U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Wangedrag supporters werpt schaduw over kampioensfeest

Den Bosch pakt titel

Door PIETER DE VRIES
EINDHOVEN, 29 APRIL. Voetbalclub FC den Bosch is kampioen van de eerste divisie. De Bosschenaren speelden gelijk tegen Eindhoven: 2-2. Omdat concurrent Excelsior tegen Heracles ook niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel, bleef het verschil tussen beide ploegen dertien punten. Daardoor kan Den Bosch vier wedstrijden voor het eind van het seizoen de kampioensvlag hijsen.

Vorig seizoen degradeerde Den Bosch nog uit de eredivisie en verkeerde de club op de rand van een faillissement. De vreugde over het behalen van de titel is dan ook groot bij de promovendus. Wel moesten de Brabanders zaterdag enkele uren wachten voordat zij zeker waren van het kampioenschap. Den Bosch gaf een 2-0 voorsprong uit handen in het duel met Eindhoven en was daardoor afhankelijk van het resultaat van Excelsior dat drie uur later speelde. Bovendien verstoorde het wangedrag van een groep Den Bosch-supporters het Brabantse feestje.

In de slotfase van de wedstrijd bestormden supporters van FC Den Bosch het veld. Bij een 2-2 stand in de blessuretijd forceerde de aanhang van de gasten een hek in de hoek van het stadion van Eindhoven. De supporters kwamen het veld op, maar ze werden tegengehouden door een vijftigtal ME-ers dat direct een kordon vormde en voorkwam dat de zaak escaleerde.

De situatie was vergelijkbaar met die van het UEFA-Cupduel PSV-Kaiserslautern een maand geleden, toen de aanhang van PSV via een openstaand hek het veld bestormde. Destijds kalmeerde coach Erik Gerets de supporters. Die rol was deze keer weggelegd voor de twee routiniers van FC Den Bosch: aanvoerder Fred van de Hoorn (37) en Arnold Scholten (38). Mede door het kordate optreden van het tweetal kon scheidsrechter Van Dijk de wedstrijd na ruim een kwartier hervatten.

Van de Hoorn vond het ,,triest" dat het duel zo moest eindigen. ,,Op zo'n moment vraag jje je af of je nog wel wilt spelen voor een club met zulke supporters. Ik heb weinig zin om elke week het hek dicht te moeten doen", aldus Van de Hoorn. Hij had geen goed woord over voor de kleine groep relschoppers die het hele Bossche supporterslegioen een slechte naam bezorgden. ,,Als ik thuis onkruid in de tuin heb, trek ik het eruit", verwoordde Van de Hoorn zijn ongenoegen.

NRC Webpagina's
29 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad