Klik hier
Zaterdag 2 september 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws


Gaat de techniek de mensheid overheersen? Frankenstein revisited in het magazine.

Na 2000 jaar is Jezus nog altijd een mysterie: Profiel Jezus.
@: de Olympische Spelen en internet.
Discussieer mee over staanplaatsen in de trein.
Haagse staat: Melkert huilt om Marjet van Zuylen.
De paus is tegen klonen. Achtergronden in Dossier Genetische Manipulatie.
De Stemming: landbouwgif toelaten of verbieden?
Economie voor jou: de balans van KPN.
Bruce Springsteen nog steeds onbegrepen: Digitale Leestafel.
Discussie: Hoe boeiend is het politieke en maatschappelijk debat in Nederland?
In het nieuws:
Dossier Enschede
Dossier Telecom
NRC Handelsblad publiceert in september een bijlage die door studenten gemaakt is. Eén van de onderdelen hiervan is een enquête onder Nederlandse studenten aan HBO en universiteit. Doe mee aan de Studentenenquête.

Laatste nieuws:
Commissie-Bakker: Vredesmissies slecht voorbereid
Politieke besluiten over deelname aan vredesmissies worden vaak genomen op basis van gebrekkige informatie. Er is sprake van slechte communicatie tussen ministers, parlementariërs, ambtenaren en top-militairen. Dat concludeert de commissie-Bakker in het vanmiddag gepubliceerde rapport ‘Vertrekpunt Den Haag'.

Meer nieuws om 16.00 uur


ROTTERDAM - Een reddingsboot in actie op de Nieuwe Maas aan de Boompjes. Gisteravond werd het Wereldhaven Festival geopend met de traditionele botenparade, die werd opgeluisterd met lampen, fakkels en vuurwerk. De show 'Licht op stroom' trok veel belangstelling.
(Foto Bas Czerwinski)

Top Chinese smokkelaars blootgelegd
De twee overlevenden van de dodenrit naar Dover, waarbij 58 Chinezen omkwamen, hebben vrijwel alle namen genoemd van de Chinese leiders van een organisatie die grootschalig Chinezen naar Europa smokkelt.

Zigeunerbende drukt vals geld in Nederland
Een criminele groepering van Sinti- en Roma-zigeuners beschikt in Nederland over professionele apparatuur waarmee de afgelopen drie jaar voor vele miljoenen guldens valse honderdmarkbiljetten en briefjes van duizend gulden zijn vervaardigd.

Brand SE Fireworks: de druppeltjestheorie
Een chemische reactie en een spontane brand, op het terrein van SE Fireworks? Zou kunnen, zegt medewerker Kloppenborg na enig aandringen door de politie.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Klik hier


Krekel
Krekel
WRR: om doodziek
van te worden

(W. Hoornweg, Zoetermeer)

Suggesties vóór 12 uur naar
krekel@nrc.nl of per fax naar
010 406 69 67

Clinton stelt besluit over raketschild uit
De Amerikaanse president Clinton laat de beslissing over de invoering van het omstreden raketschild aan zijn opvolger. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Zowel NAVO-landen als Rusland en China hebben positief gereageerd op het uitstel van het miljardenproject.

In Libanon valt er wel wat te kiezen
De Libanezen geven luidkeels af op hun parlementsverkiezingen. Maar die zijn wel een stuk eerlijker en vrijer dan die elders in de Arabische wereld.

 
Nieuwe margarine heeft serieuze boodschap
De derde generatie margarine is cholesterolverlagend, zegt Unilever dat volgende week een nieuw product lanceert. Cardiologen zijn terughoudend.

Olof Stenhammar wint altijd
Het Zweedse bedrijf OM Gruppen lanceerde met zijn vijandige bod op de Londense effectenbeurs een aanval op het old-boys-network. Een schijnaanval op de oude beursorde? Nee, zegt OM beslist. "Zij denken niet commercieel, wij wel."

Tussen Baan en Microsoft
Het Vlaamse hightechbedrijf Lernout & Hauspie verloor vorige week zijn topman. Dat het bedrijf in opspraak is geraakt, vergelijkbaar met de Nederlandse pendant Baan, zou daarmee niets te maken hebben.

De verfijnde industrie achter het tennisracket
Alle tennissers op de US Open zweren bij de aanpak van een Nederlandse racketbespanster. Alleen zij mag de rackets van Richard Krajicek prepareren.

De man die geen strafschop miste
Vanavond zit Johan Neeskens als toeschouwer in de Arena bij de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal sinds hij na vier jaar opstapte als assistent-bondscoach. Woensdag keert hij met NEC terug naar zijn oude club Ajax. "Het ontslag van Rijkaard sloeg ook bij mij in als een bom."


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Virtuele ruimte
Ruimtelijke ordening krijgt een geheel nieuwe di mensie, de virtuele. Het toenemend gebruik van informatie- en telecommunicatietechnologie ( ICT) heeft volgens Bart jens een duidelijke weerslag op de mobiliteitspatronen die zo belangrijk zijn voor de ordening van fysieke voorzieningen.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* 'Generaals zijn grijs en modaal'
Bestaat de generaal van ná de val van de Muur? Flexibel, snel, een leider die beschikt over internationale, operationele ervaring? "Ik ken er geen één", zegt oud-generaal Jan Willem Brinkman in deze krant. Tijdens de Koude Oorlog was de landmacht volgens de oud-generaal een "geïsoleerde groep" geworden. In de jaren negentig bleef dat zo. "De bureaucratische, weinig ondernemende en meest loyale mensen zijn overgebleven."

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Pionier van broeikastheorie maakt ommezwaai
Niet de toename van de concentratie koolzuurgas in de atmosfeer, maar methaan en cfk's veroorzaken het broeikaseffect. Onderzoeker James Hansen wijzigt zijn mening.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad