U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

KPN-krediet riskanter na afwaardering
Telecomconcern KPN zal meer rente moeten gaan betalen op toekomstige schulden, omdat het als minder kredietwaardig te boek staat na de miljardenuitgaven aan overnames en UMTS-licenties.

Internetbedrijf voor Hagemeyer
Hagemeyer gaat een aparte onderneming oprichten die de Europese activiteiten van het handelshuis op internet gaat coördineren. Dat heeft bestuursvoorzitter Rob ter Haar gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Gratis met drie krantjes in de spits
Na Sp!ts en Metro komt er nóg een gratis krant voor de forens: News.nl. Gesprek met uitgever Frank Volmer: "Als NRC Handelsblad en Het Parool hun kranten blijven maken zoals ze gewend zijn, hebben ze niets te vrezen."

Jerney Kaagman naar Conamus
Jerney Kaagman (53) is per 1 november benoemd als directeur van Conamus, de organisatie die zich inzet voor de Nederlandse lichte muziek. Ze volgt Saskia Bruning op die haar functie per 1 september heeft neergelegd. Kaagman heeft ruime ervaring in de muziekwereld. Zij stond vanaf 1969 tot 1995 met haar band Earth and Fire op de planken. Ze bekleedde verscheidene bestuursfuncties in de lichte-muziekwereld, onder andere bij de Buma (vereniging van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers.

Banenverlies Baan
Het banenverlies als gevolg van de reorganisatie van het automatiseringsbedrijf Baan, onlangs overgenomen door het Britse Invensys, beperkt zich in Nederland voorlopig tot 43 van de ruim 1000 werknemers. De 43 betrokken werknemers hebben immiddels het aanbod gekregen om met een compensatieregeling het bedrijf vrijwillig te verlaten. Gedwongen ontslag is niet aan de orde, zo stelt Baan. Wereldwijd moeten er bij Baan ongeveer zevenhonderd banen verdwijnen, 10 procent van het huidige personeelsbestand.

Aanklacht persbureau
Een investeerder uit Florida heeft een aanklacht ingediend tegen Internet Wire en het gerenommeerde financiële persbureau Bloomberg wegens het valse persbericht dat beide organisaties verspreid hebben over het Amerikaanse IT-bedrijf Emulex. Het bedrijf, dat apparatuur voor netwerken produceert, verloor een week geleden in korte tijd 2,5 miljard dollar aan beurswaarde door het misleidende bericht. Volgens de investeerder, Ron Hart, hebben de twee organisaties roekeloos onecht materiaal en misleidende informatie verspreid. Hart verloor door de duikeling van Emulex 15.000 dollar. Het bericht meldde ten onrechte dat de winst per aandeel in het vierde kwartaal zal omslaan in verlies, dat de bestuursvoorzitter van het bedrijf opstapt en dat de wijze van boekhouding niet in orde is.

Getronics verkoopt dochter
Automatiseerder Getronics verkoopt voor ongeveer 10 miljoen gulden de dochter Getronics Transactions and Card Systems (GTCS) aan de Ierse ITG Group. GTCS houdt zich onder meer bezig met elektronische betaalsystemen. Getronics ziet het bedrijf niet langer als kernactiviteit. Bij GTCS werken ongeveer 110 mensen. (ANP)

Klacht tegen Belgacom
De Nederlandse operator Versatel heeft samen met Versapoint een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen het Belgische Belgacom. Dit telecomconcern zou misbruik maken van zijn dominante positie op de Belgische markt door hen de toegang te weigeren tot zijn lokale netwerk. Versatel en Versapoint, een gezamenlijke onderneming van Versatel en de Amerikaanse breedbandprovider NorthPoint, willen in België DSL-diensten (voor permanent en snel internetten) ontwikkelen. (ANP)

Mitsubishi Electric optimistisch
De Japanse chipfabrikant Mitsubishi Electric verwacht een verbetering van de resultaten dankzij een sterker dan verwachte omzet van chips voor onder meer mobiele telefoons. De winstverwachting wordt waarschijnlijk verhoogd tot meer dan 97,5 miljard yen (2,26 miljard gulden), aldus het bedrijf gisteren. Dat is 30 procent meer dan de eerdere prognose voor het eind maart 2001 eindigende boekjaar. (Bloomberg)

NTT rondt overname Verio af
Het Japanse telecombedrijf NTT Communications rondt de overname van de Amerikaanse internetprovider Verio eind deze maand af, zo heeft NTT bekendgemaakt. Eerder dit jaar was de overname nog onzeker omdat de Amerikaanse autoriteiten er vraagtekens bij hadden. Zo vreesde de FBI dat ze geen internetverbindingen meer kon aftappen als Verio in buitenlandse handen zou vallen. Verio voorziet eenvijfde van het Amerikaanse bedrijfsleven van internet. De autoriteiten gingen uiteindelijk akkoord nadat NTT toezeggingen had gedaan. Met de overname is 5,5 miljard dollar (13,6 miljard gulden) gemoeid. (AP)

Kirch verkoopt belang in BSkyB
Het Duitse mediabedrijf Kirch heeft zijn belang van 3,1 procent in de Britse betaalzender BSkyB verkocht. De koper is een combinatie van Credit Suisse First Boston en Goldman Sachs. Deskundigen schatten de opbrengst op 1,8 miljard mark (2 miljard gulden). (ANP)


Op de site van Yahoo! is het transcript van de fatale vlucht van de Concorde op 25 juli vanaf Charles de Gaulle te lezen. De vlucht duurde in totaal ongeveer twee minuten. Te lezen is hoe direct na take-off de bemanning van de Concorde gewaarschuwd wordt door de luchtverkeersleider dat er vlammen te zien zijn. De bemanning is dan druk bezig het landingsgestel, dat niet werkt, onder controle te krijgen. Het is niet altijd duidelijk wat er gezegd wordt, in de tekst staat dan 'unclear'.

(dailynews.yahoo.com/h/ap/20000831/wl/concordetranscript1.html)

NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad