U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Heertje doorbreekt schoolboekenkartel via Internet-verkoop
De econoom en auteur van schoolboeken prof. A. Heertje biedt vanaf volgend jaar februari een van zijn economieboeken via Internet te koop aan. Hij wil laten zien dat de prijzen van schoolboeken aanzienlijk nnen als er gebruik wordt gemaakt van moderne distributiemethoden. Zijn boek is via Internet ongeveer de helft goedkoper dan in de boekwinkel.

Campagne over transplanteren
Met het openen van de website www.xenotransplantatie.nl heeft minister Borst (Volksgezondheid) gisteren het startsein gegeven voor een publiekscampagne over xenotransplantatie, het transplanteren van dierlijke weefsels en organen naar de mens.

Turkije wil af van Koerdisch uitzendverbod
Turkije overweegt om het verbod op het uitzenden van televieprogramma's in het Koerdisch op te heffen. Minister van Buitenlandse zaken Ismail Cem zegt dat vanmorgen in het Turkse dagblad Hürriyet. "Iedere burger in Turkije moet het recht hebben om op televisie in zijn eigen taal te praten."

Pokémon van Nintendo grote speelgoedhit in VS
Het Japanse Pokémon is in het huidige kerstseizoen dé grote speelgoedhit in de Verenigde Staten. Pokémonkaarten, spelletjes en films blijken een goudmijn voor producent Nintendo. Niet alle psychologen zijn er gelukkig mee.

De Reclameheld van de Eeuw
Eerlijk gezegd was Melkunie niet onmiddellijk gecharmeerd van het voorstel om de melk met extra calcium te laten aanprijzen door de acteur Peer Mascini. Met zijn geaffecteerde spraak, zijn pak met vest en zijn grijze coiffure leek hij zich voor te doen als een directielid van Melkunie - en de melkfabrikant vroeg zich af hoe het publiek daarop zou reageren. Pas na volhardend aandringen van het Amsterdamse reclamebureau Lowe Kuiper & Schouten ging Melkunie in 1993 overstag. Mascini moest het dan maar worden.

KPNQwest in ADSL
KPNQwest gaat in negen landen ADSL introduceren, de nieuwe technologie waardoor Internetverbindingen vijftien maal sneller kunnen worden dat de snelste telefoonlijn van dit moment. De KPN-dochter is al begonnen met het aanbod van ADSL aan grote bedrijven in Duitsland. De andere landen zijn Oostenrijk, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onlangs kondigde KPN al de introductie van ADSL in Nederland aan.

Britten kopen Zwitsers kabelbedrijf
Het grootste Zwitserse kabelbedrijf, Cablecom Holding, komt in handen van het Britse NTL. De Britten betalen ruim 8 miljard gulden. De huidige aandeelhouders van de in 1994 opgerichte onderneming zijn Siemens, Veba en Swisscom, elk voor een derde. De drie aandeelhouders hebben hun verkoopplannen in de zomer naar buiten gebracht. Andere kandidaten waren het mediabedrijf van Rupert Murdoch, News Corp, en softwarebedrijf Microsoft. NTL wil over de Zwitserse tv-kabels ook telefonie aanbieden. NTL heeft 2,2 miljoen klanten in Groot- Brittannië en Ierland. Cablecom verzorgt de helft van de kabelaansluitingen in Zwitserland en heeft 1,3 miljoen klanten. De omzet is 610 miljoen gulden.

Fusie Internetdiensten in VS
De Amerikaanse Internetdiensten USWeb/CKS en Whittman-Hart gaan fuseren door middel van een aandelenruil. De nieuwe onderneming, die nog geen naam heeft gekregen, heeft een beurswaarde van 14 miljard dollar (ruim 30 miljard gulden). Het bedrijf gaat zich richten op het adviseren van bedrijven die actief zijn in de e-commerce. USWeb/CKS zetelt in San Francisco en biedt klanten hulp bij marketing via Internet. Whittman- Hart komt oorspronkelijk uit Chicago en adviseert klanten bij handel via het Internet. Het bedrijf behoort tot de 200 snelst groeiende bedrijven in de Verenigde Staten.

Iran creëert millennium-hulpdienst
Iran zal in Teheran een hulpdienstencentrum opzetten om Iraniërs te helpen met problemen die bij de eeuwwisseling kunnen ontstaan door falende computers, zo bericht het staatspersbureau IRNA. Het centrum zal gratis technische informatie verschaffen aan ondernemers en overheidsfunctionarissen om oplossingen te vinden voor eventuele schade aan computersystemen.

UPC lanceert tv-kanalen in Noorwegen
Het kabelbedrijf UPC, dat een notering heeft aan de beurs in Amsterdam, heeft vier themakanalen gelanceerd in Noorwegen. Daar krijgen 220.000 aangesloten klanten de mogelijkheid zich te abonneren op de kanalen Extreme sports, Club (koken, lifestyle), Film 1 en Reality TV. Tegen het einde van dit jaar wil UPC nog twee van dit soort kanalen aanbieden, volgend jaar moeten er meer volgen.


Vandaag zullen de VS het Panama-kanaal overdragen aan Panama. De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter regelde de overdracht in 1977 en hij zal vandaag aanwezig zijn bij de ceremonie. Overigens zullen de VS de controle pas op 31 december echt uit handen geven. De geschiedenis van het Panama-kanaal is fraai weergegeven op de website van Discovery Channel.

(www.discovery.com/stories/history/panama/panama.html)

NRC Webpagina's
14 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)