Klik hier
Zaterdag 3, zondag 4 - Maandag 5 maart 2001
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad wordt dagelijks om 10.00 en 16.00 uur geactualiseerd (zaterdag en zondag om 11.00 uur)
Vers Nieuws

Calvinistisch snoepen

in het magazine M

Beleggingsfondsen: vertrouwen verder gedaald.
Raadselachtige afkortingen in Profiel Nieuwe Technieken.
Een vijftienjarige aandelenfraudeur en een verontruste porno-industrie in de digitale leestafel.
Recensie: de betoverende rock van Seedling.
De euro geprezen in Economie voor jou.
In het nieuws:
Dossier Auteursrecht
Dossier Clickfonds
Dossier Enschede
Dossier Echelon
Dossier Euro
Dossier Vredesproces Midden-Oosten
Dossier Telecom

Het politieke web ontrafeld op
www.nrc.nl/DenHaag

Financieel-economische achtergronden op
www.nrc.nl/Economie



Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl
Spion: VS groef tunnel onder Sovjet ambassade Washington
De Verenigde Staten hebben in de jaren '70 en '80 een tunnel gegraven onder de Sovjet-ambassade in aanbouw. Dat is een van de belangrijkste geheimen die de vorige maand gearresteerde Amerikaanse spion Robert Hansen waarschijnlijk heeft verraden.

Chinese huwelijkswet stelt overspel strafbaar
,,Opsluiten! Ontslaan! Beboeten!'' Vraag Chinese vrouwen naar hun menig over het wettelijk straffen van overspelige mannen en ze worden hels. Geen wonder, want veel van hen, volgens Chinese statistieken ten minste een derde van alle vrouwen, hebben het aan den lijve ondervonden. Overspelige mannen moeten boeten voor hun zonden.

De droeve geur en kleur van huiswijn
Voor minder dan zeven gulden een acceptabele fles wijn is eigenlijk een wonder. En dat wonder openbaart zich niet in iedere supermarkt. Het genoegen van de huiswijn zit vooral in de prijs.

Paul de Leeuw pleit voor kleinschaliger festival
(inclusief videofragmenten)
Paul de Leeuw vindt dat de huidige gekte rondom het Eurovisie Songfestival in Nederland te ver is doorgeschoten. ,,Laten we het in godsnaam kleiner dan klein houden", bepleit de presentator van het liedjesfeest vandaag in een interview op www.nrc.nl.


Gehard op de fiets
Niets aan zijn uiterlijk, niets aan de blik in zijn ogen en niets aan het geluid van zijn stem doet vermoeden dat Johan Museeuw een wielrenner is. Zachte ogen en een zachte stem die in een permanente staat van berusting schijnen te verkeren. Het jachtinstinct van een roofdier lijkt hem vreemd. Zelden geeft deze 35-jarige Belgische wielerkampioen de indruk een man te zijn die ongeduldig bezig is het eeuwige leven te verwerven als beloning voor zijn verbazingwekkende prestaties.

Opnieuw bedrijven geruimd uit vrees mond- en klauwzeer
Opnieuw zijn dit weekeinde in verscheidene Europese landen landbouwbedrijven preventief geruimd uit vrees voor mond-en klauwzeer. In Groot-Brittannië werden bij tenminste twaalf bedrijven nieuwe gevallen van de besmettelijke ziekte vastgesteld.

Doden bij bomaanslag Israël
Bij een explosie zondagochtend in het centrum van de Israëlische stad Netanya zijn twee doden en 25 gewonden gevallen. De Palestijnse beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid van de bomaanslag opgeëist.

Nederlandse studenten bidden vanuit Maastricht met paus
Zo'n honderd Nederlandse, deels jonge katholieken hebben zaterdag vanuit de Sint Servaesbasiliek in Maastricht samen met de paus gebeden. Voor deze gelegenheid was een speciale satelietverbinding tot stand gebracht. Paus Johannes Paulus II en de kerkgangers konden elkaar zien op een videoscherm.

Bijna twee miljoen moslims namen vrijdag deel aan het avondgebed bij de Grote Moskee in Mekka.
(Foto AP)

Financiën wenste rust bij beurszaak
Het ministerie van Financiën heeft het openbaar ministerie geadviseerd uiterst terughoudend te zijn bij de publiciteit rond de beursfraudezaak. Dat gebeurde kort voordat het OM bekendheid gaf aan de zaak, die als Operatie Clickfonds bekend is geworden.

Pronk wil strenger regime opslag lpg
Minister Pronk (Milieu) bereidt vergaande maatregelen voor om de risico's van opslagplaatsen voor explosief of brandbaar materiaal, zoals lpg-tanks, fors te reduceren. Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief die op 2 februari naar de ministerraad is gestuurd tijdens de behandeling van het zogeheten vuurwerkbesluit.

'Vuurwerkbesluit is nattevingerwerk'
Het vuurwerkbesluit van minister Pronk (Milieu) deugt niet. Dat vindt het hoofd van de munitiedepots van de landmacht in Nederland. Gevoel en even 'laten zien dat het nu menens is' zijn belangrijker dan feiten.

Justitie leeft regels voor DNA niet na
Het Nederlands Forensisch Instituut van het ministerie van Justitie onderzoekt onrechtmatig verkregen DNA-bewijsmateriaal, met medeweten van justitie en politie.

  • PvdA verwerpt 'Koole en Olij'
  • 'Vuurwerkbesluit is nattevingerwerk'
  • Kort nieuws
    Medianieuws
    Radio en televisie
    Dossiers
    Documenten
    Economie voor jou
    Digitale Leestafel
    Apestaartje
    Film en Video - premières
    Profiel
    Gastenboek
    Vacatures


    Het digitale krantenarchief
    voor abonnees

    Klik hier


    Krekel
    Krekel
    Gaat u allen rustig slapen, 1.100 pagina's waken over u


    'Ik vond het geen euthanasie'
    Een huisarts is veroordeeld als moordenaar omdat hij euthanasieregels overtrad. Maar dat wás het niet, zegt hij. Gesprek met W. van Oijen. 'Ik loop niet weg van een stervende'.

    Besturingssysteem raketten VS gestolen
    Amerikaanse marineautoriteiten onderzoeken hoe het mogelijk is dat computerkrakers online hebben ingebroken in de computer van een onderzoeksinstelling van de marine in Washington en daar de broncodes van een raketgeleidingssysteem hebben ontvreemd. Dat heeft een woordvoerder van de marine gisteren verklaard.



    Niet voor dreuzels:

    het Harry Potterhoekje

     

    Recordaantal pelgrims bezoekt Mekka
    Miljoenen moslims uit de hele wereld maken dezer dagen de pelgrimstocht naar Mekka. Een indrukwekkend vertoon van saamhorigheid en devotie, maar ook een logistieke nachtmerrie die honderden pelgrims niet overleven.

    'Omstreden gratie na druk Barak'
    Bill Clinton ging ter elfder ure over tot de omstreden gratie van de voortvluchtige zakenman Marc Rich na herhaald aandringen van Israels premier Ehud Barak.

    Economie
    Economie
  • Wij helpen niemand aan de drank
  • De grote schoonmaak
  • Duits poldermodel lukt niet echt
  • Bijdrage boer en visser aan economie beperkt
  • Kimi Rikkönen, een van God gegeven talent
    Kimi Rikkönen (21), twee jaar geleden nog kartend in een team uit Vlaardingen, heeft het in zich na Keke Rosberg en Mika Hakkinen de derde Finse kampioen in de Formule I te worden. 'He's a God given talent.'


    H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
    Lessen in euro's
    Jan heeft twee kwartjes en Marie heeft een rijksdaalder. Hoeveel gulden hebben ze samen? Sommen met een dergelijke strekking verliezen op 1 januari 2001 hun betekenis.


    Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
    * Hollands Dagboek - Rudi Bakker
    Rudi Bakker was directeur van S.E. Fireworks, de vuurwerkfabriek die ontplofte in Enschede op 13 mei vorig jaar. Als de directie zich aan de vergunningen had gehouden was de ramp niet gebeurd, concludeerde de commissie-Oosting. Bakker is getrouwd met Anita en heeft twee zoons, Dennis (12) en Raymond (8). Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek.

    W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
    * Ramp in slow motion
    Met een unieke methode en dankzij unieke digitale opnames is het Enschedese technisch adviesbureau msnp er in geslaagd om de schokgolven van de explosies van S.E. Fireworks tot in detail vast te leggen.

    Columns

    J.L. Heldring
    H.J.A. Hofland
    Roel Janssen
    CS Vrijdag
    Elsbeth Etty
    Karel Knip
    Paul de Leeuw
    Leo Prick
    Youp van 't Hek

    ( s e r v i c e )

    E-mail
    Colofon
    Bezorging
    Abonnement


    Studiehuis NRC Handelsblad