U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Deal met Commerzbank

Deutsche Telekom met bank op web

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 FEBR. T-Online, het Internetbedrijf van Deutsche Telekom, neemt een belang van 25 procent in Comdirect, het Internetbedrijf van Commerzbank. Dat hebben beide concerns gisteren bekendgemaakt.

T-Online, met 4,2 miljoen abonnees de grootste Internetaanbieder in Europa, zal met Comdirect, dat 305.000 abonnees heeft - beide hoofdzakelijk in Duitsland - financiële diensten op Internet aanbieden. Bijvoorbeeld de inschrijving op bedrijven die naar de beurs gaan. Comdirect is al de grootste beursmakelaar op Internet in Duitsland.

Het is de tweede Internetdeal van Deutsche Telekom in één week tijd. Eerder deze week nam het Club Internet van het Franse conglomeraat Lagardère over, dat op zijn beurt een belang vam 6,5 procent in T-Online neemt.

Beide deals moeten T-Online aantrekkelijker maken voor beleggers, omdat Deutsche Telekom zijn dochter later dit jaar voor 10 tot 15 procent naar de beurs wil brengen. Deutsche Telekom zei gisteren in een persverklaring dat nieuwe deals zullen volgen.

Comdirect verwacht dat de samenwerking met T-Online 100.000 nieuwe abonnees voor zijn financiële Internetdiensten zal opleveren, hoewel sommige analisten dat een rooskleurige voorspelling vinden.

Europese telecombedrijven zijn met het oog op de komst van de zogeheten derde generatie mobiele telefoons - mobieltjes die gebruikers in staat moeten stellen snel en soepel op Internet te surfen - in toenemende mate bezig hun vleugels uit te slaan. Zo kondige eind vorige week het Spaanse Telefónica aan dat het een belang van 3 procent neemt in Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, dat op zijn beurt een belang van 9 procent in Telefónica neemt.

Nu e-commerce (het elektronisch zakendoen op Internet, zowel tussen bedrijven als tussen bedrijven en consumenten) in Europa explosief groeit, wordt het voor telecombedrijven en banken van groot belang hun krachten (en know how) te bundelen. In januari kondigde Deutsche Bank aan dat het samen met telecombedrijf Mannesmann (onlangs overgenomen door het Britse telecombedrijf Vodafone) een online-bank op Internet zal oprichten met een pan-Europees bereik.

Hoewel T-Online niet het Europese bereik heeft van een Internetaanbieder als AOL Europe, dat actief is in een groot aantal Europese landen, wil Deutsche Telekom zijn vleugels ook buiten Duitsland uitslaan. Het heeft al een Internetbedrijf in Oostenrijk opgericht, de overname door T- Online van Club Internet luidde zijn entree op de Franse markt in. Comdirect kondigde gisteren aan ook de Franse markt op te gaan door een Franse Internet-beursmakelaar over te nemen.

Beleggers reageerden enthousiast. Zowel de koers van Deutsche Telekom als die van Commerzbank steeg gisteren op de beurs van Frankfurt.

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)