U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Newconomy plots in rood

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 FEBR. De raad van commissarissen van Newconomy heeft de resultaten van de participatiemaatschapij over het afgelopen jaar ingrijpend gewijzigd. In plaats van een eerder voorspelde kleine winst rapporteert Newconomy over het jaar 2000 een verlies van tussen 33 en 38 miljoen euro (respectievelijk 72,6 en 83,6 gulden).

Het eigen vermogen, de buffer tegen toekomstige verliezen, komt uit op 62 tot 67 miljoen euro. Bij de publicatie van de cijfers over het eerste halfjaar rapporteerde Newconomy nog een eigen vermogen van 93 miljoen euro. Het grote verschil is volgens een verklaring die de raad van commissarissen heeft uitgegeven het gevolg van "veranderde marktomstandigheden en de bijbehorende terughoudendheid van financiers om in internetbedrijven te investeren". In een reactie zei de recent geschorste oprichter Maurice de Hond vanmorgen dat de raad van commissarissen er in zijn ogen op uit is hem zwart te maken. Met de cijfermatige aanpassingen zouden zij achteraf een rechtvaardiging geven voor een harde ingreep: de schorsing van De Hond op 23 januari jongstleden. "Dat ze daarmee Newconomy in gevaar brengen doet ze kennelijk niets."

Newconomy zegt dat ondanks de ingrijpende aanpassing van de cijfers de continuïteit van de onderneming niet in gevaar is. Het bedrijf zou voorlopig nog voldoende geld in kas hebben om de bedrijfsvoering voort te zetten. Volgens de raad van commissarissen van Newconomy was de positie van De Hond als bestuursvoorzitter een probleem bij het vinden van nieuwe financiers, maar ook zonder De Hond hebben zij tot op heden geen financiële ondersteuning gevonden.

Volgens de statuten van Newconomy moeten de aandeelhouders van het bedrijf zich uitspreken over de schorsing van De Hond. Een datum voor een aandeelhoudersvergadering waarop dat zou kunnen gebeuren is nog niet vastgesteld. De Hond heeft met zijn voormalige medebestuurders Appeldoorn en Smeets bijna een kwart van de aandelen van het bedrijf in handen. Via directe onderhandelingen met hen kan de raad van commissarissen nog proberen een openbare vergadering te voorkomen.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad