U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Site van Toledo

Peru Post-Election

Portret Toledo (BBC)

Regering Peru


Oppositie Peru eist aftreden

Fujimori kondigt verkiezingen aan

Door onze correspondent MARJON VAN ROYEN
LIMA, 18 SEPT.President Alberto Fujimori van Peru heeft zaterdag onverwachts vervroegde verkiezingen aangekondigd waarvoor hijzelf geen kandidaat zal zijn. Gisteren eiste de oppositie zijn onmiddellijke aftreden.

De plotselinge stap van Fujimori houdt verband met een omkopingsschandaal waarbij zijn voornaamste adviseur, de chef van de nationale inlichtingendienst Vladimoro Montesinos, is betrokken.

Tijdens een zaterdagavond uitgezonden televisietoespraak beloofde de president ook de gevreesde geheime dienst van Montesinos (SIN) te zullen ontmantelen. "Ik heb besloten om, ten eerste, het systeem van nationale inlichtingen te deactiveren, en in de tweede plaats, op de kortst mogelijke termijn algemene verkiezingen uit te schrijven. Het zal duidelijk zijn dat degene die nu spreekt niet aan deze verkiezingen zal deelnemen."

De afgelopen week was de internationale druk op Fujimori weer toegenomen om zijn hoofd van de inlichtendienst te ontslaan. Donderdagavond zond de onafhankelijke televisiezender Canal N een videoband uit waarop te zien was hoe Montesinos een oppositioneel congreslid 15.000 dollar toeschuift om over te lopen naar het Fujimori-kamp. Eerder was Montesinos in verband gebracht met een transactie waarbij 10.000 AK-47 geweren uit Jordanië werden doorgeleverd aan Colombiaanse rebellen.

Twee dagen lang deed Fujimori er het zwijgen toe. Maar volgens geruchten zou het hem zaterdagochtend duidelijk zijn geworden dat hij niet meer kon rekenen op de volledige steun van zijn strijdkrachten, de hoofdpijler van zijn macht. Het hoofd van de oppositionele beweging Onafhankelijk Moraliserend Front, Fernando Olivera, heeft gezegd dat de videoband afkomstig was van "civiele bronnen die connecties hebben met ontevreden delen van het leger". Olivera had de band doorgespeeld naar de televisiezender.

Alejandro Toledo, de presidentskandidaat die zich in mei terugtrok uit de verkiezingsrace met Fujimori omdat met de stemming gefraudeerd zou zijn, kwam gisteravond aan op het vliegveld van Lima. Ook hij werd, tijdens een bezoek aan Washington, verrast door de beslissing van Fujimori nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Tegen honderden juichende supporters zei Toledo dat hij van plan was spoedig bijeen te komen met andere oppositieleiders.

Amerika 'tevreden' over stap Fujimori

Toledo wil met andere oppositieleider praten over één gezamenlijke presidentskandidadaat. Zijn aanhangers lieten er geen twijfel over bestaan wie die kandidaat zou moeten zijn: "Urgent, urgent, Toledo president", scandeerden ze. Andere politici van de oppositie hadden Fujimori gisteren al opgeroepen op om direct af te treden zodat een interim regering aan de slag kan.

Sinds Fujimori's toespraak zaterdagavond heerst in Peru grote feestvreugde. Overal rijden auto's toeterend rond en zwaaien mensen met Peruaanse vlaggen, als na een grote voetbaloverwinning. "De dictatuur is voorbij", riepen ook de duizenden demonstranten die zich zaterdagnacht rond het presidentieel paleis in Lima verzamelden en het onmiddellijke aftreden van Fujimori eisten, die al sinds 1990 aan de macht is. Na een kabinetsvergadering gisteren verklaarde de minister van Gezondheid, Alejandro Aguinagam dat de verkiezingen waarschijnlijk binnen zes of zeven maanden zullen worden gehouden.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president Clinton sprak zijn tevredenheid uit over de televisietoespraak van Fujimori. In juni hadden de Amerikanen de herverkiezing van Fujimori veroordeeld als 'niet legitiem'. Een Amerikaans verzoek om sancties toen werd echter in de Organisatie van Amerikaanse Staten tegengehouden door Mexico en Brazilië.


Zie ook:

Rellen Lima 'provocatie' (31 juli 2000)
Fujimori heeft gegokt en gewonnen (28 juli 2000)
VS en EU laken verloop verkiezingen (31 mei 2000)
Arm Peru (30 mei 2000)
Toledo trekt zich terug uit verkiezingen Peru (19 mei 2000)
Kleine indiaan komt uit het niets (14 april 2000)
Fujimori krijgt net geen 50 procent (13 april 2000)
Verkiezing Peru eindigt in traangas (10 april 2000)

NRC Webpagina's
18 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad