U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vitesse

Koeman mild na pover spel van Vitesse

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ARNHEM, 27 JAN. Voor Vitesse en zijn nieuwe trainer Ronald Koeman kwam het goed uit dat gisteravond in de eigen Gelredome de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch was ingelast. Tegen PSV, zaterdag tegenstander voor de beker, zou de Arnhemse ploeg wanneer ze net zo pover had gespeeld waarschijnlijk een vervelend begin van de tweede seizoenhelft hebben beleefd. Nu bleef de schade beperkt en behaalde Vitesse een fortuinlijke 1-0 zege op degradatiekandidaat Den Bosch. "We hadden de drie punten hard nodig", zei Koeman na zijn officiële debuut als hoofdtrainer.

Het was niet vreemd dat Koeman de hele wedstrijd bezorgd voor zijn dug- out was blijven staan. "Ik heb het gevoel dat ik meer te vertellen heb als ik sta", legde hij uit. "Als ik zit, ben ik helemaal machteloos." Het zal aan zijn ploeg liggen of Koeman tijdens wedstrijden enige rust kan nemen. "Met een 3-0 voorsprong ga ik misschien zitten." Halverwege de tweede helft ging hij even naast zijn assistent (én voorganger) Edwin Sturing zitten, maar dat duurde amper een minuut. Daarna stond Koeman weer recht overeind, omdat Den Bosch plotseling dreigend in de aanval ging.

Koeman gaf tijdens zijn eerste wedstrijd bij Vitesse meermalen blijk van ongenoegen over het spel. Hij spreidde meestal zijn armen en schudde ook een keer zijn hoofd. Toch was de trainer na afloop mild voor zijn spelers. Met het oog op de toekomst achtte hij dat waarschijnlijk het verstandigst. "Echt ontevreden ben ik niet." Hij vond zelfs dat Vitesse de eerste helft goed had gespeeld. "We speelden toen agressief naar voren, met veel beweging. Dat stemt mij positief."

Tijdens de voorbereiding op de tweede competitiehelft had de nieuwe trainer zich veel minder positief opgesteld. Vooral nadat Viteese zondag van een Duitse amateurclub had verloren. Koeman had zich toen geërgerd: hij had te weinig beweging en te veel onnauwkeurige passes over korte afstand gezien. Ook gisteren ging het op die simpele onderdelen mis. Maar Koeman beschermde zijn ploeg. "Natuurlijk moet het beter worden", gaf hij wel toe.

Koeman had vooraf ook geconstateerd dat sommige buitenlanders in de selectie zich niet goed verstaanbaar konden maken. Ze waren blijkbaar niet genoeg op Nederlandse les geweest, meende hij. De Vitesse- opstelling van gisteren kende twee buitenlandse spelers, de Italiaanse verdediger De Marchi en de Joegoslavische doelman Jevric. Tijdens het bewind van Koemans voorgangers is dat wel eens anders geweest. Koeman beweerde gisteren dat zijn keuze voor Nederlanders onbewust was. "Ik vind wel dat buitenlanders beter moeten zijn om een plaats in de ploeg te krijgen. Ook moeten spelers op de belangrijke posities leiding kunnen geven."

Als voorbeeld verwees Koeman naar de vervanging in de tweede helft van de ervaren John van den Brom als centrale middenvelder door de Malinees Diarra. "Meteen was er de nodige verwarring, maar die jongen (Diarra, red.) heeft toch kwaliteiten." Ook Van den Brom speelde niet goed. Hij is te traag voor het spel dat de trainer voor ogen heeft. Koeman wil met een 4-4-3-opstelling pressievoetbal spelen. Het valt te bezien of hij daar de geschikte spelers voor heeft. Orlando Trustfull was lange tijd uit beeld, maar hij werd tegen Den Bosch als rechtsbuiten geposteerd. Dat bleek geen succes.

Het is niet de bedoeling dat Koeman voor dit seizoen nog nieuwe spelers aantrekt. Zijn selectie puilt al uit. "We moeten kijken wat er voor volgend seizoen mogelijk is. Je moet zorgen er op tijd bij te zijn." Koeman wil ongetwijfeld een aantal nieuwe aankopen doen. Vooral over de verdediging was hij de afgelopen weken ontevreden. Hij koos tegen Den Bosch voor een noodoplossing in het centrum van de defensie. Michel Kreek wordt door Koeman als middenvelder beschouwd, maar gisteren werd hij naast Di Marchi in de achterste linie geposteerd.

Het duo deed het behoorlijk. Het probleem lag gisteren bij Vitesse vooral op het middenveld. FC Den Bosch behoort tot de mindere ploegen in de eredivisie, zag routinier Arnold Scholten tijdens de warming-up afhaken, maar verdiende zeker een punt. Anderhalve maand geleden won Den Bosch thuis nog met 2-1 van Vitesse. De bezoekers kregen in de tweede helft drie behoorlijke kansen. Het winnende doelpunt van Vitesse, van Pierre van Hooijdonk, leverde in de eerste helft felle Bossche protesten op wegens vermeend buitenspel. Dat was het net niet. Van Hooijdonk kopte vlak na rust nog op de paal.

Mede gezien de moeizame 1-0 zege van gisteren is niet te verwachten dat Koeman met deze spelersgroep tot opmerkelijke prestaties komt. Voorzitter Karel Aalbers moet geduld opbrengen. Koeman is zijn zevende trainer in nog geen vijf jaar. De oud-international heeft in vergelijking met zijn voorgangers het voordeel van zijn reputatie. Hij en Ruud Geels speelden in Nederland als enige voetballers voor de drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV. Dat maakt Koeman misschien wel de geschikte persoon om met Vitesse de zo gewenste aansluiting met de Grote Drie te bewerkstelligen. "Deze club heeft nog geen prijzen gewonnen, dat is mijn uitdaging", zei Koeman.

De trainer van FC Den Bosch, Martin Koopman, overweegt een klacht tegen assistent-scheidsrechter Eugene Theelen in te dienen bij de KNVB. Volgens Koopman zou Theelen na het duel tegen Vitesse tegen zijn spelers de opmerking hebben gemaakt dat Den Bosch 'toch zal degraderen'. "Zo ga je niet met sportmensen om", aldus Koopman. "Ik weet dat zo'n klacht weinig kans maakt, maar ik moet het kwijt." De Bossche speler Henk Vos raakte na afloop van het treffen buiten zijn zinnen en moest door ploeggenoten van het arbitrale trio worden weggehouden. Scheidsrechter Temmink zei namens Theelen dat hij de vermeende opmerking niet had gemaakt.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)