U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Damrak snakt naar Internet
Deutsche Telekom maakte gisteren bekend dat het zijn Internetdochter T- Online in april naar de beurs brengt, in navolging van andere Europese telecombedrijven. Maar waar blijft Nederland toch?

Digitale snelweg leidt niet naar de zon en de zee
Vakantiereizen boeken via Internet is nog niet zo'n succes als voorspeld. De grote touroperators e de luchtvaartmaatschappijen beschermen het reisbureau op de hoek. Bovendien, waar kan je anders klagen als de vakantie tegenvalt?

Pc-producent Dell meldt lagere winst door geringe vraag
Dell, verkoper van computers via Internet, heeft gisteren een winstwaarschuwing gegeven. De winst komt in het vierde kwartaal (november tot en met januari) uit op 430 miljoen dollar (946 miljoen gulden), of 16 cent per aandeel. Analisten gingen tot nog toe uit van 21 cent per aandeel. De omzet, zo verwacht Dell, groeit met 30 procent tot 6,7 miljard dollar (14,7 miljard gulden).

Strijd om Mannesmann verhardt
Het overnamebod van het Britse Vodafone op het Duitse Mannesmann loopt op 7 februari af. De twee laten geen middel onbenut om de grootste vijandige overnamestrijd die Europa ooit gekend heeft naar hun hand te zetten.

De blik vooruit
Geef straten, zalen en gebouwen een nummer in plaats van een naam, en veel onheil wordt voorkomen. Het was destijds weliswaar logisch om de drie groten der aarde: Churchill, Roosevelt en Stalin te eren met een naar hen vernoemde laan zoals dat gebeurde in Amsterdam, maar toen Russische troepen in 1956 optrokken naar Boedapest teneinde de Hongaarse opstand in bloed te smoren,zat het Amsterdamse gemeentebestuur met een probleem.

E-zines met gezag
Toen Microsoft in 1996 aankondigde een e-zine te beginnen was de digitale wereld even te klein. Het grote, monopolistische Microsoft zou proberen de publieke opinie te beïnvloeden met een tijdschrift. Schande! Hoe zou een tijdschrift dat door Microsoft betaald werd ooit onafhankelijke journalistiek kunnen bedrijven, vroegen critici zich af.

Gratis koersen op Internet
De koersenvan de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanaf morgen zonder vertraging (real-time) in te zien, waardoor particuliere beleggers over dezelfde informatie beschikken als professionele handelaren. Het bedrijf Beursdata Informatie Systemen (BIS) plaatst de koersen op het internet (www.debeurs.nl). Alle huidige systemen om direct de aandelenkoersen thuis op het computerscherm te krijgen, kosten nu nog geld. Andere media, zoals Teletekst en de Internetsite van de beurs, geven de koersen met vertraging door. Volgens BIS hebben in Nederland ongeveer 5.000 particulieren een aansluiting op een professioneel systeem. "Om de vele honderdduizenden particuliere beleggers te kunnen helpen zijn we gaan werken aan een ander model zonder abonnementskosten", zegt BIS Benelux. Een woordvoerder van de effectenbeurs zegt geen bezwaar te hebben tegen de gratis beurskoersen. "Wij verkopen die aan klanten en wat zij met die gegevens doen is niet aan ons."

KPN koppelt Internet aan telefooncel
KPN komt gaat binnen enkele maanden Internet-toegang bieden via de telefooncel. Dit heeft het telecombedrijf gisteren bekendgemaakt. De zogeheten Multifoon wordt de opvolger van de Internetzuilen, die sinds 1996 in enkele grote Nederlandse steden staan. Vooralsnog komen zo'n honderd exemplaren als test alleen in de regio Amsterdam te staan. KPN wil met de nieuwe telefooncel inspelen op het toenemend gebruik van het Internet. Vooral het versturen van e-mail blijkt populair op de Internetzuil, beweert de zegsman van het telecombedrijf. Naast bellen en Inter netten kan via de Multifoon lokale informatie opgevraagd worden, zoals plattegronden, weerbericht of uitgaans mogelijkheden. (Redactie Economie)

Hacker in Japan 'corrigeert'
In Japan is een hacker actief die het vooral gemunt heeft op de websites van de Japanse overheid en die daarbij de officiële versie van het Japanse oorlogsverleden op de korrel neemt. Tot twee keer toe verschenen op een van de sites teksten over het 'Bloedbad van Nanking'. Bij de verovering van die Chinese stad in 1937 heeft het Japanse leger op grote schaal militairen en burgers afgeslacht. De hacker beweert dat de Japanse regering deze gebeurtenissen ontkent. Nationalistische groeperingen die het bloedbad ontkennen hielden zondag een conferentie in Japan onder de titel 'De Grootste Leugen van de Twintigste Eeuw.' De Chinese regering eiste een verbod van de bijeenkomst, maar de Japanse regering stelde dat Japan nu eenmaal vrijheid van meningsuiting kent. De hacker schreef deze week op een overheidssite: "De Chinese bevolking moet protesteren tegen de weigering van Japan om de historische misdaad te erkennen van het Bloedbad van Nanking."


Je leest veel tegenwoordig over de invloed van Internet op de samenleving en over de Nieuwe Economie, optimistisch met hoofdletters geschreven. Maar een uitleg over de Nieuwe Begrippen ontbreekt vaak. De Encyclopedia of the New Economy van het Internettijdschrift Wired voorziet daar in: adhocratie, datamining, digitale handtekeningen, kenniswerker en productiviteitsparadox. Hun betekenis is niet langer een geheim. (hotwired.lycos.com/special/ene)

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)