U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabelmiljoenen

Door JAN GERRITSEN
Het Rotterdamse kabelnet krijgt binnenkort een andere eigenaar. Energieleverancier Eneco verkoopt zijn kabelnet, met 610.000 aansluitingen in Rotterdam, het Rijnmondgebied en de Drechtsteden, voor ongeveer twee miljard gulden aan het Nederlands- Amerikaanse kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC). Dat komt overeen met bijna 3.300 gulden per aansluiting, een nieuw Nederlands record, ruim hoger dan de prijs van 2.300 gulden per aansluiting die in augustus voor het Haarlemse kabelnet werd betaald. Als eerste grote stad deed Amsterdam al in 1995 zijn kabelnet A2000 van de hand, voor ongeveer 1400 gulden per aansluiting, wat destijds als exorbitant gold. De opbrengst van 693 miljoen vloeide rechtstreeks in de Amsterdamse gemeentekas.

Rotterdam profiteert op een andere manier. Als grootaandeelhouder (40 procent) van Eneco, het verzelfstandigde voormalige Gemeentelijke Energiebedrijf (GEB), komt de UPC-deal ook de gemeente ten goede. Wethouder Kombrink: "Je kunt kiezen voor incasseren, bijvoorbeeld door middel van een interim-dividend. Je kunt ook overwegen de positie van Eneco verder te versterken. De grotere waarde van Eneco is van belang bij fusiebesprekingen die in de energiemarkt gaande zijn. De gemeente heeft nog geen standpunt bepaald." Eneco kan het kabelgeld ook gebruiken om enkele rekeningen te betalen voor extra stroom die het op de energiemarkt duur moest inkopen. Kombrink: "Maar daarbij gaat het om enkele tientallen miljoenen guldens, dus weinig in vergelijking tot de twee miljard die de verkoop van het kabelnet oplevert."

Rotterdam bracht het kabelnet in 1993 in bij het toenmalige GEB tegen de toen geldende boekwaarde van 133 miljoen. In 1998 kreeg de gemeente nog eens 75 miljoen extra wegens de gestegen waarde van het net. Ruim een maand geleden besloot de gemeenteraad afstand te doen van het recht op terugkoop van het kabelnet dat tot 2018 gold. De waarde van dat recht was beperkt: de terugkoop gold alleen voor het Rotterdamse kabelnet, circa een derde van alle Eneco-aansluitingen. Maar het Rotterdamse net is feitelijk geheel geïntegreerd in het Eneco-net. Kombrink kreeg 51 miljoen los, "meer dan de marktwaarde". Eneco kreeg daarmee de handen vrij voor een 'alliantie met een strategische en financiële partner'. Die alliantie komt er nu: het kabelnet wordt verkocht aan UPC. Met kabelnetten in Amsterdam, Rotterdam, Hilversum, Friesland, Gelderland en de regio Eindhoven, in totaal 2,3 miljoen aansluitingen, is UPC nu veruit de grootste kabelexploitant in Nederland.

UPC betaalde de recordprijs voor de Rotterdamse kabel mede omdat het glasvezelnet van Eneco gloednieuw is. UPC ziet vooral brood in de kabel om nieuwe diensten aan te bieden: telefoneren (beduidend goedkoper dan KPN Telecom, zegt UPC) en Internet (89 gulden per maand). De huidige tarieven (21,13 gulden per maand per aansluiting) en de programma's (24 tv-zenders) blijven conform de meerjarige contracten tussen Eneco en de deelnemende gemeenten/aandeelhouders.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)