NRC Handelsblad: vandaag Dinsdag 14 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje In het nieuws:
Dossier EK 2000
Dossier Bouterse
Dossier Belastingplan
bolletje De honderd meest invloedrijke videoclips van deze eeuw.
bolletje Wat vindt u: Groei luchtvaart op Schiphol of elders?
bolletje Economie voor jou:
De verliezers van Seattle.
bolletje Verzin een goed Nederlands woord voor Engelse uitdrukkingen.
bolletje Wedstrijd: maak een verslag van de scholierenstaking.
bolletje Kerstactie 1999
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag met actueel Haags nieuws
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Tanker gezonken
RENNES - De achtersteven van de Maltese tanker Erika, die zondag voor de Franse kust van Bretagne in tweeën brak, is gistermiddag gezonken. Gepoogd werd het stuk verder naar zee te slepen om een milieuramp te vermijden. Eerder op de dag was ook het voorste gedeelte van het schip dat ongeveer 25.000 ton stookolie aan boord had, in de golven verdwenen. Het achterste stuk, waarin de meeste olie zat, is terechtgekomen op het continentale plat en bevindt zich op ongeveer 120 meter diepte. Volgens deskundigen is mogelijk 10.000 ton geraffineerde olie in zee gestroomd.
(Foto Reuters)

'Servische Adolf' krijgt 40 jaar cel
De Bosnische Serviër Goran Jelisic, alias Servische Adolf, is vandaag door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag tot een gevangenisstraf van 40 jaar veroordeeld. De straf is de hoogste die het tribunaal heeft uitgesproken. De aanklager had levenslang geëist.

* 'Niemand heeft last van gebed'
Bidden moesten ze maar thuis, niet op school. Twee leerlingen van het Calandlyceum in Amsterdam in debat met hun rector. 'Wat maakt het nou uit' versus 'Dit is een principekwestie'.

* Scholier: 'Maar traangas is toch geen wapen?'
Met de landelijke actie 'Heb 't lef, wapens weg' probeert de politie vooral ook jongeren ertoe over te halen straffeloos hun wapens in te leveren.

* Oordeel over Bernhard niet correct
Het oordeel van de commissie Donner, die in 1976 concludeerde dat er geen bewijzen waren voor de beschuldiging dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van vliegtuigbouwer Lockheed, was niet correct.

* Panama weet niet of 'de harige hand' echt vertrekt
De VS overhandigen het Panamakanaal vandaag aan Panama. Met tegenzin. Panama twijfelt of de mano peluda, de harige hand, echt weg is.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Je mag god er op je
blote knieën voor
danken dat je op een
openbare school zit

 

( a d v e r t e n t i e s )

* 'Fundamentalisme is fascisme'
De Soedanese hoogleraar An- Na'im zet zich scherp af tegen het moslim-fundamentalisme. "Het slaat nergens op in de huidige tijd.'

* Joseph Heller, schrijver van Catch-22, overleden
De Amerikaanse schrijver Joseph Heller, auteur van Catch-22, is zondagnacht in zijn woonplaats East Hampton, New York, op 76-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

* Arbeidsmarkt bedreigt groei
De steeds groter wordende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt kan volgend jaar de economische groei belemmeren. Hoewel ondernemers voor volgend jaar optimistisch zijn, kan de verwachte groei van de werkgelegenheid voor problemen zorgen.

* Germania wil Air Holland overnemen
De Duitse chartermaatschappij Germania is betrokken bij een mogelijke overname van Air Holland. Een nog onbekende Nederlandse 'luchtvaart gerelateerde' onderneming zal in de redding een leidende rol spelen. Volgens bewindvoerder M. Pannevis van Air Holland zijn de besprekingen bijna rond. De Nederlandse chartermaatschappij verkeert al weken in surseance.

* VVCS eist tv-geld voor voetballers
Profvoetballers moeten meedelen in de opbrengsten van tv-uitzendingen van hun wedstrijden. Dat heeft de spelersvakbond VVCS gisteren tijdens de ledenvergadering in Gouda besloten.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Het Panamakanaal
'Ik heb Panama genomen', zei Theodore Roosevelt in 1903 en daarmee had de Amerikaanse president niets te veel gezegd. Vandaag komt aan de Amerikaanse aanwezigheid in Panama een definitief einde. Dat gebeurt op grond van een verdrag dat president Jimmy Carter in 1977 sloot met de Panamese sterke man uit die dagen, generaal Omar Torrijos.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )