U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Forse stijging van winst bij Apple door succes iMac
De nieuwe Apple-computer iMac heeft in het afgelopen kwartaal een spectaculaire winststijging opgeleverd. In het laatste kwartaal van 1998, het eerste van Apple's boekjaar, bedroeg de nettowinst 152 miljoen dollar (288 miljoen gulden). Dat is meer dan drie keer zoveel als in dezelfde periode van 1997, toen de nettowinst uitkwam op 47 miljoen dollar (89 miljoen gulden). Het resultaat omvat wel eenmalige baten van 29 miljoen dollar uit de verkoop van aandelen van het Britse bedrijf ARM Holdings.

Ascend voor 38 miljard naar Lucent
Lucent Technologies, een Amerikaanse producent van telecomapparatuur, heeft voor ongeveer 20 miljard dollar (38 miljard gulden) de Amerikaanse softwareproducent Ascend Communications overgenomen. Dat heeft Lucent gisteren bekendgemaakt.

Rendement op celluloid
Een redelijk rendement en relevant voor de Nederlandse filmindustrie. Films, die aan deze criteria voldoen kunnen worden gefinancierd met behulp van de Stichting investeringsfaciliteit voor de film. Particuliere investeerders kunnen ook deelnemen. Met een flink belastingvoordeel en mogelijk winst.

Museum in Venlo toont cultuur en kunst via website
Het Limburgs Museum in Venlo is nog niet open, maar heeft al wel een prijs gewonnen voor zijn presentatie op Internet. Achter de digitale deuren kan men naar het leven van de Romeinen kijken, of een 17de-eeuwse moordenaar ontmaskeren.

Tijger was nooit depri
Ze waren onafscheidelijk, de dame en Tijger. Zij zei nooit: ,,Kom Tijger, loop een beetje door, schiet eens een beetje op", maar alleen: ,,Tijger, volg!" En dat deed hij, graag zelfs en zeker wanneer de wandeling eindigde in het café.

'Furby' in de ban
Furby is een potentiële spion. Het National Security Agency (NSA), dat gegevens van veiligheidsdiensten verwerkt en de president adviseert, heeft dit harde oordeel geveld en een 'Furby- Alert' op zijn website gezet. Furby is uitgerust met microchips en infrarood-sensoren en wordt geacht te slapen, te praten en rare geluidjes te maken. Furby herhaalt echter vaak ook gewoon wat hij opvangt en maakt daarbij geen uitzonderingen voor staatsgeheimen. Medewerkers van het NSA is verboden dit populaire kerstcadeau naar het hoofdkwartier in Ford Meade, Maryland, te brengen, laat staan het naar buiten te smokkelen.

Winstval Motorola valt mee
Motorola heeft de nettowinst in het vierde kwartaal van vorig jaar zien halveren van 321 miljoen dollar tot 159 miljoen dollar (297 miljoen gulden). Exclusief buitengewone posten daalde de winst zelfs met 60 procent. Toch waren de resultaten beter dan analisten hadden verwacht. Het Amerikaanse elektronicaconcern heeft te kampen met lage computerchip-verkoopcijfers en de economische crisis in Azië. De omzet steeg licht tot 8,34 miljard dollar, tegen 8,28 miljard een jaar eerder. Motorola, producent van onder meer halfgeleiders en mobiele telefoons, begon vorig jaar aan een ingrijpende reorganisatie, met onder meer een personeelsreductie van 17.000 man. Over geheel 1998 leed Motorola een verlies van 962 miljoen dollar, tegen een nettowinst van 1,18 miljard dollar in 1997. De jaaromzet daalde van 29,8 miljard dollar in 1997 tot 29,4 miljard dollar.(Redactie Economie)

Northern Telecom reorganiseert
Het Canadese Northern Telecom zal verscheidene fabrieken sluiten en 8.000 van de 80.000 banen schrappen in de komende drie jaar. De maatregelen zijn onderdeel van een reorganisatieplan waarbij het concern, beter bekend als Nortel, de aandacht wil verschuiven van standaard- telefoonapparatuur naar spraak- en dataverkeer netwerken gebaseerd op Internet-technologie. Nortel, dat zes fabrieken heeft in Canada en 18 in de Verenigde Staten,Groot-Brittannië en Frankrijk, heeft nog niet besloten welke fabrieken worden gesloten. In 1997 behaalde de onderneming een omzet van 15,5 miljard dollar (28,9 miljard gulden) (AP)

Philips in Duitse digitale markt
Philips gaat voor de Duitse markt digitale decoders ontwikkelen en produceren. Het Duitse uitgeversconcern Kirch heeft het Nederlandse bedrijf het contract verleend om de apparaten te maken waarin de technologie zit die Kirch in samenwerking met Première en Deutsche Telecom ontwikkelde. Daarmee krijgt Philips een positie naast het Finse Nokia dat tot nu toe het alleenrecht had. De decoders zijn nodig om het digitale tv-signaal van aanbieders als DF1 (Kirch), Première en Deutsche Telecom om te zetten. De kastjes bieden tevens de mogelijkheid diverse interactieve diensten aan te bieden. (ANP)

Scala boekt 32 procent meer omzet
Automatiseerder Scala heeft in het laatste kwartaal van 1998 een omzet geboekt van 29,5 miljoen dollar, 32 procent meer dan in dezelfde periode van 1997. Over het hele jaar komt de omzet uit op 88,4 miljoen dollar. De resultaten worden op 3 maart gepubliceerd. (ANP)

Telegraaf koopt uitgeverij in Zweden
Voor het eerst in zijn bestaan heeft het Telegraafconcern een stap gezet buiten het Nederlandse taalgebied. Met ingang van 1 januari van dit jaar is De Telegraaf eigenaar van de Zweedse uitgeverij Svensk Special Press in Stockholm. De Zweedse uitgeverij verzorgt twee tijdschriften op het gebied van zeil- en motorboten. De jaaromzet bedraagt 9 miljoen gulden. Bij de onderneming werken 20 mensen. (ANP)


Na de 13e etappe van de rally Granada-Dakar zijn de rijders in Mauretanië beland. In het klassement bij de auto's staan twee deelnemers aan top, Jean Louis Schlesser en Miguel Prieto. Op de site van sponsor Total is elke dag een verslagje met foto's te vinden, zoals de bijna-botsing die de twee toppers gisteren hadden. Op de website is verder een screensaver te vinden met plaatjes uit de fotogenieke race.
(www.dakar.total.com)

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)