U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Economie voor jou: Taximonopolie

'Zij willen problemen en geweld, niet wij'


De demonstratie van taxichauffeurs, gisteravond in Amsterdam, leek op een luidruchtige etappe van een avondvierdaagse. De ME voerde charges uit.

Door onze redacteur DANIELA HOOGHIEMSTRA

AMSTERDAM, 27 JAN. Een demonstratie is niets zonder een leider. Maar Bert Middelkoop van taxi 688, de man die gisteren de voettocht van taxichauffeurs door Amsterdam had moeten leiden, zat sinds de ochtend vast in een politiecel. "Ik neem het dus even van hem over", zei Cees Meester, actievoerder voor TCA van het eerste uur.

Taxichauffeurs uit Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hadden zich rond acht uur gisteravond verzameld voor het Centraal Station. Allen boos over hetzelfde: concurrentie die overal opduikt sinds minister Netelenbos de deregulering van het taxivervoer heeft ingevoerd en waardedaling van de voorheen kostbare taxivergunningen.

Op de uitnodiging voor de demonstratie stond 'knuppels meenemen', maar de chauffeurs voor het station hadden niet meer in hun handen dan plastic bekertjes koffie. De tocht door Amsterdam leek meer op een luidruchtige etappe van een avondvierdaagse dan op een gewelddadige actie om de concurrent mores te leren. De Utrechters stonden te lachen - ze hadden de politie mooi tuk door zonder daklicht de stad binnen te komen - en de Amsterdammers riepen "Keessie, Keessie" ter aanmoediging van Meester die in een lantaarnpaal hing. De politie had alles in gereedheid gebracht voor een veldslag. Drie peletons ME'ers en tachtig politiemannen waren op de been. Amsterdam zet steeds meer materieel en mankracht in om aan de rebellerende chauffeurs te laten zien wie de baas is op straat. Gisteren, de ochtend voor de gezamenlijke taxidemonstratie, gebruikte Justitie ondermeer het beruchte artikel 140 (lidmaatschap van een criminele organisatie) om zes chauffeurs op te pakken. Politiewoorvoerder Wilting zei vanochtend dat de politie op alles was voorbereid, naar aanleiding van informatie over voorbereidingen voor een gewelddadige actie. "Dat het uiteindelijk is meegevallen, is alleen maar prettig", aldus Wilting. De politie arresteerde tien mannen, van wie er inmiddels vijf zijn vrijgelaten. Over vrijlating van de elf mannen die nog vastzitten wordt vandaag besloten.

Zingend liepen de chauffeurs richting politiebureau om "adhesie te betuigen" aan de arrestanten. Politiebusjes reden mee. Aangekomen in de smalle Warmoesstraat verdrongen de chauffeurs zich voor het bureau. De mannen wilden dat Cees Meester naar binnen ging, maar hij weigerde. Gespierde armen duwden de gezette en hevig tegenspartelende TCA'er in zijn oranje lichtgevende jas toch naar binnen. Gejuich. Van de noordzijde van de straat kwam plotseling een peleton ME'ers aangestormd. In het smalle straatje ontstond blinde paniek. De ruit van café Pimpelmeé sneuvelde en er vielen rake klappen. De stemmen van de chauffeurs Rob en Rafik sloegen over. "Ze vragen gewoon om problemen", zei Rafik. "Zij willen geweld, niet wij." Rob: "Patijn heeft ons twee jaar lang aan het lijntje gehouden en nu knuppelen ze ons weg." Het incident was een fout van de chauffeurs, zei Wilting vanmorgen. "De bestorming van het bureau was slecht voor de beeldvorming."

De demonstratie ging verder richting bureau Elandsgracht, waar ook een chauffeur vastzat. Demonstratieleider Cees Meester was sinds de gebeurtenissen in de Warmoesstraat opvallend stil. Zijn taak werd overgenomen door de druk mobiel telefonerende A. Kloppenburg, al 32 jaar taxichauffeur en herkenbaar aan een grote roodharige krulsnor. Bij de Marnixstraat, waar overal ME-busjes stonden en een waterkanon, klom hij op een benzinepomp om op te roepen tot kalmte. "Laat je niet provoceren. Als wij rottigheid uithalen, gebruiken ze dat tegen de jongens die vastzitten." De stoet probeerde niet door de blokkade naar het bureau Elandsgracht te breken, maar ging verder richting het Marcantiplein, waar Hagenezen zouden wachten. Maar de politie hield de chauffeurs tegen. Kloppenburg dirigeerde de menigte weer terug. "We gaan de zaak nu afblazen. Terug naar het Centraal Station voor een toespraakje en dan naar huis", riep hij. Bij de kruising van de Marnixstraat en de Rozengracht dreigde het even uit de hand te lopen. De groep liep tegen een TCA'er aan die voor een stoplicht stond met een klant achterin. Dat was niet de afspraak, dat collega's door zouden werken. In korte tijd was de auto omsingeld door een menigte van een man of vijftig. " Verrader", riepen ze. Terwijl de passagier achterin verlamd van angst naar buiten keek, schudden ze aan de auto en spuugden tegen de ruit. De auto mocht doorrijden. De sfeer werd steeds joliger. "We willen tieten zien", zongen de chauffeurs toen ze bijna bij de Dam waren. Bij het Damrak stond een tiental ME-wagens klaar, met waterkanonnen. Kloppenburg probeerde de chauffeurs mee te krijgen naar het station. Maar inmiddels, zei hij, hadden zich ook raddraaiers bij de menigte gevoegd. "De politie wil me geen megafoon lenen", zei Kloppenburg wanhopig. Terwijl hij de chauffeurs bedankte en vroeg om naar huis te gaan, klonk uit een politiemegafoon: "U moet zich verwijderen, anders gaan we geweld gebruiken." Kort daarna spoten twee waterkanonnen de menigte van het Damrak.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)