U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NVJ eist geld van uitgever

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 FEBR. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en zes freelance auteurs hebben PCM Uitgevers voor de rechter gedaagd wegens schending van het auteursrecht. Ze eisen van PCM een schadevergoeding van 300 procent van het oorspronkelijke honorarium voor artikelen die zonder toestemming werden geplaatst op de Nederlandse Pers Databank, een commerciële databank van PCM. PCM-directeur Greven van de divisie landelijke dagbladen noemt de eis van 300 procent schadevergoeding "onwaarschijnlijk" hoog.

PCM vroeg ruim een jaar geleden freelancers toestemming voor het elektronisch hergebruik van hun artikelen die in landelijke dagbladen waren gepubliceerd. Die artikelen stonden toen al een jaar of langer in de Nederlandse Pers Databank zonder dat de freelancers daarvan op de hoogte waren.

PCM spande vorig jaar een proefproces aan. De Amsterdamse rechtbank werd gevraagd uit te spreken of voor het elektronisch opslaan van artikelen ten behoeve van het archief ook toestemming van freelancers nodig is. Ook is de rechtbank gevraagd zich uit te spreken over een schadevergoeding. Eerder oordeelde de rechter in Amsterdam dat artikelen van drie freelancers van de Volkskrant ten onrechte zonder hun toestemming waren geplaatst op Internet en cd-rom. Onlangs kende de rechter de drie een schadevergoeding toe, van 4 procent voor publicatie op cd-rom en 3 procent op Internet.

De NVJ eist voor elektronisch hergebruik van artikelen een vergoeding van 20 procent van het oorspronkelijke honorarium per medium. PCM wil, zolang er geld op elektronische uitgaven moet worden toegelegd, freelancers 2 procent van hun jaarinkomen uitbetalen.

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)