U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Huisartsen ontevreden, oproep tot staking

UTRECHT, 29 APRIL. Huisartsen dreigen opnieuw te gaan staken. Het dagelijks bestuur van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV) is zwaar teleurgesteld over het begrotingsakkoord van het kabinet. Het LHV-bestuur adviseert de leden voorbereidingen te treffen voor een staking op 2, 3 en 4 mei.

Minister Borst (Volkgezondheid) zou de staking enorm betreuren. Zij wil de huisartsen uitleggen dat ze tevreden moeten zijn met een bedrag dat neerkomt op een verbetering van 35.000 gulden per huisartsenpraktijk. ,,Ik heb voor ze gevochten'', zei de minister zaterdag in het televisieprogramma Nova.

De LHV vindt het bedrag voor huisartsenzorg onder de maat, hoewel er een fors bedrag in de zorg (3,1 miljard gulden) wordt geïnvesteerd. Vooral op het punt van de praktijkkostenvergoeding komt minister Borst (Volksgezondheid) de huisartsen onvoldoende tegemoet, meent de LHV.

Volgens de becijferingen van de LHV zou Borst niet meer dan 10.000 gulden per huisarts uittrekken als achterstallige prijscompensatie voor de gestegen praktijkkosten (totaal 70 miljoen gulden). Dat betekent volgens de LHV dat de norm voor de inrichting van de huisartsenpraktijk gelijk blijft aan de situatie van 1985.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft boos gereageerd op de plannen van de huisartsen. Voorzittter Wiegel noemt het ,,onbegrijpelijk'' dat de LHV de staking doorzet. ,,Door meer dan 1 miljard te eisen, heeft de LHV zich buiten de realiteit geplaatst'', aldus Wiegel. Volgens hem kan het bijna niet anders, of patiënten worden hiervan de dupe. Dat bestrijdt de huisartsenorganisatie. De ledenvergadering van de LHV spreekt zich dinsdag uit over de staking. De LHV roept de huisartsen op wel voor een ,,vangnet'' te zorgen, zodat patiënten in noodgevallen worden geholpen.

De ziekenhuizen zijn wel tevreden met de extra investering die het kabinet het in 2002 in de zorg zal doen. Voorzitter Van der Plank van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen meent dat de lente voor de zorg is begonnen. ,,Het moet nog wel zomer worden'', was zijn enige bedenking.(ANP)

NRC Webpagina's
DATUM 22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad