U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Human Rights Watch

Regering Joegoslavië (officiële site)

Overzichtspagina Yahoo


Stembusfraude dreigt in Joegoslavië


Joegoslavië gaat morgen naar de stembus. Volgens de peilingen heeft president Milosevic een grote achterstand goed te maken.

Door onze correspondent YAËL VINCKX

PODGORICA, 23 SEPT. Hij is politicus, heeft een radiostation en drijft een restaurant. Hij gelooft in synergie en heeft daarom al zijn bedrijven onder één dak gebracht. Makkelijk ook. Zijn cliënten kunnen worden gelijmd met een gratis lunch in het restaurant, zijn radio zendt onophoudelijk nieuws uit over zijn partij.

Morgen zal dat restaurant, in een buitenwijk van de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, dienen als stemlokaal. De stembussen zijn er al. Zelf had Dusko Jovanovic, parlementariër voor de pro-Servische Socialistische Volkspartij (SNP), liever zoals gebruikelijk in een school of een gemeentehuis gestemd. "Maar president Djukanovic heeft het verboden."

Joegoslavië gaat morgen een nieuwe president, federaal parlement en gemeenteraden kiezen. De inwoners van de Joegoslavische republiek Montenegro zijn verdeeld. De regering vaart een onafhankelijke koers ten opzichte van Servië en speculeert al lang over een referendum over onafhankelijkheid. Nu heeft ze opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen, omdat die in strijd zouden zijn met de grondwet van Joegoslavië.

De oproep is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De oppositionele SNP van multi-manager Dusko Jovanovic roept haar aanhangers juist op te gaan stemmen. "Voor de overleving van Montenegro en de Joegoslavische staat." Een referendum is volgens hem de doodsteek voor het land. "Zonder Servië zijn we een klein, onherbergzaam land met 600.000 inwoners en een dode economie."

Naar verwachting zal tussen de 30 en 40 procent van de Montenegrijnse bevolking de oproep van de regering negeren. Meer kan. Minder ook. In dit gebied zetten immers alle politieke partijen de cijfers naar hun hand. Deze week nog, na een bezoek van de Joegoslavische president Milosevic aan de Montenegrijnse stad Berane, publiceerde een staatskrant een foto van een immense menigte. Maar het was een montage: dezelfde foto, twee keer afgedrukt en aan elkaar geplakt, wist een ander dagblad later te melden. Onder zulke omstandigheden is stemmenfraude een reëel gevaar. Dat geeft ook Dusko Jovanovic toe. "Ik kan mijn hand niet in het vuur steken voor alle leden van mijn partij." Maar waarom praat iedereen over manipulatie door Milosevic en de aan hem gelieerde partijen, vraagt hij zich af. "De oppositie kan net zo goed de uitslag manipuleren."

NRC Webpagina's
23 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad