U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Journaliste Braam riskeert gijzeling


AMSTERDAM, 23 FEBR. Journaliste Stella Braam weigert bij de onderzoeksrechter een verklaring af te leggen over bevindingen die ze eerder publiceerde samen met Mehmet Ulger over de Grijze Wolven, een Turks-nationalistische beweging. Braam riskeert met haar weigering te worden gegijzeld door justitie.

De advocaten van de in november aangehouden Cervet Y. willen Braam en haar collega Ulger ondervragen over hun boek over de Grijze Wolven.

Braam en Ulger publiceerden in 1997 een boek over de invloed van de Turks-nationalistische beweging Grijze Wolven op met name Turkse jongeren in Nederland. De journalisten deden voor het boek undercover onderzoek. Ze concludeerden dat de Turkse Federatie Nederland (TFN) de Nederlandse tak van de Grijze Wolven is. TFN is een koepel van tientallen Turkse verenigingen en stichtingen.

In het boek brachten de journalisten Cervet Y. als voorbeeld van criminele activiteiten van Grijze Wolven. Y. was voorzitter van een aan TFN gelieerde stichting. In het boek citeerden Braam en Ulger uit een politiedossier waaruit bleek dat de politie Y. in 1993 verdacht van drugshandel en enkele liquidaties.

Y. werd uiteindelijk hiervoor niet vervolgd. Wel waarschuwde de toenmalig hoofdcommissaris Nordholt de Amsterdamse PvdA-afdeling dat Y. probeerde te infiltreren. Y. zou hebben geprobeerd raadslid te worden. (ANP)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad