U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer voor wijziging wet concessies tv
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de hoofdlijnen van het herzieningsplan voor de publieke omroep van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur). Dat bleek gisteravond bij de behandeling van de Concessiewet.

Telefoon van kerk heeft een concurrent
Kerkdiensten volgen via de telefoon: het bestaat al zo'n 75 jaar. En de Landelijke Organisatie Kerktelefoon (LOK) schat dat ten minste 80.000 ouderen en zieken er nog gebruik van maken. Het principe is eenvoudig. Het signaal van de geluidsinstallatie van een lokale kerk wordt over het telefoonnet doorgestuurd.

Onbemande vlucht naar voren
Focus 2005 neemt de dienstverlening van ABN Amro in Nederland op de schop. Meer Internet en minder bemande kantoren. Buitenlandse banken met stoutmoedige plannen zijn gewaarschuwd.

Microsoft vindt dat het geen wetten heeft overtreden
Microsoft ontkent dat het met zijn besturingsprogrammma Windows een monopoliepositie heeft en dat het de wet heeft overtreden. Dat staat in een rechtbankdocument dat gisteren door de softwarefabrikant is ingediend.

Microsoft: meer winst dan verwacht
Softwarebedrijf Microsoft heeft een hogere kwartaalwinst geboekt dan verwacht. Tijdens de feestdagen werden extra veel pc's aan consumenten verkocht.

Automatiseerder Tie als Internetbedrijf naar beurs
Het Nederlandse automatiseringsbedrijf Tie gaat volgende maand naar de NMax, de Amsterdamse beurs voor nieuwe bedrijven. Tie ontwikkelt en implementeert software waarmee bedrijven via Internet onderling zaken kunnen doen.

Arbeidersstrijd in de bioscoop
De Frans-Duitse cultuurzender Arte heeft een traditie op te houden op het gebied van thematische cycli telefilms die door de zender zelf in productie zijn genomen. Afleveringen van de serie 2000 vu par, over een mogelijke apocalyps in het jaar 2000 en al meer een jaar geleden op Arte te zien, gaan op de Nederlandse bioscoopschermen nog steeds in première: The Hole en O primeiro Dia bijvoorbeeld.

Bankinter eens met Lycos
Bankinter, de voornaamste Spaanse online-bank, heeft gisteren zijn elektronische financiële dienstverlening uitgebreid door een alliantie te sluiten met Lycos, de Amerikaanse Internet-onderneming. Samen willen zij in Spanje de eerste echte Internetbank oprichten. Bankinter denkt dat het nieuwe bedrijf binnen een jaar 100.000 nieuwe klanten zal opleveren. Het aandeel Bankinter dat de laatste maanden al goed presteerde vanwege het algemene enthousiasme over Internetbusiness steeg gisteren nog eens met 8,7 procent naar een nieuwe record van 67,45 euro.

Superweb eist geld Eneco
Superweb eist 150 miljoen gulden van het energiebedrijf Eneco. De Rotterdamse internetaanbieder zegt forse schade te hebben geleden doordat Eneco niet genoeg telefoonlijnen kon leveren. Het bedrijf werd vorig jaar door de rechter gedwongen om de beloofde capaciteit te leveren, op straffe van 1 miljoen gulden per dag. Superweb biedt vanaf 1 oktober internet aan tegen een vast bedrag van 35 gulden per maand. Gebruikers hoeven daarvoor bij Superweb niet te betalen voor de telefoontikken tijdens het internetten. De provider was echter regelmatig niet te bereiken, omdat Eneco in gebreke bleef. (ANP)

Pan-Europese software-alliantie
Drie leidende Europese softwarebedrijven - Engineering Ingegneria Informatica uit Italië, Ibermatica uit Spanje en de Frans-Duitse groep Unilog - hebben gisteren een plan aangekondigd om samen IT- diensten te gaan verkopen. De drie ondernemingen hebben een gecombineerde omzet van ongeveer 1,4 miljard gulden. Zij zullen ook samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Voor het moment blijft het bij een samenwerkingsverband en zullen de drie geen belangen in elkaar nemen. Maar Michele Cinaglia, vice -voorzitter van het Spaanse bedrijf, zei niet uit te sluiten dat het daar 'in de komende maanden' toch van komt.(Redactie Economie)

Topman Reuters vertrekt
John Parcell, hoofd van Reuters' informatiedivisie, vertrekt na een dienstverband van 30 jaar. Zijn onverwachte vertrek wordt in verband gebracht met een grootscheepse reorganisatie van de matig presterende media-onderneming. Parcell gold als een kroonprins van Reuters' huidige bestuursvoorzitter Peter Job die medio volgend jaar met pensioen gaat. Andere kandidaten voor de opvolging zijn financieel directeur Rob Crowley en verkoopchef Jean-Claude Marchand. Volgens waarnemers overweegt Reuters divisies zoals Instinet, de online- handelsmaatschappij, af te splitsen. De onderneming staat na tegenvallende resultaten onder druk zich te reorganiseren. (Redactie Economie)

Nieuw KPN-net zet oude buitenspel
KPN vervangt na 120 jaar het vertrouwde telefoonnetwerk. In ongeveer anderhalf jaar tijd heeft het telecombedrijf een 10.000 kilometer lang glasvezelnet gebouwd dat het oude binnen acht jaar geheel zal vervangen. Het nieuwe net is gisteren officieel ingebruikgenomen. KPN heeft 750 miljoen gulden geïnvesteerd in dit zogeheten Lambda- netwerk. Het moet de explosieve groei van het telefoon- en dataverkeer opvangen. In eerste instantie zijn achttien steden op het net aangesloten. (ANP)

Commissaris met Internetkennis schaars
De groei van het computergebruik heeft niet alleen geleid tot een tekort aan computerdeskundigen. Ook commissarissen die verstand hebben van nieuwe media als Internet zijn nauwelijks aan te slepen. Dit zegt directeur B. Ebbinge van Het Nederlands Commissariaat. Deze stichting, die bedrijven helpt bij de keuze van commissarissen, benadert mogelijke kandidaten nu actief, want uit zichzelf komen ze niet. Bij Het Nederlands Commissariaat bestaan nog twintig vacatures, voornamelijk bij bedrijven met 250 tot duizend werknemers. (ANP)

Kerken willen goedkopere kerktelefoon
De Nederlandse kerken en de protestante en katholieke ouderenbonden stappen naar de rechter om de prijsverhoging voor de kerktelefoon ongedaan te maken. De toezichthouder voor de telecommarkt Opta verplichtte KPN vorige maand hogere tarieven voor de kerktelefoon in te voeren. Gevolg is dat KPN noodgedwongen het tarief moet verhogen van7 naar mogelijk 46 gulden per maand. De kerktelefoon biedt gelovigen die wegens ouderdom, handicap of ziekte niet naar de kerk kunnen, de mogelijkheid de dienst te volgen. Volgens de Landelijke Organisatie voor Kerktelefoon (LOK) worden 80.000 luisteraars de dupe van de tariefsverhoging. (ANP)


Het Museum of Archaeology and Anthropology van de Universiteit van Pennsylvania heeft een online tentoonstelling over tatoeages en piercings. Leuke weetjes en vergelijkingen: een foto van een papoea met ritueel beschilderd gezicht naast een foto van beschilderde voetbalsupporters. Bij eskimo's hangt lip piercing samen met sociale status.

(www.upenn.edu/museum/Exhibits/bodmodintro.html)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)