U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Coalitie tevreden, oppositie afwijzend over akkoord

DEN HAAG, 30 APRIL. Het begrotingsakkoord heeft de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen zijn ingenomen met de overeenstemming die Paars II heeft bereikt over zijn laatste begroting.

Daarin is een extra bedrag van 7,9 miljard gulden opgenomen voor onder meer gezondheidszorg (3,1 miljard), onderwijs (2,1 miljard) en veiligheid (1,3 miljard). Oppositiepartijen omschrijven de extra investering echter als een sigaar uit eigen doos.

Waar de grootste coalitiepartijen, PvdA en VVD, nog enige reserves koesteren, is de kleinste, D66, de enige die werkelijk geestdriftig reageert. Fractievoorzitter De Graaf meent dat het kabinet een ,,formidabele prestatie'' heeft verricht. ,,We hadden nog wel iets meer gewild, maar Zalm verdient een groot compliment'', zei De Graaf.

Als de grootste winnaar wenste hij minister Borst te zien, die ruim 3 miljard gulden extra voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wist binnen te slepen. Volgens De Graaf toont dat aan dat de positie van Borst binnen het kabinet de laatste weken zeker niet is verzwakt, zoals een aantal waarnemers had verondersteld.

PvdA en VVD zijn in hoofdlijnen positief, maar uiten ook twijfels. Fractievoorzitter Melkert vraagt zich af of het extra bedrag dat voor onderwijs is uitgetrokken wel hoog genoeg is. Zijn collega Dijkstal weet nog niet of het uitgavenpakket ook ,,bestendig'' is als het economisch minder gaat. Ook weet hij niet of er rekening is gehouden met de ontwikkeling van de inflatie.

De toonzetting van de belangrijkste oppositiepartijen is totaal anders. Volgens CDA en GroenLinks is minister Zalm (Financiën, VVD) als de grote winnaar van het overleg uit de bus gekomen. Zalm heeft de voorstanders van meer uitgaven voor zorg, onderwijs en veiligheid zijn norm opgelegd. De ministers Borst (Volksgezondheid) en Hermans (Onderwijs) worden door Zalm om de tuin geleid, is de strekking van het commentaar van CDA en GroenLinks.

Zalm verwierp dat verwijt. Hij kon een ,,ongekend bedrag'' bieden zonder de financiële afspraken te schenden, doordat een aantal ministers zich terughoudend had opgesteld. ,,Het was wel zwaarder dan anders'', bekende de bewindsman, die in het onderhandelingsproces maar liefst zes keer afzonderlijk met de uiteindelijke ,,grootverdiener'' Borst om de tafel had gezeten.

CDA en GroenLinks zijn niet erg onder de indruk van het extra geld op de begroting van 2002 voor zorg, onderwijs en veiligheid. De extra bedragen - tot bijna 8 miljard gulden - lijken volgens het CDA geweldig, maar zijn te danken aan het feit dat het kabinet een hoge inflatie heeft veroorzaakt en niet in staat was eerder uitgetrokken geld uit te geven. Financieel specialist Balkenende: ,,Zalm doet wat dat betreft hetzelfde met Melkert als ouders soms met jonge kinderen: je pakt een eerder gegeven cadeautje opnieuw in en maakt ze er opnieuw blij mee.''

Vendrik, financieel specialist van GroenLinks, treft dezelfde toon en roept Zalm uit tot 's lands grootste sigarenboer. ,,De verpleegsters en onderwijzers betalen zo hun eigen salarisverhogingen.'' Het verbaast GroenLinks dat Zalm met bijna 8 miljard gulden komt, terwijl het Centraal Plan Bureau (CPB) enige weken geleden nog op ,,nul'' zat. ,,Zalm heeft kennelijk keihard in de departementale begrotingen gesneden van ministers die even niet hebben opgelet'', aldus Vendrik. (ANP)

NRC Webpagina's
30 april 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad