U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Forse stijging van winst bij Apple door succes iMac

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JAN. De nieuwe Apple-computer iMac heeft in het afgelopen kwartaal een spectaculaire winststijging opgeleverd. In het laatste kwartaal van 1998, het eerste van Apple's boekjaar, bedroeg de nettowinst 152 miljoen dollar (288 miljoen gulden). Dat is meer dan drie keer zoveel als in dezelfde periode van 1997, toen de nettowinst uitkwam op 47 miljoen dollar (89 miljoen gulden). Het resultaat omvat wel eenmalige baten van 29 miljoen dollar uit de verkoop van aandelen van het Britse bedrijf ARM Holdings.

De iMac, een computer die extreem gebruiksvriendelijk is en opvallend van vormgeving, heeft computerfabrikant Apple weer volledig uit het slop getrokken. Sinds de marktintroductie van de iMac in augustus 1998 heeft Apple al 519.000 exemplaren van deze personal computer verkocht. In de Verenigde Staten werd de iMac binnen enkele maanden tot bestverkochte pc uitgeroepen.

In het eerste kwartaal van het lopende boekjaar is de omzet uitgekomen op 3,23 miljard dollar, een groei van acht procent ten opzichte van dezelfde periode in 1997. Apple boekte 47 procent van de omzet buiten de Verenigde Staten. Het succes van de iMac is voor een groot deel te danken aan de afwijkende kleurstelling: terwijl tot vorig jaar computers alleen in grijs en zwart werden uitgevoerd, kwam de iMac in een groenig-blauwe kleur op de markt. Daardoor viel de computer in de schappen onmiddellijk op. Inmiddels heeft Apple de iMac in vijf verschillende kleuren uitgebracht. Naar eigen zeggen heeft Apple in de magazijnen slechts een voorraad voor twee dagen aan nog niet-verkochte computers; concurrent Dell was tot nu toe de beste op dit punt met een voorraad voor zeven dagen. De glorieuze rentree van Apple, dat volledig naar de marge van de computermarkt leek te zijn verdreven, wordt volledig op het conto geschreven van Steve Jobbs, de man die Apple heeft opgericht, afscheid nam van het bedrijf, maar vorig jaar is teruggekeerd als topman. Jobbs zelf houdt vol dat zijn leidinggevende positie bedoeld is voor een interimperiode, reden waarom hij zich iCEO noemt.

Apple heeft voor de vijfde achtereenvolgende keer een kwartaal positief afgesloten. Daarvoor zat het concern twee jaar lang diep in de rode cijfers.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)