U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Potterfans boycotten filmmaker
Boze fans van jeugdboekenheld Harry Potter zijn deze week een actie begonnen tegen de filmmaatschappij Warner Bros. Zij roepen op tot een wereldwijde boycot van alle Potter-poppetjes en andere merchandise- artikelen die door Warner Bros. op de markt worden gebracht. De Amerikaanse filmmaatschappij werkt aan de verfilming van het eerste Potterboek, Harry Potter en de Steen der Wijzen.

Journaliste Braam riskeert gijzeling
Journaliste Stella Braam weigert bij de onderzoeksrechter een verklaring af te leggen over bevindingen die ze eerder publiceerde samen met Mehmet Ulger over de Grijze Wolven, een Turks-nationalistische beweging. Braam riskeert met haar weigering te worden gegijzeld door justitie.

Kamer vraagt om afblazen veiling
De Tweede Kamer heeft gisteren met algemene stemmen een motie aangenomen waarin staatssecretaris M. de Vries (Verkeer en Waterstaat) wordt uitgenodigd de voorgenomen veiling van AM en FM-etherfrequenties af te blazen. Bovendien moet zij bevorderen dat de huidige commerciële radiostations kunnen blijven waar ze zitten.

De voors en tegens van een etherveiling
Het kabinet bespreekt vandaag een motie van de Tweede Kamer om de veiling van etherfrequenties voor commerciële radio te laten varen. Zeven vragen over de veiling.

Verwarring over nieuwe filmkeuring
Kijkwijzer, het nieuwe keuringssysteem voor film en tv dat deze week in werking trad, leidt tot onvrede onder filmdistributeurs. Het systeem zal worden bijgesteld.

Tiscali snijdt diep in World Online
Met het collectieve ontslag van de 58 werknemers van World Online in Zwitserland is de Italiaanse internetprovider Tiscali begonnen met de uitvoering van het Europese herstructureringsplan dat voortvloeit uit de overname van WOL. Verwacht wordt dat daarbij ook in Nederland mensen zullen worden ontslagen.

'Newconomy verdoezelt rol ABN'
De raad van commissarissen van Newconomy tracht de rol van ABN Amro bij de schorsing van bestuursvoorzitter Maurice de Hond in de doofpot te stoppen. Met die uitspraak van vanochtend doorbreekt De Hond de radiostilte waaraan de hoofdrolspelers in de kwestie zich hadden gecommitteerd.

Tweede leven voor dinosaurus Reed Elsevier
De groei is terug, de achterstand op de concurrentie is ingelopen en het vertrouwen in internet blijft gehandhaafd. Uitgever Reed Elsevier bulkt weer van vertrouwen, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van de cijfers.

Ambities van een Duitse sfinx
Leo Kirch, mediabaas en huisvriend van Helmut Kohl, grijpt naar de macht bij de Formule-1. Hij bezit al de rechten op de wereldkampioenschappen voetbal. Wie is deze grootste aanbieder van pulp-tv in Duitsland?

'Komst UMTS duurt langer'
De komst van de derde generatie mobiele telefonie in Europa zal langer op zich laten wachten dan waarmee de Europese telecombedrijven rekening houden. Niet vanaf 2002, waarop de meeste Europese telecombedrijven hopen, maar pas eind 2004 of begin 2005 zal mobiel internetten in Europa commercieel levensvatbaar worden.

Genadeloos uit de bocht
Sinds het 16-bit-tijdperk, toen spelcomputers tot de eerste primitieve weergave van driedimensionale spelomgevingen in staat waren, hebben racespellen tot de verbeelding gesproken. Gewoon met auto's is daarbij het meest populair, met motors veel minder.

WOL: geen misleiding
De reclame rond de beursintroductie van World Online was niet misleidend. Dat is volgens een woordvoerster van de internetaanbieder gebleken uit een beroepszaak op een eerder besluit van de Reclame Code Commissie. Advocaat B. van der Goen had namens een aantal gedupeerde beleggers de commissie ingeschakeld. Zij vonden dat hen gouden bergen waren voorgeschoteld en zij kochten in groten getale aandelen WOL voor de introductieprijs van 43 euro. De koers maakte vervolgens een vrije val. De Reclame Code Commissie sprak eind vorig jaar al tegen dat de reclame-uitingen bij de beursintroductie misleidend waren. Die stellingname is nu bevestigd door het college van beroep.

Animo klein voor mobiel internet
Slechts 15 procent van de consumenten met een mobiele telefoon gebruikt zijn GSM ook om te internetten. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Accenture onder 3.189 consumenten in Japan, West-Europa en de Verenigde Staten. Eén van de belangrijkste gsm-toepassingen die telecombedrijven verwachten, is boodschappen doen via de mobiele telefoon. Uit de enquête blijkt dat maar 1 procent van de consumenten daar behoefte aan heeft. (Reuters)

Brits voetbal beurt fors voor tv-rechten
Het Engelse voetbal heeft een nieuwe lucratieve overeenkomst gesloten over de tv-rechten voor voetbalwedstrijden. De Engelse bond bereikte gisteren een akkoord over de buitenlandse uitzendrechten. Voor de komende drie jaar wordt daar omgerekend ongeveer 616 miljoen gulden voor betaald - zo'n 277 miljoen meer dan de afgelopen drie jaar. De rechten komen in het bezit van een consortium bestaande uit Canal+, Newscorp van mediamagnaat Murdoch, TWI en Octagon. (Reuters)

Siemens koopt modemfabrikant VS
Het Duitse elektronicaconcern Siemens koopt voor 1,5 miljard dollar (3,6 miljard gulden) het Amerikaanse Efficient Networks, een fabrikant van modems en software voor zogeheten DSL-breedbandtechniek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande koperen telefoonleidingen voor zeer snelle overdracht van spraak, beeld en data via internet. Siemens betaalt per aandeel 23,50 dollar, een premie van 90 procent op de koers die Efficient Networks gisteravond noteerde. (AP)

Muziekalliantie Sony en Vivendi
Het Japanse Sony en het Franse Vivendi richten samen Duet op, een overneming die zich vooral op de verkoop van muziek via internet richt. Vivendi, met labels als Universal en Polygram, is de grootste in de internationale muziekwereld. Sony is nummer twee. De twee concerns willen met hun onderneming nadrukkelijk het gratis verspreiden van muziek te lijf gaan. (AFP)

UPC krijgt 1 miljard euro via emissie
Kabelbedrijf UPC wil 1 miljard euro (2,2 miljard gulden) ophalen door nieuwe aandelen uit te geven aan grootaandeelhouder United Global Com (UCG). Op die manier wil het concern zijn eigen vermogen opkrikken. De emissie komt in de plaats van de eerder aangekondigde overname van een belang van 25 procent in Telewest. Dat heeft UPC vandaag bekendgemaakt. UCG heeft zich verplicht om voor 1 miljard euro op de emissie in te schrijven. In het geval zich ook andere aandeelhouders aanmelden zal UPC onderhands aandelen uitgeven aan UCG voor hetzelfde bedrag waarop die andere aandeelhouders zich inschreven. Daarbij wordt uitgegaan van een uitgifteprijs van 11,40 euro per aandeel. Als deze zogenoemde 'rights offering' volledig wordt opgenomen kan UPC 1,5 miljard euro ophalen. (ANP)

Geen samenspanning bij veiling UMTS
De telefoonbedrijven Versatel en Telfort hebben niet onderling samengespannen om de veiling van etherfrequenties voor UMTS-telefonie te beïnvloeden. Dat concludeerde de kartelwaakhond NMa gisteren na een eigen onderzoek. De NMa vermoedde dat het duo had afgesproken om samen te werken bij de veiling, die vorig jaar zomer georganiseerd werd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daardoor zou de veiling veel minder opleveren. De veiling heeft inderdaad minder opgebracht dan het ministerie destijds vermoedde, maar voor een samenwerking die tegen de Mededingingswet indruist, heeft de NMa geen bewijzen gevonden. Het NMa-onderzoek staat los van de processen die bij het ministerie lopen rond de UMTS-veiling. Versatel zegt te zijn 'bedreigd' door Telfort, waarop het niet langer aan de veiling wilde deelnemen. (ANP)


De Nederlandse samenleving vergrijst en steeds meer ouderen surfen op internet. In het rijke aanbod van websites zijn er echter relatief weinig speciaal voor ouderen. Vitaal.nl, een elektronisch magazine voor 50-plussers, speelt hier op in. De site besteedt aandacht aan onderwerpen als gezondheid, vrije tijd en computers en houdt in de benadering rekening met de leeftijdsgroep. Voor slechtzienden is de site ook in extra grote letters te bekijken.
(www.vitaal.nl)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad