U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabelmiljoenen
Het Rotterdamse kabelnet krijgt binnenkort een andere eigenaar. Energieleverancier Eneco verkoopt zijn kabelnet, met 610.000 aansluitingen in Rotterdam, het Rijnmondgebied en de Drechtsteden, voor ongeveer twee miljard gulden aan het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC).

Commotie rond de VARA is irreëel
Het debat over de nieuwe Concessiewet voor de publieke omroep dat morgen in de Tweede Kamer begint, dreigt volledig over de toekomst van de VARA te gaan. Volgens H.M. van den Brink zijn er belangrijker vragen aan de orde. Bijvoorbeeld hoe publieke omroep er in de 21ste eeuw hoort uit te zien.

Beurslieveling ASML presenteert jaarcijfers
ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, is donderdag het eerste Nederlandse beursfonds dat complete cijfers presenteert over 1999. De verwachtingen zijn hooggespannen. Analisten hebben de laatste zes maanden hun winstverwachting voor het beursfonds naar boven bijgesteld. Aanleiding daarvoor zijn een sterke verbetering van de omstandigheden op de chipmarkt en enkele interessante orders die ASML het voorbije halfjaar in de wacht heeft gesleept.

Journalisten worstelen met fusiegeweld in mediawereld
Mediafusies raken de onafhankelijkheid van journalisten. Het Amerikaanse tijdschrift Time redt zich uit een penibele situatie.

Engelse spelers willen geld voor doelpunten op tv
Topvoetballers in de Engelse Premier League willen geld ontvangen voor iedere keer dat hun doelpunten op televisie worden vertoond. De spelers beschouwen hun doelpunten als 'intellectueel eigendom' dat alleen tegen betaling gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden, zo meldde de Britse krant The Observer gisteren.

Eerste hulp bij belastingaangifte
De eerste jaaropgaven komen dezer dagen binnen. Over een paar maanden is het weer tijd voor het jaarlijkse (laten) invullen van de belastingaangifte. Wie het zelf doet, heeft veel aan Internet als informatiebron.

Muzikaal verhaal
Wie heeft nooit eens het verlangen om lui en onderuitgezakt met een glas kruidenthee of iets sterkers, een paar uur lang een 'bombardement' van harmonieuze muziek te ondergaan? Dat kan eigenlijk al twintig jaar met het programma Easy Listening van de AVRO dat in de nacht van zaterdag op zondag op Radio 1 & 2, tussen twaalf en twee wordt uitgezonden.

Oprichter zet Baan in etalage
Oprichter en voormalig bestuursvoorzitter J. Baan van Baan Company ziet het softwarebedrijf als een aantrekkelijke kandidaat voor overname door een Amerikaanse onderneming. Dat zegt hij dit weekeinde in een interview met het Reformatorisch Dagblad. "Zonder te willen speculeren zou Baan Company wel eens een aantrekkelijke overnamekandidaat kunnen zijn voor een Amerikaanse onderneming", aldus Baan. "Dat kán, al zeg ik niet dat het ook gebeurt." (Redactie Economie)

UPC belooft hoge rente
Kabelaar United Pan-European Communications (UPC) biedt beleggers een hoge rente op de obligaties die het concern wil uitgeven. Het recentelijk als hoofdfonds op de Amsterdamse effectenbeurs opgenomen UPC belooft de geldverstrekkers een rente van meer dan elf procent. UPC wil 3,4 miljard gulden ophalen om zijn agressieve expansiedrift te kunnen financieren. (ANP)

Computerkrakers persen multinationals af
Een groep hackers heeft ingebroken in de computerbestanden van zeker twaalf grote internationaal opererende ondernemingen en perst hun slachtoffers af. De computerkrakers hebben vertrouwelijke informatie gestolen en eisen nu bedragen tot 30 miljoen gulden. Dit heeft de Britse krant The Sunday Times gisteren gemeld. De creditcardmaatschappij Visa heeft al toegegeven dat ze is gechanteerd. Computerdeskundigen noemen het tot dusver de ernstige aanslag op de veiligheid van de ondernemingen in Groot-Brittannië. (ANP)

Bertelsmann plant overname in muziek
Het Duitse mediaconcern Bertelsmann wil nog dit jaar de grootste muziekuitgever ter wereld worden. Dat zegt topman Thomas Middelhoff in het jongste nummer van het opinieweekblad Der Spiegel. Om het doel te bereiken, moet Bertelsmann een ander groot muziekbedrijf overnemen. Bovenaan de kandidatenlijst staan het Britse EMI en Sony Music, aldus Der Spiegel. Bertelsmann is nu 's werelds vierde grootste muziekuitgever. De grootste is PolyGram, dat in 1998 door Philips werd verkocht aan het Canadese Seagram. (ANP)


De vulkaan Pacaya in Guatamala is weer tot leven gekomen. De uitbarsting van gisteren heeft al 50 mensen verwond, duizenden mensen zijn geëvacueerd. Pacaya is sinds de 16e eeuw 23 keer uitgebarsten en sliep tussen 1860 en 1961. In dat jaar barstte de vulkaan onverwacht uit en kwam pas een maand later tot rust. Dit is te lezen op Volcanoworld, waar helaas nog geen actuele informatie staat over de huidige uitbarsting.

(volcano.und.nodak.edu/vw.html)

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)