U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Joegoslavische generaal:

Geen inzet leger tegen oppositie

Door onze correspondent YAËL VINCKX
PODGORICA/BELGRADO, 28 SEPT. De stafchef van het Joegoslavische leger, generaal Nebojsa Pavkovic, heeft ver klaard het leger niet in te zetten tegen demonstranten die het aftreden van president Milosevic eisen.

Gisteravond verzamelden circa 200.000 mensen zich in Belgrado om te protesteren tegen de tweede ronde in de Joegoslavische presidentsverkiezingen. Vanochtend feliciteerde de patriarch van de Servische orthodoxe kerk oppositie-kandidaat Vojislav Kostunica met zijn overwinning.

Generaal Pavkovic sprak voor de Franse tv-zender France 3. Hij verklaarde dat "het leger de wens van het volk zal respecteren". Hij zei ook dat de huidige president van Joegoslavie, Slobodan Milosevic, "het leger nooit de opdracht zou geven om op te treden tegen het eigen volk". Op de vraag zou hij toch een order krijgen, antwoordde hij: "Het leger heeft zich nooit beziggehouden met politiek. We komen alleen in actie als het land wordt aangevallen door buitenlandse krachten."

De federale kiescommissie kondigde afgelopen nacht een definitieve tweede ronde in de Joegoslavische presidentsverkiezingen aan. Volgens de kiescommissie heeft Kostunica (49 procent) noch Milosevic (38 procent) meer dan vijftig procent van de stemmen behaald. Even daarvoor had Kostunica nog gezegd geen tweede ronde te zullen accepteren. Op een massale bijeenkomst in de Servische hoofdstad Belgrado zei hij "niet te zullen onderhandelen met Milosevic". De oppositie is ervan overtuigd dat Kostunica 55 procent van de stemmen heeft gekregen in de eerste ronde van de verkiezingen, die afgelopen zondag werden gehouden, en dat hij dus de nieuwe president van Joegoslavië is.

Kostunica speelde tijdens zijn toespraak ook in op het geweten van Joegoslavische strijdkrachten. "De politie en het leger zijn onderdeel van het volk. Zij moeten het land verdedigen en niet een man en zijn familie." Hij deed ook een handreiking naar de leden van Milosevic' partij, de Socialistische Partij van Servië (SPS) en zei dat SPS'ers niet hoefden te vrezen voor wraakacties. "Wij zullen mensen met een andere mening niet achtervolgen, wij zullen geen huizen binnenvallen."

De oppositie is van plan elke avond te protesteren tegen de officiële resultaten. Onder verwijzing naar massa-demonstraties in de winter van 1996, toen duizenden mensen de straat op gingen om tegen Milosevic te protesteren, zei oppositieleider Zoran Djindjic: "We zullen deze keer niet achtentachtig dagen door Belgrado lopen. We zullen deze keer harder actie voeren." Hij voorspelde een totale blokkade van het openbare leven in Servië "waarbij geen werknemer naar zijn werk gaat en geen kind naar school gaat".

Intussen verschijnen de eerste scheuren in het Milosevic-kamp. De patriarch van de Servisch Orthodoxe Kerk, Pavle, heeft vanochtend oppositie-kandidaat Kostunica gefeliciteerd met diens overwining. De directeur van de autofabriek Zastava en tevens federaal minister van Financiën, Milan Beko, heeft zijn functie in de fabriek neergelegd. Hij verklaarde dat het "geen politieke beslissing was". Maar anderen hebben gezegd dat Beko zijn functie heeft neergelegd als gevolg van de povere verkiezingsresultaten voor de socialisten.

Mladjan Dinkic, directeur van G17, een vooraanstaande club van onafhankelijke economen, heeft laten weten dat enkele hogere, socialistische partijleden het land zijn ontvlucht.


Zie ook:

Milosevic op achterstand in Joegoslavische verkiezingen
(27 september 2000)
Oppositie Joegoslavië eist uitslag (27 september 2000)
Wat zit er nog in Milosevic' trucendoos? (27 september 2000)
Stembusfraude dreigt in Joegoslavië (23 september 2000)
Beide kandidaten claimen de winst (25 september 2000)
Stapel stembiljetten op de koffietafel (25 september 2000)
Oppositie Joegoslavië eist uitslag (26 september 2000)
Wat zit er nog in Milosevic' trucendoos? (26 september 2000)

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad