U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nieuwspagina Yahoo

Dossier Pinochet (BBC)

Aanklachten tegen Pinochet


Ook comeback rechts

Chili heeft weer socialist als president


SANTIAGO, 17 JAN. Ricardo Lagos is de nieuwe president van Chili. Lagos is de eerste socialistische president sinds generaal Pinochet in 1973 met een bloedige staatsgreep Salvador Allende afzette.

Met bijna alle stemmen geteld had Lagos gisteren 51,32 procent van de stemmen. Zijn rechtse tegenstander Joaquín Lavín bleef steken op 48,68 procent. Lagos was kandidaat voor de centrum-linkse Concertación-alliantie, die Chili regeert sinds de terugkeer van de democratie in 1990. Voor diezelfde alliantie waren eerder de christen-democraat Aylwin en de sociaal-democraat Frei president.

De uitslag betekent ook een opvallende comeback voor rechts, dat sinds het herstel van de democratie nooit meer dan een derde van de stemmen kreeg. Lavín, oud-medewerker van Pinochet, vader van zeven kinderen en lid van de ultra-conservatieve katholieke groepering Opus Dei, voerde onder het motto 'verandering' een uitgekiende populistische campagne met royale steun van het Chileense bedrijfsleven: zijn campagne kostte naar schatting ruim honderd miljoen dollar. Lavín profileerde zich als 'begripvolle conservatief' en nam linkse standpunten in inzake het onderwijs, de gezondheidszorg en de werkloosheidsbestrijding. Gisteren zorgde Lavín opnieuw voor een verrassing door zich na het erkennen van de nederlaag naar het hoofdkwartier van Lagos te spoeden om de nieuwe president te omhelzen. Daarna verschenen de kandidaten met hun vrouwen op het balkon.

Lavín profiteerde van de economische neergang van Chili en vermoeidheid onder de kiezers over een decennium Concertación. Voor het overige zochten beide kandidaten een middenkoers. Ze voerden campagne voor voortzetting van het neo-liberale economische beleid van Chili, al legde Lagos iets meer nadruk op sociale rechtvaardigheid.

Pinochet speelde tijdens de campagne geen rol. Lavín maakte excuses voor excessen onder Pinochet, Lagos verklaarde Pinochets grondwet uit 1990 te willen veranderen, maar hield zich op de vlakte over mogelijke vervolging van de generaal. Ook gisteren wilde Lagos in zijn overwinningstoespraak op het Plein van de Grondwet nauwelijks ingaan op Pinochet. "Ik wil de pijn van ons verleden genezen", zei Lagos. "Er is ruimte voor iedereen. Ik heb het verleden niet vergeten, maar houd mijn ogen open voor de toekomst." Zijn aanhang, die 'berecht Pinochet' scandeerde, reageerde lauw. (AP, Reuters)


Zie ook:

'Pinochet nogmaals onderzoeken' (15 januari 2000)
Rechter wil rapport over Pinochet zien (13 januari 2000)
Pinochet in beroep tegen uitwijzing (23 oktober 1999)
Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar, 28 september 1999
Pinochet is niet onschendbaar (26 november 1998)
Spaanse rechter vraagt uitlevering Pinochet (4 november 1998)
Oud-dictator Pinochet aangehouden (19 oktober 1998)
Spoken uit het verleden (3 augustus 1998)

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)