U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NASA

Russian Aerospace Agency


Acht Macedonische soldaten gedood bij Kosovo

SKOPJE, 29 APRIL. In het noorden van Macedonië aan de grens met Kosovo zijn zaterdag bij een schietpartij acht Macedonische militairen om het leven gekomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Skopje kwamen ze in een hinderlaag van Albanese rebellen terecht.

De militairen waren op patrouille in een gebied waar mijnen worden geruimd, toen ze onder vuur werden genomen. Het grensgebied was in februari en maart het toneel van gevechten. Nog nooit eerder zijn er bij een enkele aanval zoveel slachtoffers gevallen. Het zou nu weer rustig zijn in het gebied.

Door bemiddeling van de internationale troepenmacht KFOR sloten de partijen op 12 maart een bestand. Daarna is het nog meerdere keren tot een treffen gekomen. Eind maart verdreef het leger de rebellen uit hun bolwerken in de heuvels in Noord-Macedonië.

De rebellen willen in Macedonië een bevrijdingsoorlog voeren zoals dat ook in Kosovo gebeurde. De Albanezen vormen in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek een minderheid en voelen zich sterk gediscrimineerd. Het Westen oefent druk uit op de Macedonische regering om de Albanezen meer rechten te geven.

Komende week vliegt de Macedonische president Trajkovski naar Washington. Hij hoopt daar hulp te krijgen van de Amerikanen bij pogingen de vrede te bewaren. Hij rekent op economische, politieke en militaire steun. (ANP)

NRC Webpagina's
29 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad