U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Milosevic onder druk

Oppositie Joegoslavië eist uitslag


BELGRADO, 26 SEPT. Na twee dagen is officieel nog steeds onduidelijk wie de verkiezingen in Joegoslavië heeft gewonnen. De oppositie heeft de regering tot morgen de tijd gegeven om de uitslag vrij te geven.

Ondertussen voert de internationale gemeenschap de druk op zittend president Milosevic op om zijn nederlaag te erkennen. Frankrijk heeft namens de Europese Unie aangedrongen op beëindiging van de sancties tegen Joegoslavië nu het vrijwel zeker is dat Milosevic heeft verloren.

Meer dan 40.000 mensen gingen gingen gisteravond in Belgrado de straat op om, zoals de oppositie het noemde, de "fantastische overwinning" op Milosevic te vieren. De leiding van de Democratische oppositie in Servië (DOS) heeft de regering vanmorgen een ultimatum gesteld. Als zij niet uiterlijk morgen met de uitslag komt, zal de oppositie haar kandidaat Kostunica uitroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag.

In het regeringskamp was men vanmorgen niet onder de indruk van dit ultimatum. De federale Joegoslavische verkiezingscommissie zei in een reactie dat de uitslag niet voor donderdagavond is te verwachten. Volgens Milosevic' Socialistische Partij had de president na het tellen van 37 procent van de stemmen een voorsprong van 45 procent tegen 40 procent voor opponent Kostunica. "De tendens is duidelijk en we zijn optimistisch", aldus partijsecretaris Gajevic.

Haalt geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen dan is een tweede ronde (op 8 oktober) nodig. De oppositionele campagneleider Zoran Djindjic achtte het vanmorgen uitgesloten dat het zo ver komt: "We hebben niet het recht om met de wil van het volk te onderhandelen. De wil van het volk moet worden gerespecteerd. Als Kostunica de eerste ronde wint, dan wint hij de eerste ronde. Dan kunnen we niet onderhandelen over een tweede ronde."

De internationale gemeenschap neemt inmiddels opgelucht afscheid van Milosevic. De Tsjechische president Havel feliciteerde vanmorgen de Joegoslavische oppositie. De Duitse bondskanselier Schröder, in Moskou op bezoek bij de Russische president Poetin, zei op een gezamenlijke persconferentie: "Wij zijn het erover eens dat Servië en Joegoslavië gekozen lijken te hebben voor een democratische verandering." (AP, Reuters)


Zie ook:

Stembusfraude dreigt in Joegoslavië (23 september 2000)
Beide kandidaten claimen de winst (25 september 2000)
Stapel stembiljetten op de koffietafel (25 september 2000)

NRC Webpagina's
26 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad