U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Oppositie weigert tweede ronde

Milosevic op achterstand in Joegoslavische verkiezingen

De Joegoslavische kiescommissie heeft dinsdagavond plotseling de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt: 48 procent voor oppositiekandidaat Kostunica, 40 procent voor het zittende staatshoofd Milosevic. Daardoor zou op 8 oktober een tweede verkiezingsronde nodig zijn.

De Democratische Oppositie van Servië (DOS) wijst dat van de hand. Volgens haar heeft Kostunica afgelopen zondag al bijna 55 procent van de stemmen gekregen en is dus al gekozen. Een van de DOS-leiders, Zoran Djindjic, betichtte de kiescommissie dinsdagavond van ,,grote fraude''. Hij zei dat de DOS niet met Milosevic zal onderhandelen over de vraag of alsnog een tweede verkiezingsronde wordt gehouden.

Kostunica noemde het idee van een tweede verkiezingsronde een 'belediging' van de kiezers. ,,De socialisten proberen via onderhandelingen een tweede ronde eruit te slepen voor Slobodan Milosevic. Dit is natuurlijk een aanbod dat kan en moet worden afgewezen'', aldus Kostunica in een schriftelijke verklaring die wordt aangehaald door het onafhankelijke persbureau Beta.

Djindjic zegt dat de kiescommissie 400.000 stemmen heeft gestolen van Kostunica en 200.000 stemmen heeft 'gegeven' aan Milosevic. Hij zei dat de DOS dinsdagavond nog inzage zou vragen in de documenten van de kiescommissie om ze met de eigen aantekeningen te vergelijken.

De kiescommissie heeft ook uitslagen bekendgemaakt van de eveneens zondag gehouden parlementsverkiezingen. In de Kamer van de Burgers zou de Socialistische Partij van Servië (SPS) van Milosevic, samen met Joegoslavisch Verenigd Links (JUL) van zijn vrouw Mira Markovic en hun Montenegrijnse bondgenoten van de Socialistische Volkspartij (SNS) een absolute meerderheid hebben behaald: in totaal 72 van de 138 zetels.

In de Kamer van de Republieken hebben de Milosevic-aanhangers eveneens een absolute meerderheid behaald. Wat de parlementsverkiezingen betreft, komt de door de kiescommissie gepubliceerde uitslag overeen met wat de DOS zegt.

De kiescommissie kwam dinsdagavond verrassend met de uitslagen, nadat die eerder voor donderdag waren aangekondigd. Er was kritiek op het feit dat de kiescommissie eerder geen tussentijdse uitslagen had bekendgemaakt. Volgens de oppositie wees dat er al op dat het Milosevic-bewind verkiezingsfraude aan het voorbereiden was. Nooit eerder had het in Joegoslavië zo lang geduurd om de stemmen te tellen na een gang naar de stembus.

Het Westen blijft ondertussen verdeeld over de vraag of het de Joegoslaven een worst moet voorhouden of met de stok moet blijven dreigen. EU-voorzitter Frankrijk eiste dinsdag opheffing van de sancties tegen Joegoslavië. Voor Parijs staat het onomstotelijk vast dat president Milosevic de verkiezingen verloren heeft, zei minister Védrine van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk heeft daarom de andere landen van de Europese Unie opgeroepen de wegens de Kosovo-oorlog opgelegde sancties op te heffen. Parijs heeft de Europese Commissie gevraagd daarvoor een voorstel te doen.

Ook Rusland eist opheffing van de sancties, maar Moskou verbindt dat niet aan de overwinning van de oppositie. De VS daarentegen willen nog even afwachten. De Nederlandse minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken wil de sancties pas opheffen na de komst van een nieuwe regering. De bewindsman is echter niet al te optimistisch over een spoedig vertrek van de Joegoslavische president. (ANP)


Zie ook:

Stembusfraude dreigt in Joegoslavië (23 september 2000)
Beide kandidaten claimen de winst (25 september 2000)
Stapel stembiljetten op de koffietafel (25 september 2000)
Oppositie Joegoslavië eist uitslag (26 september 2000)
Wat zit er nog in Milosevic' trucendoos? (26 september 2000)

NRC Webpagina's
27 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad