U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Strategische zet'

TV-concern RTL naar Bertelsmann

Door WILLEM WANSINK
GÜTERSLOH, 5 FEB. Het Duitse Bertelsmann, het derde me diaconcern ter wereld, krijgt een belang van 67 procent in het televisieconcern RTL Group. Deze overname kan op termijn leiden tot een beursgang van Bertelsmann.

Dit heeft Bertelsmann vanochtend in Gütersloh meegedeeld. Alle betrokken partijen spreken van een "strategische zet". Bertelsmann bezit reeds een minderheidsbelang van 37 procent in haar dochteronderneming RTL. Daartoe behoren de Nederlandse televisiezenders RTL 4 en RTL 5 en een meerderheid van Veronica. Daar komt nu 30 procent bij.

Dit aandeel was in handen van de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert S.A. (GBL). In ruil daarvoor verwerft GBL 25,1 procent in het moederbedrijf Bertelsmann, waarvan 0,1 procent zonder stemrecht blijft. De Belgen hebben het recht om hun belang over drie tot vier jaar naar de beurs mogen brengen.

De RTL Group is in april 2000 ontstaan, nadat de in Luxemburg gevestigde tv-combinatie CLT-Ufa (eigendom van Bertelsmann) fuseerde met de televisie-activiteiten van het Britse Pearson, verder onder meer eigenaar van de Financial Times.De RTL Group is eigenaar van 22 tv- en 18 radiozenders in 11 landen. Met 120 miljoen kijkers is de RTL Group in drie van de zes grootste mediamarkten in Europa (Nederland, Duitsland en Frankrijk) marktleider, aldus het bedrijf. Na Hollywood is zij de belangrijkste producent van televisieserie en spelletjesprogramma's als Baywatch en Neighbours. De omzet was afgelopen jaar meer dan 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) en beurswaarde die schommelt tussen de 20 en 25 miljard euro (44 tot 55 miljard gulden).

De Groupe Bruxelles Lambert is grotendeels eigendom van de invloedrijke Belgische industrieel Albert Frère en Paul Desmarais. Het Britse Pearson behoudt 22 procent van de aandelen RTL Group. Elf procent is in handen van beleggers op de beurs. Topman Middelhoff van Bertelsmann liet vanochtend doorschemeren dat Pearson op korte termijn afscheid zal nemen van het belang in het tv-concern.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Bruxelles Lambert, de Raad van Toezicht van Bertelsmann, en de mededingingsautoriteiten in Duitsland en de Europese Unie.

Bertelsmann is niet alleen op het gebied van de elektronische media op overnamepad. Op de Nederlandse markt aast zij, evenals het Franse Hachette, op de tijdschriftendivisie die uitgever VNU (Libelle, Margriet, Nieuwe Revu) in de etalage heeft gezet.

Bertelsmann is in Nederland verder al eigenaar van boekenclub ECI en de internetboekwinkel Bol.com.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad