NRC Handelsblad: vandaag Donderdag 27 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Dichter des Vaderlands
bolletje In de Digitale Leestafel deze week aandacht voor postmoderne egodocumenten en dure Superbowl commercials.
bolletje Suck en Slate in E-zines met gezag.
bolletje Griekenland op weg naar de EMU in Economie voor jou.
bolletje Moet de burgemeester benoemd of gekozen worden? Doe mee aan de Stemming.
bolletje Zingen - alles over deze meest beoefende hobby in Profiel.
bolletje Informatie over de staatscommissie Elzinga.
bolletje In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Belastingplan 2001
Dossier EK 2000
Dossier Varkenswet
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Taxichauffeurs op de vlucht
AMSTERDAM - Taxichauffeurs slaan op de vlucht in de Amsterdamse Warmoesstraat, nadat ze daar het politiebureau hebben bestormd. De mobiele eenheid voerde gisteren charges uit. De chauffeurs waren in actie gekomen uit protest tegen de nieuwe taxiwet, die voorziet in concurrentie op de taximarkt. Bij de actie waren chauffeurs uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht betrokken. De politie arresteerde dertien taxichauffeurs en nam vijf taxi's in beslag. De eerste zes chauffeurs waren 's ochtends al opgepakt. Zij worden verdacht van het voorbereiden van gewelddadige acties en deelname aan een criminele organisatie. In hun woningen is huiszoeking verricht. De aanhoudingen werden uitgevoerd in Amsterdam (een), Rotterdam (twee), Rijsenhout (een) en Den Haag (twee). De taxibranche was hevigd verontwaardigd over de arrestatie van hun collega's. De politie plukte taxichauffeurs uit Rotterdam al bij de RAI van de snelweg. Hun auto's werden doorzocht. Taxi's waarin knuppels of traangas werden gevonden zijn in beslag genomen.
(Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)

Rijk schoot tekort, betaling aan joden
De commissie-Van Kemenade vindt dat de Nederlandse overheid bij de teruggave van geroofd joods bezit is "tekortgeschoten". Daarom is een "financiële tegemoetkoming" van 250 miljoen gulden "redelijk en billijk".

* 'Spijtbetuiging zou passend zijn'
Premier Kok betreurt het dat de opvang van joden na de oorlog tekort is geschoten.

* Dichter Gerrit Komrij en gedicht Marsman favoriet
Een cheque van tienduizend gulden, twee klapzoenen van Joost Prinsen en een bos bloemen van Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Met die cadeaus en de eretitel 'Dichter des Vaderlands' begon Gerrit Komrij gisteravond aan een vijfjarige termijn als ambassadeur van de Nederlandse poëzie.

* Ambassadeur voor de hele poëzie
Gerrit Komrij werd gisteren verkozen tot Dichter des Vaderlands, voor een periode van vijf jaar. "Nu zul je mij natuurlijk nooit meer horen mopperen op mijn collega's."

* 'Partijfinanciering strakker regelen'
De nieuwe Wet op de subsidiëring van politieke partijen laat te veel ruimte voor beïnvloeding van de politiek via giften van het bedrijfsleven. De wet, die midden vorig jaar in werking trad, moet daarom ingrijpend worden aangescherpt.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Dag vd Poëzie:
'Bel eventjes
een taxi, ma
Want ik wil weer
naar Maxima'

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Ex-wethouder steunt Peper
Opnieuw springt een vriend van A. Peper op de bres voor de minister. Na F.Korthals Altes opent oud- wethouder J. Linthorst de aanval op de commissie.

* 'Zij willen problemen en geweld, niet wij'
De demonstratie van taxichauffeurs, gisteravond in Amsterdam, leek op een luidruchtige etappe van een avondvierdaagse. De ME voerde charges uit.

* Europa vreest regering met partij Haider
Europese regeringsleiders hebben zeer negatief gereageerd op de mogelijke deelname van de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in een regering in Oostenrijk. ÖVP-leider Wolfgang Schüssel probeerde gisteren de verontrusting te temperen.

* 'Handel in biotech wordt te chaotisch'
Minister Pronk gelooft in het welslagen van de onderhandelingen in Montréal over handel in biotechnologische producten.

* Komst euro kost bedrijf 56 mln euro
Het Europese bedrijfsleven schat de kosten van overschakeling op de euro op gemiddeld 56 miljoen euro (123,2 miljoen gulden) per grote onderneming. Dat is vijf keer zoveel als de kosten die zij maakten in verband met het millenniumprobleem. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het accountantsbureau KPMG.

* Koeman mild na pover spel van Vitesse
Voor Vitesse en zijn nieuwe trainer Ronald Koeman kwam het goed uit dat gisteravond in de eigen Gelredome de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch was ingelast. Tegen PSV, zaterdag tegenstander voor de beker, zou de Arnhemse ploeg wanneer ze net zo pover had gespeeld waarschijnlijk een vervelend begin van de tweede seizoenhelft hebben beleefd.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Zuinig
Vijfenvijftig jaar na de bevrijding ligt de bezetting nog altijd niet achter ons. De reden daarvoor is historisch van aard. Toen de joodse Nederlanders die de oorlog hadden overleefd in 1945 naar huis terugkeerden, viel hun een kille ontvangst ten deel. Het leek er soms op of het Duitse antisemitisme ook hier een beetje wortel had geschoten.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )