U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winstgroei SAP blijft sterk achter


WALLDORF, 26 JAN. De winstgroei bij het Duitse softwarebedrijf SAP is vorig jaar sterk achtergebleven bij de eerdere ramingen. De grote concurrent van het Nederlandse Baan liet vanmorgen bij de publicatie van voorlopige cijfers weten dat de winst voor belastingen is gestegen met 15 procent tot 1,92 miljard mark. Netto steeg het resultaat met 14 procent tot 1,05 miljard mark. Per aandeel steeg de winst over 1998 met 14 procent tot 10,07 mark.

Eerder deze maand gaf SAP al een winstwaarschuwing af. De onderneming zei toen een winstgroei te verwachten van ongeveer 15 procent, terwijl ze eerder uit ging van een stijging met 30 35 procent. Die waarschuwing kwam SAP op een daling van de aandelenkoers te staan van 16 procent.

Vooral het vierde kwartaal leverde een tegenvaller op. De onverwacht snelle verslechtering van de resultaten in Japan was daar de oorzaak van. In het derde kwartaal steeg de winst voor belasting nog met 50 procent.

De omzet groeide vorig jaar wel volgens de verwachtingen. De groei kwam uit op 41 procent, de omzet op 8,47 miljard mark. Over 1997 wist SAP zijn winst voor belastingen op te voeren met 72 procent tot 1,66 miljard mark. Het nettoresultaat steeg toen met 63 procent tot 924 miljoen mark.

Baan maakte vorige week een verlies van 250 miljoen dollar in het vierde kwartaal, grotendeels wegens voorzieningen voor komende herstructureringen. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 142 miljoen dollar (270 miljoen gulden). Baan gaf vorig jaar te kennen met tegenvallers te kampen te hebben in verband met het millenniumprobleem. Uit vrees dat computers massaal plat gaan zouden veel bedrijven wachten met de implementatie van nieuwe programmatuur.

Bij de waarschuwing van SAP eerder deze maand werd duidelijk dat het bedrijf in het vierde kwartaal te maken had met een oververwachte snelle verslechtering van de resultaten in Japan.

Zowel SAP als Baan levert standaardpakketten voor een reeks uiteenlopende activiteiten van een bedrijf. (DPA)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)