U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Engelse spelers willen geld voor doelpunten op tv

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 JAN. Topvoetballers in de Engelse Premier League willen geld ontvangen voor iedere keer dat hun doelpunten op televisie worden vertoond. De spelers beschouwen hun doelpunten als 'intellectueel eigendom' dat alleen tegen betaling gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden, zo meldde de Britse krant The Observer gisteren.

Volgens de in sport en eigendomsrecht gespecialiseerde advocaat Chris Farnell zouden sterspelers als Michael Owen, David Beckham en Ryan Giggs een fortuin kunnen verdienen met de exploitatie van hun mooiste treffers. Als voorbeeld noemde hij de doelpunten van Michael Owen (voor Engeland op het WK 1998 tegen Argentinië) en Ryan Giggs (voor Manchester United in de halve finale van de Engelse beker tegen Arsenal).

Beide doelpunten zijn veelvuldig op televisie herhaald. Zo nam de BBC de treffer van Giggs gescoord op het WK in Frankrijk, op in een promotiefilmpje voor het WK voor clubteams dat de afgelopen twee weken vrijwel daagelijks door de Engelse televisie-omroep werd uitgezonden. Farnell vindt het niet meer dan normaal dat voetballers een vergoeding krijgen voor commercieel gebruik van hun voetbalkunsten. "Volgens een juridisch principe is dat wat waard is gekopieerd te worden het ook waard beschermt te worden", aldus Farnell. En dat is volgens de jurist uit Manchester zeker het geval wanneer de mooiste doelpunten steeds opnieuw op tv worden vertoond.

Volgens The Observer hebben vertegenwoordigers van de Engelse bond afgelopen jaar overleg gevoerd met de spelersvakbond over het aanpassen van de huidige spelerscontracten. De nieuwe verbintenissen zouden een extra clausule moeten bevatten die de spelers tenminste een deel van de opbrengsten van commerciële activiteiten garandeert.

"Spelers als Michael Owen, David Beckham en Alan Shearer zijn in eigen land net zo populair als Tiger Woods en Michael Jordan in de Verenigde Staten", legde speler Robbie Earle van Wimbledon uit. "De Amerikanen zijn erin geslaagd hun portretrecht te exploiteren, dus zal het niet lang duren voor het in Engeland ook zo ver is. Het gaat echter niet alleen om geld. Het gaat erom dat de spelers hun rechten in eigen hand hebben", aldus Earle.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)