U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Philips verwerkt nu de financiële pijn van straks


'Philips zonder chips - je moet er niet aan denken' Philips maakte vanochtend bekend voor twee miljard gulden aan extra voorzieningen te treffen. Met de inkomsten uit de verkoop van Polygram wil het elektronicaconcern een reeks problemen, waaronder die in Brazilië, het hoofd bieden.

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE

ROTTERDAM, 26 JAN. Bij Philips komt het geld met bakken tegelijk binnen, maar het is de vraag of het elektronicaconcern tevreden is met de huidige gang van zaken. De inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van dochter Polygram (bijna 11 miljard gulden) en de afgestoten fabricage van autoradio's (1,4 miljard) kunnen niet verhullen dat de winstgevendheid van de rest van het concern blijft teruglopen.

Vanochtend werd een voorziening bekendgemaakt die, 2 miljard gulden groot, maar liefst de helft bedraagt van de gelden die in eerste instantie voor de beruchte Centurion-operatie in 1990 opzij werden gelegd. ,,Wanneer er zo'n sloot geld met de verkoop van Polygram binnenkomt, weet je dat er forse voorzieningen worden getroffen. Dat betekent voor de komende jaren een stabiele winstontwikkeling'', stelt analist D. Muusers van Friesland Securities.

Ondanks de voorzieningen (reservepotjes) die in het recente verleden zijn getroffen moet Philips voor de tweede keer in vier maanden de winstverwachting bijstellen. In september werd nog uitgegaan van een winst (los van de incidentele inkomsten) die gelijk zou zijn aan 1997. Toen werd een operationeel resultaat van 3,3 miljard gulden geboekt. Volgens de laatste verwachting zal de winst over het afgelopen jaar 'marginaal lager' uitvallen. Voor het vierde kwartaal, waarvan de precieze cijfers volgende maand worden gepubliceerd, betekent dit dat de winst in vergelijking met 1997 met ongeveer een kwart zal zijn gedaald.

Veel van de problemen die Philips vanochtend noemde waren al eerder naar buiten gekomen. Bijvoorbeeld het afbreken van de samenwerking in mobiele telefonie met het Amerikaanse Lucent, waarvoor Philips zo'n 700 miljoen opzij moet leggen. ,,Het lijkt erop dat de mobiele telefonie dit jaar voor een operationeel verlies zorgt van meer dan één miljard gulden'', stelt analist B. Siebrand van SNS Securities. Ook de boekhoudkundige afboeking in verband met de overname van ATL Ultrasound (550 miljoen gulden), een leverancier van medische systemen, komt niet als verrassing.

Wel nieuw is de voorziening van zo'n half miljard gulden waarmee de problemen in Brazilië, voorzieningen voor pensioenen (buiten Nederland) en niet nadere geduide herstructureringen moeten worden gefinancierd. ,,Door die voorzieningen worden de echte, operationele resultaten aan het oog onttrokken. Normaal zie je dit soort maatregelen alleen wanneer een nieuwe bestuursvoorzitter aantreedt'', aldus Siebrand. ,,Het is vreemd om nu al een voorziening te nemen voor toekomstige, hogere pensioenpremies. Zo wordt het resultaat in de komende jaren verfraaid.'' Ook Muusers van Friesland Securities vindt de reservering voor de pensioenlasten prematuur. ,,Jarenlang heeft het concern geen premie moeten betalen. Nu de rente daalt, komen ze direct met een voorziening. Dat gaat wel erg ver.''

Voor welke doeleinden de voorzieningen precies worden getroffen wil Philips niet zeggen. Ook geeft het concern geen nadere details van zijn problemen in Latijns Amerika. Vooral Brazilië, waar Philips een omzet van naar schatting 3 miljard gulden realiseert, is momenteel door de financiële crisis getroffen. Over de eerste negen maanden moest het bedrijf al een verlies in die regio melden van 73 miljoen gulden. Daarnaast kampt het concern met de financiële crises in Azië en Rusland. ,,En dan te bedenken dat Philips ook verlies lijdt in de Verenigde Staten'', aldus Siebrand.

Hij ziet ondanks de vele problemen nog wel één lichtpuntje. ,,Dat de chipdivisie op het dieptepunt van de markt in het derde kwartaal een winstmarge van 15 procent heeft geboekt, mag een prestatie worden genoemd. Dat wordt alleen maar beter. In de eerste negen maanden zorgde deze divisie nog voor bijna 60 procent van de winst.''

Voor de komende tijd staat de vraag centraal wat Philips met de opbrengst van verkocht bedrijfsonderdelen gaat doen. Naast de forse voorzieningen en het terugkopen van eigen aandelen (voor ruim 3 miljard gulden) moet het concern op zoek naar winstgevende nieuwe activiteiten. Want ondanks het verkopen van onderdelen die geen rendement opleveren (Grundig) of die niet meer bij het concern passen (Polygram) is de afhankelijkheid van de chips nog altijd gebleven. ,,Je moet er toch niet aan denken dat Philips het zonder die chips zou moeten stellen'', verzucht Siebrand.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)