Donderdag 5 augustus 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletjeDossier Srebrenica. Een overzicht van vier jaar onthullingen en onderzoek.
bolletjeDansende geraamtes in Videoclip.
bolletjeZaterdags bijvoegsel: 'De milde manier'.
bolletjeDe opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletjeOp 11 augustus zet een zonsverduistering Europa in het donker.
bolletjeBij het nieuws:
Dossier Clinton
Dossier Kosovo
Dossier Voedingsschandalen

( a d v e r t e n t i e s )
Doelgerichte IT project managers...

Internetgids


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Uitstel betogingen in Suriname
Stakende Surinaamse vakbondsleden hebben meer oog voor hun zangvogeltjes dan voor vakbondsleider Fred Derby. Gisteren stelde Derby onverwachts de straatprotesten tegen de regering-Wijdenbosch uit tot volgende week dinsdag, nadat zijn stakingsoproep slechts gedeeltelijk gehoor had gevonden.
(Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)

* Studie: Politie treedt niet goed op bij agressie
De politie reageert inadequaat op agressie van burgers jegens agenten. Zij zijn onvoldoende getraind in de omgang met agressie, het optreden bij gevaar berust vaak op improvisatie, en de leiding schiet dikwijls tekort.Dit concludeert het Centrum voor Politiewetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

* Sekskelder verscheurt dorp
TNO onderzoekt of onder basisschool De Dreef in Emmer-Erfscheidenveen 'sekskelders' aanwezig zijn. Vier ouderparen houden vol dat hun kinderen daar seksueel zijn misbruikt.

* Makers agenda's vergeten studiehuis
De nieuwe schoolagenda's houden helemaal geen rekening met het studiehuis. Voor de ruim 100.000 leerlingen in de hoogste klassen van havo en vwo die hiermee na de zomer te maken krijgen, zijn bijna alle schoolagenda's onbruikbaar. De uitgevers van de ruim honderd nieuwe edities hanteren allemaal nog het traditionele lesrooster, waarbij elk uur is gekoppeld aan een vaststaand vak.

* Opa en oma een zegen als oppassers
Grootouders zijn populair als kinderoppas in drukke tweeverdienersgezinnen. Ze doen het graag: "Zo'n kleinkind is toch een cadeautje."

* Afschuw in België over dood van verstekelingen
In België is met afschuw gereageerd op de dood van twee jonge verstekelingen uit het Westafrikaanse Guinee, die afgelopen maandag op het vliegveld Zaventem uit het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig werden gehaald. De twee hadden geprobeerd asiel in België te krijgen, en vroegen in een handgeschreven brief van twee velletjes aandacht voor 'het lijden', 'de armoede' en 'de oorlog in Afrika'.

*
De Draad - dagelijkse column
H. J. Reinink: "De betekenis van kranten is veranderd, niet verdwenen"
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Maak kennis met JM

Krekel
Krekel
Wil jij ook kunnen
bellen tijdens je
vakantie? Huur
dan een fiets

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
VN - 10 weken voor maar.......

Jaarverslagen Kompas

* 'Wij, kinderen van Afrika, smeken om uw liefde'
De twee jongens uit het West- Afrikaanse Guinee, die afgelopen maandag dood werden aangetroffen in het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig, hadden een brief bij zich, gesteld in (gebrekkig) Frans. Hieronder volgt de letterlijke vertaling, waarbij de taalfouten zoveel mogelijk zijn vermeden.

* Het gekkenhuis luistert niet meer
De revolutie op Cuba is deze week veertig jaar oud. Het orkest van de revolutie speelt nog steeds. Maar de bewoners van het gekkenhuis luisteren niet meer.

* Het gaat de Surinamers nog net iets te goed
De opkomst bij de groots aangekondigde demonstratie van gisteren in Suriname viel tegen, ondanks het inzetten van Bob Marley. Belangrijkste oorzaak: de toeristen.

* Mooie, extreme dromen
Waar zijn de Nederlanders? Nationalistische Nederlanders zullen teleurgesteld terugkomen van de tentoonstelling At the end of the century - Hundert Jahre Gebaute Vision in Keulen.

* Winst Elsevier 11 procent lager
Uitgever Reed Elsevier gaat zich herbezinnen op haar strategie. De nieuwe topman Crispin Davis zal de komende maanden een "gedetailleerde inspectie" uitvoeren van alle bedrijfsonderdelen. In de eerste helft van 1999 is de netto winst gedaald met 11 procent tot 905 miljoen gulden, terwijl de omzet steeg met 6 procent tot 5,6 miljard gulden.

* Kwakkelende koning blijft overeind in PC
De belangrijkste kaatswedstrijd van Friesland, de PC in Franeker, staat voor een kaatser gevoelsmatig gelijk aan Wimbledon en de Olympische Spelen samen. Gisteren streden zestien parturen (driemanschappen) voor de 146ste keer om de meest prestigieuze kaatstitel van Friesland. De partuur van regerend koning Johan Okkinga won de PC.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Robertson
Hij plaatste zich In de kijker met zijn militante briefings tijdens de luchtoorlog tegen Milosevic. Het was alsof de Britse minister van Defensie, George Robertson, de Joegoslavische president tot zijn persoonlijke vijand had gemaakt. Robertsons benoeming tot secretaris- generaal van de NAVO kwam dan ook als een verrassing.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.