U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Museum in Venlo toont cultuur en kunst via website


Het Limburgs Museum in Venlo is nog niet open, maar heeft al wel een prijs gewonnen voor zijn presentatie op Internet. Achter de digitale deuren kan men naar het leven van de Romeinen kijken, of een 17de- eeuwse moordenaar ontmaskeren.

Door MONIQUE DOPPERT

Het Limburgs Museum in Venlo opent in de zomer van het jaar 2000 haar deuren. Tot die tijd heeft het streekmuseum geen expositieruimte. Toch won het museum vorige maand een prijs vanwege een 'uitstekende presentatie'. Op Internet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kent maandelijks de Webwijzer Award toe aan de beste overheidssite, zoals een archief of museum. Het Limburgs Museum beschikt over een digitale voordeur waarachter een deel van de collectie is te bewonderen. De website van het historisch en volkenkundig museum begint met de bouwgeschiedenis, inclusief foto's van de bouwplaats - de eerste paal - en een introductie van architecte Jeanne Dekkers.

Het streekmuseum gebruikt verhalen om de regionale geschiedenis te vertellen van de prehistorische jagers en voedselverzamelaars tot en met de huidige mens in de multiculturele, technologische samenleving. Vier van de multimediale presentaties zijn (met Real Audio en Real Video) al te zien en te horen op deze website, zoals het onderdeel 'Romeinen in Limburg'. Vrolijke tekeningen tonen de leefwijze van dorpsbewoners en hoe een tempel eruit moet hebben gezien. De bezoeker kan, begeleid door bijpassende muziek, een kijkje nemen bij een Romeinse legerplaats. De Villa van Voerendaal en de Thermen van Heerlen komen hier weer tot leven.

Bij het site-onderdeel 'Binnen stadsmuren' kan men zich verdiepen in het zeventiende-eeuwse stadsleven aan de hand van een Limburgse 'whodunit'. Het slachtoffer is drie dagen geleden gevonden met een kogel door zijn hart. De hele stad heeft het erover: wie vermoordde Hermken Dirickx? Zwervend door een panorama van het marktplein, het stadhuis en de herberg verzamelt de bezoeker aanwijzigingen door op diverse personen te klikken. Vervolgens vertellen zij hun verhaal over de moord. Ondertussen verschijnen gebruiksvoorwerpen zoals een glas, ring en biertap uit de museumcollectie in beeld. De clou is een beetje mat.

In de negentiende eeuw trokken Limburgse kunstenaars naar de academies in Brussel en Antwerpen. En vanaf 1900 komt in Maastricht de Limburgse school tot bloei, aldus het onderdeel over beeldende kunst en de Limburgse samenleving van 1795 tot heden. Korte, heldere teksten begeleiden de bezoeker langs de vijfentwintig hoogtepunten uit de schilderijencollectie. Wie meer wil, klikt door op de links naar artikelen over kunst en cultuur uit het museumarchief. De site van het Limburgs Museum heeft een hoge amusementswaarde maar is tegelijkertijd informatief vanwege de vele verwijzingen naar het eigen archief en andere cultuurhistorische links. Een voordeel van een website, zeker zolang het museum nog in de steigers staat, is dat verkoop van publicaties en cd-roms gewoon kan doorgaan in de digitale museumwinkel. (www.limburgsmuseum. ab-c.nl)

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)