U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Banken tegen e-mail actie India

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 FEBR. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) willen via e-mail geld gaan inzamelen voor hulp aan het door een aardbeving getroffen India. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is geen voorstander van de actie. "Er is nog niet met ons over gesproken maar wij werken op dit moment niet met internetmachtigingen omdat het naar ons idee nog niet veilig is", aldus NVB-secretaris G. Boudewijn.

De Samenwerkende Hulporganisaties willen de abonnees van internetproviders een machtiging mailen met het verzoek geld te storten voor hulp aan India, dat vorige week door een aardbeving werd getroffen. De ontvanger vult alleen rekeningnummer, adres en bedrag in en retourneert de e-mail naar de provider. De SHO hopen dat de banken een uitzondering zullen maken en een machtiging zonder handtekening zullen accepteren."Bij eerdere grote hulpacties is ook wel eens de mogelijkheid geboden om telefonisch te machtigen", zegt een woordvoerster van de NOVIB, die de actie coördineert. Boudewijn van de NVB zegt hierover: "Als dit verzoek ons bereikt, zullen wij ons daarover beraden, maar vooralsnog zijn wij van mening dat een machtiging per internet niet veilig genoeg is." De SHO zeggen dat internetproviders Het Net en Planet Internet, samen goed voor ongeveer een miljoen abonnees, hun medewerking hebben toegezegd. Provider XS4all heeft laten weten niet mee te zullen doen aan de actie. "Wij willen mensen geen telefoontikken laten betalen voor het ophalen van ongevraagde mail", zegt een woordvoerster. "We vinden het wel jammer omdat de actie ongetwijfeld goed bedoeld is, maar denken dat het geen goed idee is om mensen op deze manier te benaderen. Ongevraagde mail wekt veel irritatie, en volgens ons zien abonnees nauwelijks verschil tussen commerciele on ideeële e-mailverzoeken."

Maurice Wessling, directeur van Bits of Freedom, een digitale burgerrechtenorganisatie, vindt het eveneens onwenselijk dat providers hun abonnees op deze manier benaderen met een verzoek tot het storten van geld. " Het is een vorm van spam, ongewenste e-mail, ook al is het voor een goed doel. "

In de SHO zijn naast Novib ook Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen, Kerken in Actie en Mensen in Nood vertegenwoordigd.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad