U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Congreso de la Repúplica del Perú

Portret Vladimiro Montesinos

Portret Fujimori


Toledo wint eerst ronde verkiezingen Peru

LIMA, 7 APRIL. De econoom Alejandro Toledo (55) heeft gisteren de meeste stemmen gehaald bij de presidentsverkiezingen in Peru. Hij won echter te weinig stemmen om de verkiezingen in een keer te beslissen.

Volgens de waarnemersorganisatie Transparencia zou Toledo bijna 37 procent van de stemmen hebben gehaald. Daarmee heeft Toledo een ruime voorsprong op oud-president Alan García (51) die bijna 26 procent kreeg en het voormalig Congreslid Lourdes Flores (41). Om de verkiezingen in één keer te beslissen moet een kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen winnen. Toledo won deze eerste ronde ondanks verdachtmakingen de afgelopen maanden waarin werd gezegd dat hij een buitenechtelijk kind heeft verwekt en eens gearresteerd is onder invloed van cocaïne. Tegen een juichende menigte zei een licht teleurgestelde Toledo: ,,Het enige wat we nu nodig hebben is een definitieve stap om een nieuwe geschiedenis van Peru te beginnen.'' Verwacht wordt dat er in mei of juni een tweede ronde komt tussen Toledo en Garcia of Flores.

Alan García maakt volgens de laatste uitlagen de meeste kans op de tweede plaats dankzij zijn oratorische kwaliteiten en, zo zeggen analisten, het korte geheugen van zijn landgenoten. Garcia vluchtte het land uit in 1990 na vijf jaren president te zijn geweest. Hij liet Peru achter verscheurd door guerrillabewegingen van Lichtend Pad en Tupac Amarú met een inflatie van bijna 7.000 procent.

Lourdes Flores heeft met haar reputatie van smetteloze eerlijkheid in een natie met een lange historie van corrupte politici zich in korte tijd grote populariteit verworven. Analisten verwachten dat zij nu van doorslaggevend belang kan zijn voor de keuze van de Peru's volgende president: steunt zij Toledo, dan ligt zijn overwinning bij voorbaat vast. Gaat haar voorkeur echter uit naar García dan is de uitkomst nog lang geen uitgemaakte zaak. De kiesstrijd heeft plaats bijna een jaar nadat de inmiddels voortvluchtige oud-president Alberto Fujimori door middel van verkiezingsfraude werd herkozen. Fujimori trad afgelopen najaar terug nadat videobanden publiek werden waarop te zien was hoe zijn sinistere chef van de geheime dienst, Vladimiro Montesinos, congresleden omkocht om Fujimori te steunen. Montesinos is inmiddels eveneens voortvluchtig. Hij zou samengewerkt hebben met de Amerikaanse CIA en na plastische chirurgie in Venezuela een nieuwe identiteit aangenomen hebben. (AP, Reuters, BBC)


Zie ook:

Kroniek van een aangekondigd aftreden (19 september 2000)
Fujimori kondigt verkiezingen aan (18 september 2000)
Rellen Lima 'provocatie' (31 juli 2000)
Fujimori heeft gegokt en gewonnen (28 juli 2000)
VS en EU laken verloop verkiezingen (31 mei 2000)
Arm Peru (30 mei 2000)
Toledo trekt zich terug uit verkiezingen Peru (19 mei 2000)
Kleine indiaan komt uit het niets (14 april 2000)
Fujimori krijgt net geen 50 procent (13 april 2000)
Verkiezing Peru eindigt in traangas (10 april 2000)

NRC Webpagina's
9 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad