Klik hier
Vrijdag 15 september 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws

Mail uw vragen naar de sportredactie in Sydney

Profiel over Studiekeuze: een leidraad voor de aankomende student.
Stemming: Moeten de chauffeurs door de regering worden gecompenseerd voor de hoge brandstofprijzen?
Rapport Sociaal en Cultureel Planbureau: economische groei dankzij vrouwen.
Digitale Leestafel: de Amerikaanse Big Brother-bewoners dreigen op te stappen.
'Mr. Market is a cruel fellow': rendement beleggingsfondsen augustus
In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Antillen
Dossier Echelon
Dossier Electronisch Zakendoen
Dossier Electronisch Uitgeven
Dossier Microsoft
Dossier Oostenrijk
Dossier Suriname
Dossier World Online

De Australische atlete Cathy Freeman ontstak in het Olympisch Stadion in Sydney de Olympische vlam. Meer dan 100.000 toeschouwers waren getuige van een groots opgezet cultureel spektakel, waarin gastheer Australië zich bij de opening van de 27ste Moderne Spelen als een multicultureel land presenteerde.

Zie ook: Het Digitale Dagboek van staatssecretaris Vliegenthart van Sport.

Kabinet tot compensatie diesel bereid
Premier Kok heeft de vervoerssector vrijdag op korte termijn maatregelen toegezegd, om de gevolgen van de hoge brandstofprijs voor met name zwakkere ondernemingen te verzachten. De taxibranche krijgt van de overheid toestemming om de maximum-tarieven te verhogen en zo de gestegen brandstofprijs door te berekenen aan de klant. De actiedag van de transportsector tegen de hoge dieselprijzen was eerder flink in de war gestuurd door blokkades van collega-truckers en taxichauffeurs.

Vanaf Zoeterwoude staat alles muurvast
In een konvooi van vrachtwagens reed chauffeur Piet Kool vandaag mee naar Den Haag om te protesteren tegen de hoge dieselprijs.

De economie feest verder, maar wel op plateauzolen
Met de lege snelwegen en de stijgende olieprijs komen pijnlijke herinneringen aan het begin van de jaren zeventig weer boven. Wordt het nooit meer zoals het was, en is het feest van de immer groeiende welvaart over? Welnee: net als toen kan de economie nog lange tijd boven zijn macht blijven groeien.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Klik hier


Krekel
Krekel
Weggebruikers,
mensen van
stavast

Dover: 'Risico van verstikking bewust genomen'
Enkele Nederlandse hoofdverdachten van de Dover-zaak hebben volgens justitie "kennelijk bewust het risico aanvaard" dat de Chinezen door verstikking om het leven zouden komen.

Pronk kandidaat voor hoge VN-post
Minister Jan Pronk (VROM) is kandidaat om de Japanse Sadako Ogata per 1 januari 2001 op te volgen als Hoge Commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR). Dit heeft premier Kok vanmorgen in de ministerraad meegedeeld.

 
EU-kandidaten zijn ongerust: 'het duurt maar en duurt maar'
De kwestie-Oostenrijk, de tegenvallende appreciatie van de euro, de moeizame herziening van het Verdrag van Amsterdam - het leidt allemaal af van de aandacht die de beloofde uitbreiding van de Europese Unie zo hard nodig heeft, vinden de kandidaat-EU-landen.

'De Fransen zijn gewend hun zin te krijgen'
Volgens filosoof Larry Siedentop zou Europa, op zoek naar een eigen staatsvorm, veel kunnen leren van Amerika. "De enige maatschappij die erin is geslaagd zelfbestuur te bereiken is de VS".

Het heilig geloof in een dure standaard
Wat is toch 'UMTS', waar telecombedrijven miljarden voor over hebben? In Nederland zijn de mobiele operators volop bezig met de voorbereidingen voor deze geavanceerde vorm van mobiele telefonie. De onderzoeksafdeling van KPN moet bewijzen dat de miljardeninvesteringen niet vergeefs zijn geweest.

Geheime wapens in overvloed in Sydney
Nu de sportieve grenzen van de mens in zicht komen, zien producenten hun kans schoon technologische vondsten aan de man te brengen. Sydney als laboratorium.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Burgemeester
In een tijd van afbrokkelend politiek gezag is de figuur van de burgemeester tot nu toe redelijk buiten schot gebleven. Sterker nog, zijn aanzien is zelfs toegenomen. In de steeds anoniemer opererende lokale politiek, is de burgemeester in veel plaatsen voor de inwoners uitgegroeid tot enig herkennings -en aanspreekpunt van het bestuur. Dat het hier om een niet direct gekozen, maar benoemde functionaris gaat, doet blijkbaar niet terzake.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Laten we trouwen, bitch
De blanke Amerikaanse rapper Eminem beledigt iedereen die hij maar bedenken kan, en verkocht daarmee tien miljoen cd's. Deze week begon de rechtszaak die zijn moeder tegen hem aanspande.

B O E K E N
* Vergezichten rond een splijtzwam
Volgens de Amerikaan Larry Siedentop is Europa zich aan het uitleveren aan twee kwaden tegelijk: de dictatuur van het geld en de hegemonie van Parijs. Maar hoe steekhoudend is zijn kritiek? Over trage vooruitgang en vlot cynisme.

B O E K E N
* Vlees maar geen zoetigheid
Aristoteles geloofde dat ademhaling de afkoeling diende, en apen geen billen hadden. Toch mogen wij blij zijn als ons wetenschappelijk werk over twee millennia nog even indrukwekkend is als het zijne nu. Deze week verschijnt een vertaling van Aristoteles' studies naar het leven der dieren.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad