U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Massale mars op het centrum

Hof Belgrado wil nieuwe verkiezingen

Door onze correspondent YAEL VINCKX
SKOPJE, 5 OKT. Het Constitionele Hof van Joegoslavië heeft vanochtend de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard en gezegd dat zij opnieuw moeten worden gehouden. Aanhangers van de oppositie hebben vanochtend in Belgrado diverse politieblokkades doorbroken.

De politie vuurde rond het middaguur traangas af op demonstranten bij het parlement. De president van het Constitutionele hof, Milutin Srdic, zei vanochtend dat de verkiezingen zijn geannuleerd wegens fraude. "Dit betekent dat de verkiezingen opnieuw moeten worden gehouden", aldus Srdic. Rond het middaguur was nog niet duidelijk of Srdic hiermee bedoelde dat de verkiezingen nu of na het verstrijken van de termijn van president Milosevic moeten worden gehouden. Die termijn loopt in juni volgend jaar af. De regering en de oppositie hebben nog niet gereageerd op de uitspraak van Srdic. De oppositie reageerde wel woedend op de beslissing van het hof gisteravond om een deel van de verkiezingen ongeldig te verklaren. Oppositieleider Zoran Djindjic deed die uitspraak van het hof af als "ultiem cynisme en nog meer fraude". De oppositie meent dat haar kandidaat, Vojislav Kostunica, de verkiezingen van 24 september heeft gewonnen. De centrale kiescommissie echter heeft besloten een tweede ronde in te lassen, die aanstaande zondag moest worden gehouden. Deze tweede ronde wordt nu doorkruist door de vanochtend bekendgemaakte beslissing van het hof.

"Het Constitionele Hof heeft deze beslissing genomen om de verantwoordelijkheid van degenen die de uitslagen hebben vervalst, te verbergen", aldus Djindjic vanochtend."Dit is een val, opgezet door Milosevic, zodat hij meer tijd kan winnen", aldus presidentskandidaat Kostunica afgelopen nacht.

Intussen zijn tienduizenden mensen vanochtend in de Servische hoofdstad Belgrado gearriveerd voor wat de grootste protestmars tegen president Milosevic moet worden. Tientallen demonstranten zijn, op weg naar Belgrado, vanochtend op politieblokkades gestuit. Zo hebben demonstranten uit Kraljevo militaire voertuigen omvergeduwd, hebben opposanten uit Cacak twee vrachtwagens van de weg gehaald en zijn passagiers van zeven bussen uit Pozega en Arilje door een politieblokkade heen gebroken. Bij de incidenten zouden geen gewonden zijn gevallen. De politie heeft vanochtend de opmars naar Belgrado niet tegengehouden.

In de Kolubara-mijnen zijn duizenden mijnwerkers nog steeds in staking. Vanochtend zijn negen bussen gearriveerd, aldus een ooggetuige over de telefoon, met oproerpolitie en stakingsbrekers.


Zie ook:

Van Aartsen valt oppositie Servië af (4 oktober 2000)
Servië overspoeld door protestacties (2 oktober 2000)
Joegoslaven lopen 'weer lachend rond' (2 oktober 2000)
Milosevic zet tweede ronde gewoon door (29 september 2000)
Geen inzet leger tegen oppositie (28 september 2000)
Milosevic op achterstand in Joegoslavische verkiezingen
(27 september 2000)
Oppositie Joegoslavië eist uitslag (27 september 2000)
Wat zit er nog in Milosevic' trucendoos? (27 september 2000)
Oppositie Joegoslavië eist uitslag (26 september 2000)
Wat zit er nog in Milosevic' trucendoos? (26 september 2000)
Stapel stembiljetten op de koffietafel (25 september 2000)
Stembusfraude dreigt in Joegoslavië (23 september 2000)
Beide kandidaten claimen de winst (25 september 2000)

NRC Webpagina's
5 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad