U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

Z O M E R   T V :
Kunst & het leven
Wat is de relatie tussen kunst en het leven? Die vraag werd gisteravond op televisie niet beantwoord in het programma over de grote pianisten van deze eeuw (The art of piano, AVRO) en ook niet in Screenplay interviews (VPRO). Dat laatste was een over-pretentieus drama in de vorm van een live tv-programma, waarin bordkartonnen karakters een onduidelijk spionageverhaal uitbeeldden. Nee, de diepzinnigste behandeling van het thema 'kunst & leven' was te vinden in de Engelse detectiveserie Morse (KRO).


T V   V O O R A F :


Tranen voor een beul
Zelfs na zijn dood vergde Josif Stalin nog slachtoffers. Niet alleen Lavrenti Beria, de chef van de geheime politie, moest het verscheiden van dé secretaris- generaal met de dood bekopen toen Nikita Chroesjtsjov het politiek net sloot, hem in een hinderlaag lokte en snel liet executeren. Daarvoor waren er ook al ongeveer 1500 gewone burgers gesneuveld: vertrapt in de rouwstoet te Moskou waarmee vijf miljoen sovjetburgers de laatste eer wilden bewijzen aan hun opgebaarde 'leider'. Vitali Wolf overleefde de hysterische taferelen in maart 1953 wel. Maar ook hij huilde bij het afscheid, hoewel diens halve familie ten tijde van het stalinisme was geliquideerd. Achteraf lijkt het op een "seksuele perversie", maar toen was het logisch dat iedereen het lijk wilde zien van een god die een kwart eeuw "angst én adoratie" had ingeboezemd.


F I L M   V O O R A F :


The Enemy Within
Oude televisieseries opnieuw leven inblazen is nogal precair. De verkeerde toon, een slechte acteur, een saai script: een minieme fout kan het (waan)beeld van die coole serie van weleer vertroebelen.


NRC Webpagina's
5 AUGUSTUS 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)