtte op
  • Uitgevers en hun problemen
  • 'Geld heeft de sport gedemocratiseerd'
    Jacques Rogge (58) wordt genoemd als de voornaamste kandidaat om Samaranch op te volgen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De orthopedische chirurg uit België schat ook zelf zijn kansen hoog in.


    H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
    Monetair machismo
    Argentinië verkeert in crisis. De economie is al drie jaar in recessie, de munt staat onder zware druk. Een infuus van het Internationale Monetaire Fonds ( IMF) van een slordige honderd miljard gulden, eind vorig jaar, en de terugkeer in de regering van de man die het land tien jaar geleden redde uit het economische ravijn, zijn niet voldoende gebleken om het vertrouwen te herstellen.


    Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
    * Poppenkindjes
    Op 1 januari waren er in Rotterdam 1.702 tienermoeders. De gemeente bedacht talrijke 'trajecten' om ze te begeleiden, maar het succes bleef uit. De wethouder wil ze strenger behandelen. 'Ze hebben hun baby als chantagemiddel.'

    W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
    * Big Brother gebreideld
    In voetbalstadions, langs uitgaansstraten, op de tram: overal rukt het cameratoezicht op. Alles ten koste van de privacy van de burger. Een nieuw systeem van kpn gaat misbruik tegen.
    Lees ook:
    Camera beschermt privacy

    Columns

    J.L. Heldring
    H.J.A. Hofland
    Roel Janssen
    CS Vrijdag
    Elsbeth Etty
    Karel Knip
    Paul de Leeuw
    Leo Prick
    Youp van 't Hek

    ( s e r v i c e )

    E-mail
    Colofon
    Bezorging
    Abonnement


    Studiehuis NRC Handelsblad