U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sterker in datanetwerken

Ascend voor 38 miljard naar Lucent

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JAN. Lucent Technologies, een Amerikaanse producent van telecomapparatuur, heeft voor ongeveer 20 miljard dollar (38 miljard gulden) de Amerikaanse softwareproducent Ascend Communications overgenomen. Dat heeft Lucent gisteren bekendgemaakt.

Ascend, dat is gevestigd in Californië, maakt software en apparatuur voor telecommunicatie- en datanetwerken. De transactie vindt plaats via een aandelenruil. Lucent biedt 0,825 aandeel Lucent voor ieder aandeel Ascend. Volgens de slotkoersen van vrijdag was dat een premie van 25 procent. Het concern hoopt dat de samensmelting met Ascend Communications eind juni is afgerond.

De koers van het aandeel Lucent daalde gisteren met 4,5 procent na de bekendmaking van het nieuws.

Lucent probeert al langer op het gebied van datanetwerken voet aan de grond te krijgen door acquisities van een aantal kleinere bedrijven. Door de overname van Ascend hoopt Lucent de concurrentie aan te kunnen gaan met de grootste Amerikaanse aanbieder van datanetwerken, Cisco Systems. Cisco is naar schatting leverancier van ongeveer driekwart van de 'infrastructuur' van het Internet. Ook de marktpositie van Europese concurrenten, zoals Siemens en Alcatel, komt onder druk te staan. Het grootste pluspunt van de samenvoeging is volgens Lucent-topman Rich McGinn het brede pakket dat zijn onderneming nu kan aanbieden. Naast de telefooncentrales is het technologieconcern ook actief op het gebied van netwerken voor mobiele telefonie en telefoons.

Eerder deze week voegde Lucent daar nog een activiteit aan toe door Kenan Systems te kopen 1,48 miljard dollar (2,8 miljard gulden) in aandelen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in software voor betaalsystemen en analyse van klantenbestanden.

Lucent, waar de Nederlander B. Verwaayen in de raad van bestuur zit, is in 1996 ontstaan als verzelfstandigd onderdeel van de Amerikaanse telecomgigant AT&T. Een gezamenlijke onderneming met Philips in de mobiele telefonie is vorig jaar oktober weer ontbonden. Een foutje van één miljard gulden, noemde Philips-topman Cor Boonstra de mislukte samenwerking.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)