U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Beurslieveling ASML presenteert jaarcijfers


ASML komt deze week met jaarcijfers. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 17 JAN. ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, is donderdag het eerste Nederlandse beursfonds dat complete cijfers presenteert over 1999. De verwachtingen zijn hooggespannen. Analisten hebben de laatste zes maanden hun winstverwachting voor het beursfonds naar boven bijgesteld. Aanleiding daarvoor zijn een sterke verbetering van de omstandigheden op de chipmarkt en enkele interessante orders die ASML het voorbije halfjaar in de wacht heeft gesleept.

Medio juli sprak ASML-voorzitter W. Maris nog de verwachting uit dat het resultaat over heel 1999 "ongeveer hetzelfde" zou zijn als dat in 1998. De eerste helft van '99 was hem wat tegengevallen, maar het dieptepunt leek voorbij. Maris: "De markt gaat omhoog, maar niet fantastisch."

Dat bleek uiteindelijk nogal mee te vallen. De mondiale omzet van chipfabrikanten lag volgens hun branche-organisatie SIA van januari tot en met november 1999 ruim 17 procent boven het niveau van een jaar eerder. De toeleveranciers van de chipbranche profiteren van deze gunstige marktontwikkeling. Tegenover elke dollar omzet die ze in november boekten stond voor 1,10 dollar aan nieuwe orders, zo meldde vorige maand de brancheorganisatie Semi (Semiconductor Equipment and Materials International).

Doug Dunn, de ASML-bestuurder die per 1 januari de leiding van Maris overnam, zal sterke resultaten moeten presenteren om de koersexplosie van het afgelopen halfjaar te rechtvaardigen. Toen Maris in juli zijn gematigde uitspraken deed, noteerde ASM Lithography op de beurs minder dan 60 euro. Sindsdien is de koers ruimschoots verdubbeld.

Afgelopen week kreeg ASML een extra steuntje in de rug na de bekendmaking van gunstige resultaten door Intel, 's werelds grootste fabrikant van microprocessoren. Intel is geen klant van ASM Lithography, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de stand van zaken in de branche.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)