U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Publieke omroep niet bang voor commercieel Net 5
SBS lanceert een aanval op de publieke omroep: de nieuwe televisiezender Net 5. Een zender met vooral buitenlandse programma's.

Computeronderdelen gestolen in pand GAK
Bij het Gemeentelijk Administratie Kantoor (GAK) in Amsterdam zijn in het afgelopen weekeinde geheugenplaatjes en processors uit computers gestolen. Inbrekers braken daartoe ongeveer 250 computers open. Volgens de politie zijn er geen persoonsgegevens van het kantoor meegenomen.

Mensen doen het beter
Internet is de laatste twee jaar bijna onherkenbaar veranderd. Er zijn tientallen miljoenen nieuwe netizens bijgekomen, commerciële websites zijn als paddestoelen de grond uitgeschoten en e-mail wordt tegenwoordig vaak als een glossy tijdschrift vormgegeven, compleet met foto's en veel kleur.

Winstgroei SAP blijft sterk achter
De winstgroei bij het Duitse softwarebedrijf SAP is vorig jaar sterk achtergebleven bij de eerdere ramingen. De grote concurrent van het Nederlandse Baan liet vanmorgen bij de publicatie van voorlopige cijfers weten dat de winst voor belastingen is gestegen met 15 procent tot 1,92 miljard mark.

Philips verwerkt nu de financiële pijn van straks
Philips maakte vanochtend bekend voor twee miljard gulden aan extra voorzieningen te treffen. Met de inkomsten uit de verkoop van Polygram wil het elektronicaconcern een reeks problemen, waaronder die in Brazilië, het hoofd bieden.

Beveiliging chipkaarten
Een consortium van Europese financiële bedrijven gaat chipkaartsystemen voor de pc ,,uniform en veilig" maken. Het gaat om kastjes waarmee computergebruikers straks via internet of de pc kunnen afrekenen of elektronisch bankieren. Voor een massale invoering van de chipkaartlezers is het noodzakelijk dat consumenten ze gemakkelijk kunnen gebruiken, stelt een woordvoerster van Interpay, in Nederland verantwoordelijk voor het elektronisch betalingsverkeer. ,,Daarom moeten niet allemaal verschillende apparaatjes op de markt komen." De specificaties moeten eind dit jaar klaar zijn. Interpay vergelijkt het invoeren van uniforme specificaties met die voor de mobiele telefoon en verwacht een soortgelijke groei.

Journalist J.E. van der Wielen overleden
In Den Haag is op 91-jarige leeftijd de journalist J.E. van der Wielen overleden. Jules Ephraim van der Wielen was Haags redacteur en chef van de Haagse redactie van het voormalige Algemeen Handelsblad. Na het samengaan van die krant en de Nieuwe Rotterdamsche Courant (in 1970) was hij nog korte tijd in dienst bij NRC Handelsblad. Van der Wielen was een aimable en allround-journalist met grote kennis van zaken over Den Haag als ook over het Midden-Oosten. Voor zijn werk werd hij geëerd met het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau en met de Erepenning van 's-Gravenhage. Ook was hij drager van het Herinneringskruis 1940-1945. Hij is vandaag begraven op de Joodse Begraafplaats in Wassenaar.

Aanslag Iran
Twee motorrijders hebben gisteren een handgranaat geworpen naar het gebouw van de Iraanse krant Khordad, die het regime van president Mohammad Khatami steunt. Volgens het Iraanse persbureau IRNA werden daarbij twee employés licht gewond. Volgens IRNA zijn redacteuren van de krant, die enkele maanden geleden is opgericht door vice-president Abdollah Nouri, de afgelopen dagen bij herhaling bedreigd. Nouri, die zeer nabij Khatami staat, werd vorig jaar als minister van Binnenlandse Zaken afgezet door het overwegend conservatieve parlement, dat hem onder andere een veel te liberaal beleid verweet. (AFP)

AltaVista naar beurs
Computerfabrikant Compaq overweegt voor zijn internetonderdeel AltaVista een beursnotering aan te vragen. Dit meldt de Wall Street Journal op zijn website op het elektronische net. Het zoekprogramma AltaVista kwam vorig jaar in het bezit van het Amerikaanse computerconcern door de overneming van zijn Amerikaanse branchegenoot Digital Equipment voor 9,6 miljard dollar (18,2 miljard gulden). Compaq heeft grote plannen met het internet. Vorige week werd nog de website Shopping.com voor 220 miljoen dollar gekocht. Via deze elektronische pagina is het mogelijk per computer te winkelen.

Personeel Roccade
Het personeel van de binnenkort te privatiseren staatsautomatiseerder Roccade streeft naar een aandelenbelang van 5 procent of meer. Daarmee willen de ongeveer 4.000 werknemers ook na de beursgang een vinger in de pap houden, aldus W. van der Meulen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Het voormalige Rijkscomputercentrum krijgt volgens de plannen medio juni een notering aan het Damrak.

AT&T
De nettowinst van het Amerikaanse telecomconcern AT&T is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen van 1,26 miljard tot 1,99 miljard dollar (3,78 miljard gulden). De omzet nam toe van 12,9 tot 13,5 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de winst van 4,41 miljard tot 6,4 miljard dollar bij een omzetgroei van 51,5 tot 53,2 miljard dollar. (ANP)

Microsoft investeert in Britse NTL
De Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft gaat 500 miljoen dollar (950 miljoen gulden) investeren in het Britse telecombedrijf NTL. Samen willen ze een hoogwaardig telecommunicatienetwerk mogelijk maken. Zo moet de investering leiden tot meer stem-, video- en datamogelijkheden op de glasvezelkabels van NTL. (ANP)


Hoewel gedacht wordt dat Excite 6,7 miljard dollar waard is, blijft het een middelmatige zoekmachine. Wie Excite wil gebruiken krijgt, na een (gratis) registratie, ongevraagd een persoonlijke homepage en een e-mail adres. Wie - nieuwsgierig geworden - zijn mail wil bekijken, krijgt een serie contactadvertenties met foto voorgeschoteld. Zoeken bij Excite levert bovendien beduidend minder goede resultaten op dan bij AltaVista of HotBot.
(www.excite.com)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)